Porcpótló
A kutatók figyelmét az keltette fel, hogy az Új-Zélandon élő maorik körében a nedves időjárás ellenére is ritka a reumás és ízületi megbetegedés. Rájöttek, hogy ennek oka a táplálkozásukban rejlik: előszeretettel fogyasztanak kagylót, és az állat húsában lévő glükozamin segít megőrizni a porcok egészséges mű ködését. A zöldkagyló karrierje azóta töretlen.
A zöldkagyló gyógyító szer, de nem orvosság: mivel pontos hatása még nem teljesen ismert, ezért nem forgalmazható gyógyszerként. Annyit bizonyosan tudunk, hogy a szokatlanul magas, 13% arányú glükozaminglikán a porcszövetek újraképződésében és az ízületi szövetek mű ködésében kulcsfontosságú. Képes növelni a szalagok, ízületek, kötőszövetek rugalmasságát, ezáltal csökkentve a sérülés lehetőségét. Megállítja az ízületek romlási folyamatát, sőt elősegítheti az új porc képződését. A kombinált hatáshoz valószínűleg hozzájárulnak a nyomelemek és ásványi anyagok: kalcium, magnézium, jód, vas és kálium, illetve a benne lévő vitaminok. A tengeri élőlényekhez hasonlóan tartalmaz omega-3 zsírsavat is, melynek közismert gyulladáscsökkentő hatása.
A maorik és az Új-Zéland partjain élők frissen élvezhetik a zöldkagyló kulináris és egészségjavító örömeit, a világ többi részén pedig a kagyló kivonatából készült tabletták és kapszulák jelentenek gyógyírt a porckopás, porckorongsérv és egyéb ízületi problémák fájó tüneteire.