Kismamák fogápolása

Várandósoknak vigyázni kell a fogaikra, ezt már nagyanyáink is tudták.

Mit eszik a gyerek?

Az óvoda- és iskolakezdés rengeteg gondja között talán eltörpül, pedig az egészség szempontjából nem elhanyagolható a kérdés: eszik-e a gyerek napközben?Ha igen, akkor hol, mit és főleg mennyit.

Porcpótló

Évszázadokig senki nem gondolt az Új-Zéland kristálytiszta vizeiben tenyésző tarajos zöldkagylóval, mígnem az 1970-es években kutatók rájöttek, hogy az ártatlan sorosfogú, lemezkopoltyús, kétteknőjű puhatestű mindennél hatékonyabban enyhíti egyes ízületi betegségekben szenvedők panaszait.

Szürkület

A 65 év felettiek közel háromnegyedét és sajnos mindkét szemet érinti a szemlencse elhomályosulásával, elszürkülésével járó betegség, a szürke hályog.

Varázsformula a választáshoz

Megtartsam-e a biztos állásomat, vagy nézzek inkább új, izgalmasabb feladatok elé? Megvegyem-e az ideálisnak tűnő házat a hiányosságai ellenére? Átírassuk-e a gyereket egy új iskolába? Legyen jó a választás! Egy egyszerű amerikai módszer segíthet abban, hogy jó döntéseket hozzunk az életben.

 

Búzafűlé -Triticum aestivum

Gyengélkedőtyúkok talpra állítására használt először frissen vágott füvet a harmincas években egy amerikai mezőgazdászkémikus. A baromfiak erőre kaptak és úgy tojtak, mint előtte soha. Charles F. Schnabel kapott az ötleten – tíz éven belül minden szatócsbolt kínálta a porított fűlevet.

A kutatás szerencsére nem állt meg a csirketápnál, Schnabel Kansas állambeli farmján sorra vette az egyszikűeket, és végül a búzát találta a legjobbnak gyógyászati célokra és emberi fogyasztásra. Széles körben az egészséges életmód és a biozöldségek térnyerésével terjedt el. Kúraszerű alkalmazását vagy rendszeres fogyasztását ajánlják a természetgyógyászok. Van, aki csodálatos gyógyerőt tulajdonít neki, de az óvatosabbak is elismerik, hogy magas klorofill- és vitamintartalma, lúgosító hatása miatt értékes táplálékkiegészítő.

A búzafűlé népszerűségéhez nagyban hozzájárult egyszerű termeszthetősége. Nem egzotikus trópusi növényről van szó, hanem a mindennapi kenyér alapanyagáról, amit akár otthon, az ablakpárkányon is termeszthetünk. Szabadföldön a búzamag az őszi vetés után 200 napon át csírázik a hideg földben. Kikelés után gyorsan fejlődésnek indul, majd sarjadzáskor éri el tápértékének maximumát – ilyenkor kell betakarítani. Természetesen ma már leginkább üvegházban termelik, ahol pár hét alatt kontrollált körülmények között eléri a kívánt 18-25 cm magasságot. Bioboltokban, termelőktől tálcán rendelhető a friss fű , amit otthon lehet betakarítani és préselni. Legegyszerűbb felhasználási módja a frissen préselt lé azonnali fogyasztása.

Hosszabb távon csak alacsony hőmérsékleten, vagy porlasztva szárított, liofilizált, porított változata őrzi meg az értékes hatóanyagokat. Így por alakban vagy tablettává préselve adagolható. A napi javasolt mennyiség 30 ml préselt vagy 3,5 gramm porított búzafűlé, lehető leg éhgyomorra. Ennél nagyobb adagot csak méregtelenítő diétában, kúraszerű en tanácsos fogyasztani, ám ilyenkor gyakran előfordulhat émelygés, hányinger.

A búzafű lé gyógyhatásának elsődleges forrása a klorofill, amely bizonyítottan segít a vérképzésben és a nehézfémszármazékok – az úgynevezett kelátok – kivonásában, a szervezet méregtelenítésében. Indirekt módon csökkenti a vastagbélrák előfordulását és a nyombélfekélyes vérzést. Jótékony vér- és csontvelőépítést serkentő hatását megfigyelték mellrákkal kemoterápiás kezelés alatt álló betegeknél is. Átfogó hatásvizsgálat híján sok mendemonda kering a búzafűléről; egyesek elfogultan felértékelik hatását, mások humbugnak tartják. ű

Az igazság valahol félúton van. Egyáltalán nem tartalmaz például B 12-vitamint, viszont a felületén élősködő mikroorganizmusok mellékterméke igen, ezért nem szabad megmosni préselés elő tt. Egyébként vitamin- és tápanyagtartalma hasonló az egyéb zölgségfélékhez. Hogy mi lehet mégis a búzafűlé titka? Talán a benne lévő anyagok, fi tokomponensek, enzimek, ásványok, aminosavak és nyomelemek sajátos kombinációja. Ártani semmiképpen nem árt, és ha valaki magának termeli és préseli, az már felér egy stresszoldó kúrával.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.