Stroke-teszt

Általában nem szeretjük az olvasd-és-küldd-tovább leveleket, de szerencsére minket is elért a kör-email, amelyet dr.

Szájról olvasás

Kis tükör és nagy áááááááá – egy kukkantás alulra, felülre, oldalra, és a fogorvos máris látja, hogy mi a gond.

Szürkületben

A retina sötétség iránti érzékenységének csökkenése az úgynevezett pálcikalátás részleges, másfelől teljes kiesésével magyarázható.

A szegényebb családok gyermekei kövérebbek

A gyermekkori elhízás – annak minden súlyos egészségügyi következményeivel – modern korunk egyik legnagyobb kihívása.

Kész hányinger: megszűnik az alkoholelvonó csúcsterápia

Az év végével megszűnik az alkoholbetegség „csúcsterápiájának” számító, bőr alá beültethető gyógyszer gyártása, így csak a kezelés hagyományos formáival láthatják el az addiktológiákon a pácienseket.

 

Arcpirító

Arcpirulás, papulák, pusztulák, felnőttkori akné, extrém érzékenység napra vagy szélre – gyakran a bőr természetes öregedési folyamatának tekintjük ezeket a tüneteket, pedig a kellemetlenségen túl komoly egészségkárosodás lehet a következményük. A kezeletlen rozácea visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, és akár vaksághoz is vezethet.

A rozácea fokozatosan alakul ki, általában az orcákon, orron, állon és homlokon jelenik meg, férfiaknál pedig az orron okozhat elváltozást. A legtöbben nem is gondolják, hogy rozáceában szenvednek, nem fordulnak orvoshoz, pedig a korai diagnózis és kezelés alapvető fontosságú lenne.

A betegségnek négy stádiuma ismeretes. Az első lépcsőben a bőr gyakran elpirul. Ez akár már gyermekkorban elkezdődhet, de jellemzően a 30–60 év körülieket érinti. Gyakori a bőr égő érzése, kifejezetten csíphetik az akné elleni készítmények. A második stádiumban már érelváltozások is megjelennek. Ideiglenesen megmaradó pirosságot az arc középső részein (erythema) vagy pedig enyhe teleangiektaziákat (pókhálószerű, vékony, megpattant hajszálereket) látunk. Az érfal szerkezete fokozatosan megváltozik, egyre nehezebben és egyre kevésbé képes összehúzódni. Ennek következtében a tágult erekben a keringés lelassul, pang, ez pedig rontja a szövetek anyagcseréjét. Az érintett arcbőr egyre érzékenyebb, sérülékenyebb lesz. A következő fokozatban az erek még inkább kitágulnak, a vörösség állandósul, papulák és pusztulák (pattanásszerű elváltozások) jelennek meg. Az esztétikai elváltozáshoz szembetegségek – kötőhártyavagy szemhéjgyulladás – kapcsolódhatnak és ödémásodhat az arc középső része. Az utolsó stádiumban szemgyulladás, vakság léphet fel. A bőrön többszörös teleangiektáziát láthatunk, férfiaknál ilyenkor jelenik meg a borvirágos orr.

Jó hír azonban, hogy lehetséges a rozácea kezelése, melynek első és legfontosabb lépése a kiváltó okok megszűntetése. Kerüljük az olyan helyzeteket, ahol a bőr túlhevülhet, kipirosodhat. Ha a szabadban tartózkodunk, mindig legyen rajtunk fényvédő . A stressz, az alkoholfogyasztás, a csípős és fűszeres ételek mind kiválthatják és fokozzák az erek kitágulását. Ne használjunk olyan kozmetikumokat, melyek irritálnak vagy eltömítik a pórusokat. A kialakult rozáceát kezelni szükséges: mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a bő r eljusson az ödémás vagy fi brózisos állapotig. Hagyományosan a rozácea kezelésében antibiotikumokat alkalmaznak, főként gyulladásgátló hatásuk miatt. A felszíni alkalmazású metronidazole leginkább az első két stádium esetén hatásos.

Kifejlesztettek olyan bőrápoló termékeket is, amelyek a kipirosodásra és rozáceára hajlamos bőrnek kellemes, nyugtató érzést hoznak, szemmel láthatóan csökkentik a pirosságot, védik az ereket, fokozzák rugalmasságukat. A kímélő, nyugtató szérumok, olajok és krémek valódi gyógyírt hoznak az irritált bőrnek, kiegyenlítik a bőrtónust és nyugtatják a klíma és a környezeti hatások káros hatásait.

A már állandósult, 0,2 mm alatti hajszálértágulatokra nyújt megoldást a fényterápia, az IPL, vagy pedig lézeres beavatkozással végzett kezeléssel eltüntethetők ezek az értágulatok. Az úgynevezett DPC-technológiás kezelésnél a villanófény hullámhosszának és pulzushosszának optimális kombinációjával precízen és szelektíven kezelik az érintett bőrfelületet. A célzott fény hatására az erekben lévő vér megalvad, a károsodott kapillárisok pedig felszívódnak.

ACNE ROSACEA

Kevésbé ismert, hogy az ún. Acne rosacea bőrállapotban a bőrt apró kis élőlények, úgynevezett szempillaatkák (Demodex folliculorum), pontosabban ezekben az élősködőkben élősködő baktériumok (Bacillus oleronius) fertőzik meg. Ez az élőlény normális esetben az apró szőrtüszőkben és a szempillák tüszőjében él, azonban előszeretettel tartózkodik a rozáceás területeken, az arc középső részén és az orron. Tanulmányok szerint ezek az élőlények fokozhatják a gyulladásos állapotot. Érdemes tehát a Demodex mennyiségét a normálisra visszaszorítani pl. hidegen sajtolt természetes növényi kivonatokkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.