Fűszer –gyógyszer?

Első számú egészségtipp szokott lenni, hogy kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket.

Mit eszik a gyerek?

Az óvoda- és iskolakezdés rengeteg gondja között talán eltörpül, pedig az egészség szempontjából nem elhanyagolható a kérdés: eszik-e a gyerek napközben?Ha igen, akkor hol, mit és főleg mennyit.

Porcpótló

Évszázadokig senki nem gondolt az Új-Zéland kristálytiszta vizeiben tenyésző tarajos zöldkagylóval, mígnem az 1970-es években kutatók rájöttek, hogy az ártatlan sorosfogú, lemezkopoltyús, kétteknőjű puhatestű mindennél hatékonyabban enyhíti egyes ízületi betegségekben szenvedők panaszait.

Szürkület

A 65 év felettiek közel háromnegyedét és sajnos mindkét szemet érinti a szemlencse elhomályosulásával, elszürkülésével járó betegség, a szürke hályog.

Varázsformula a választáshoz

Megtartsam-e a biztos állásomat, vagy nézzek inkább új, izgalmasabb feladatok elé? Megvegyem-e az ideálisnak tűnő házat a hiányosságai ellenére? Átírassuk-e a gyereket egy új iskolába? Legyen jó a választás! Egy egyszerű amerikai módszer segíthet abban, hogy jó döntéseket hozzunk az életben.

 

Kismamák fogápolása

Várandósoknak vigyázni kell a fogaikra, ezt már nagyanyáink is tudták. Ma is élő tévhit, hogy „elviszi a gyerek a fogat” – a terhesség és szoptatás során megnövekedett ásványianyag-szükségletet ugyanis nem a fogakból, hanem plusztáplálékból és a csontokból pótolja a szervezet. Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában milyen veszély fenyegeti a leendő anyák fogazatát.

A terhességi hormonok megváltoztatják a test működését, hatásukra többek között a kismamák fogínye is különösen érzékennyé válik. Ennek oka, hogy a nyál antibakteriális, semlegesítő hatása csökken, miközben mennyisége és savassága nő, kivált az első harmadban jelentkező hányingerek, hányások következtében. Ez utóbbi bontja a fogzománcot, míg a fogzománcon és a fognyaknál kialakuló lepedékben gyorsan elszaporodó baktériumok kellemetlen elváltozásokat okoznak. Az egyébként ép ínyű kismamáknál is gyakran alakul ki ínygyulladás, ami kezelés híján akár diónyi duzzanattá, úgynevezett terhességi granulómává is fajulhat. A kékesvörös színű , puha, étkezéskor és fogmosáskor vérző daganat nem rosszindulatú, ám kezelés nélkül a baktériumok táptalaja lehet. A tünetek hátterében a várandósság következtében csökkenő immunválasz áll.

Akiknél korábban is fennállt fogágybetegség, azoknál a tünetek a terhesség alatt tovább súlyosbodnak, és kezelés nélkül akár menthetetlen állapotba kerülhetnek az érintett fogak. A fogágybetegség és a hormonháztartásban bekövetkező változások következtében a fogakat rögzítő

kollagén rostok meglazulnak, néha a fogak is mozgathatóvá válnak, a fogíny pedig a szokásosnál érzékenyebb, vérzékenyebb lehet a hajszálerek megnövekedett áteresztőképessége miatt. Az elpusztult tartószerkezet helyén úgynevezett tasakok alakulnak ki. Ezek tele vannak agreszszív baktériumokkal, melyek toxinjai a véráram útján akár távoli szervekhez is eljutnak, megbetegítve azokat – ezt nevezzük gócbetegségnek. Súlyos esetben csak a fog eltávolítása jelent megoldást.

A fájdalom, a kellemetlenség és a fog elvesztése mellett komolyabb, a magzatot is érintő szövődmények is kialakulhatnak. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a súlyos fogágybeteg kismamáknál háromszor gyakoribb a koraszülés, mint az egészséges ínyű várandósoknál. Ezért is fontos, hogy időben kiszűrjék és kezeltessék a meglévő gyulladást, és fokozott figyelmet fordítsanak a megfelelő szájápolásra. Ehhez egyrészt szükség van a profeszszionális szájhigiénés kezelésre, melynek során a szájhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatt megtapadt fogköveket eltávolítja, a gyökérfelszíneket lesimítja. Emellett azonban elengedhetetlen a napi legalább kétszeri, gondosan végzett otthoni szájápolás.

Érdemes minden étkezés után fogat mosni, és naponta minimum egyszer teljes szájápolást végezni. Kezdje alapos, legalább ötperces fogmosással, amihez ajánlott a puha, ecsetszerű balzsamsörtékből álló fogkefe, amely különösen alaposan távolítja el a plakkot. Ezután tisztítsuk meg a fogközöket fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével. Hídpótlás esetén annak alsó felszínét külön eszköz, a superfloss segítségével tudja tisztítani. Hasznos kiegészítő a szájzuhany is, amellyel az ételmaradékot tudjuk hatékonyan eltávolítani. Zárjuk a fogápolást baktériumölő hatású, alkoholmentes szájvízzel, amely megakadályozza a plakk kialakulását, csökkenti a baktériumok általános életképességét, gátolja a szaporodásukat, és elősegíti az egészséges szájflóra helyreállítását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.