Mindig vannak ígéretes találmányok

A mi nevünkhöz fűződik a telefonközpont, a szódavíz, a golyóstoll, a helikopter, a hangosfilm, a villamos mozdony, a gyufa… és még sorolhatnánk. A dicső múltból kiindulva gondolhatnánk, hogy ma is ezrével érkeznek a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz a bejelentések. Hajdú Judit, a Magyar Szabadalmi Hivatal műszaki elnökhelyettese kijózanított bennünket.

A hazai bejelentőktől származó bejelentések száma az utóbbi évtizedben 700 és 900 között volt – mondja Hajdú Judit. – Ez a többi országhoz viszonyítva sem túl magas szám, ráadásul a vizsgálatok után jó, ha a bejelentések 40%-ára engedélyezhető a szabadalom. A hazai innovációs ráfordítások és eredmények tükrében lényegesen több magyar szabadalmi bejelentésnek, szabadalomnak kellene születnie. Persze ez nem azt jelenti, hogy kevésbé vagyunk innovatívak, találékonyak.

Talán a tudatosság terén vannak elmaradások. Mert hiába jönnek létre jó szellemi termékek, ha azok létrehozói nem gondolnak arra, hogy ezeket le kell védeni, be kell jelenteni. Az is igaz, hogy évente 100-150 magyar szabadalmat az Európai Szabadalmi Hivatalnál jelentenek be. És van egy harmadik oka is a viszonylag alacsony számnak. Mégpedig az, hogy nagyon sok termelőegységet és kutatóintézetet vett át a rendszerváltás idején külföldi tulajdonos. Az ott megszületett találmányokat pedig az anyaországban jegyzik be.

Ezen vajon lehetne változtatni?

A külföldi példák mutatják: igen! Ösztönző lehet a személyi jövedelemadón és a társasági adón keresztül történő támogatás, illetve az, hogy egy-egy kutatáshoz csak akkor adható állami pénz, ha a kutatás eredményét itthon oltalom alá helyezik.

Magyar találmányból milyen sikerrel lesz termék?

Az a tény, hogy egy találmányra szabadalom engedélyezhető, még nem jelenti azt, hogy gyártani kezdik, és gazdaságilag is sikeres lesz. Főleg az egyéni bejelentők vannak hátrányos helyzetben, hiszen legtöbbször mögöttük nincs tőke és kapcsolat. Egyébként ők vannak többen, a bejelentések számának majd 70%-a egyéni bejelentés. Ám számukra vannak kiállítások, létezik a feltalálók egyesülete, és léteznek már Magyarországon olyan cégek is, amelyek – ha látnak fantáziát egy megoldásban, akkor azt anyagilag is támogatják… De ha itthon nem sikerül, külföldön is próbálkozhatnak, hiszen egy igazán érdekes ötlet bárhol eladható. A szabadalmi bejelentés megtételének pillanatától – függetlenül az engedélyezési eljárás időtartamától – a bejelentő nyilvánosságra hozhatja találmányát.

Melyik az a terület, ahol mi, magyarok jók vagyunk?

A kémia és a gyógyszeripar régen is, ma is sok kiemelkedő találmányt jegyez. A villamosság területén is termékenyek vagyunk és a mechanikai újdonságokról is szép számmal érkeznek bejelentések.

Az utóbbi évtizedek leghíresebb magyar találmánya a Rubik-kocka volt. De, gondolom, azóta is születtek nagy ötletek!

Minden évben vannak ígéretes találmányok. 2011 tavaszán nálunk rendezik meg az Év Európai Feltalálója verseny díjátadó ünnepségét. Talán nem árulok el titkot: magyar résztvevők is a zsűri elé kerülnek. Három hazai találmány van versenyben: az orvostudomány területén alkalmazható sejtanalízis, a műanyagipar területére eső gyantacsalád és az újszerű hajtással bíró kerékpár. Tavasszal kiderül, milyen sikerük lesz.

NÉHÁNY SIKERES TALÁLMÁNY AZ UTÓBBI ÉVEKBŐL:

Nyálkamentes lencsíra és mellékterméke

A találmány tárgya a nyálkamentes lencsíra, amely nyálkaanyagától megfosztott lenmagból származik. Könnyen emészthető, közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas.

Léghűtő rendszer

A Heller-féle erőművi hűtőrendszer továbbfejlesztése. Célja, hogy az ismert direkt léghűtő megoldásokhoz képest megjavítsa ezek költséghatékonyságát, egyúttal lényegesen növelje üzembiztonságukat.

Levonorgesztrelt tartalmazó készítmény sürgősségi fogamzásgátlásra

Előnye a már piacon lévő hasonló készítménnyel szemben az, hogy egyetlen tabletta is elegendő az eddigi kettővel ellentétben, így a hatás biztosabb, hiszen nem lehet elfelejteni a második tabletta bevételét.

Stringbike – a lánc nélküli kerékpár

A kerékpár működését hajlékony, de nagyon erős műanyag zsinór alkalmazása teszi lehetővé. A forradalmian új szimmetrikus hajtási rendszernek köszönhetően páratlanul könnyű és puha a hajtási élmény, nagyon jó a hajtási hatásfok.

Hajdú Judit, a Magyar Szabadalmi Hivatal műszaki elnökhelyettese
Hajdú Judit, a Magyar Szabadalmi Hivatal műszaki elnökhelyettese
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.