Közhelyszótár M–Z

.

Minnesota tizenkét világraszóló napja

Egyet fordítok, máris vágja, hasítja! Kettőt, és kész a saláta! – valahogy így fest szabad fordításban Billy Newcomb szövege, amellyel leveszi a lábukról az ámuló háziasszonyokat.

Sajtó és propaganda Németországban, 1933-ban

Évek óta gyűjtöm az anyagot Szálasi Ferenc politikai életrajzához. A Magyar Országos Levéltárban, a külügyi anyagokban azt próbáltam kideríteni, hogy a magyar szélsőjobboldali pártok és mozgalmak milyen kapcsolatokat ápoltak Adolf Hitler nemzeti szocialista pártjával.

Világturnén a váci múmiák

Akár világméretű turistalátványossággá is válhatnának a váci múmiák, egyelőre azonban várat magára a restaurálásuk. Pedig érdeklődés van irántuk: közülük három már Amerikában "turnézik", majd következik Nyugat-Európa, és csak azután a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum.

Vállaljuk?

Olvasom, hogy jövőre az Egyesült Államok hatmilliárd dollárt költ majd az afgán fegyveres erők, rendőrök kiképzésére. Ez lenne a legjobb mód ennek a summának a kiadására? A magyar hadseregnek eddig négy halottja volt Afganisztánban. Túl sok. De túl sok az amerikai, a brit, a német, a spanyol és a lengyel halott is.

 

Veri a jobb a balt

Ujjnyomatot vettek tőlem az újfajta útlevélhez. A bal kezem mutatóujján hasadás. Az okmányirodás hölgy azt mondta: épphogy megfeleltem. Kérdezte: mi történt? – Burkoltam a konyhát, s egy vágott csempén végighúztam az ujjam. Éles volt, mint a penge. – Ütések és vágások vannak a bal tenyerén és a karján is – mondta a hölgy. – Felújítok – feleltem büszkén. – Szerszámmal bánó ember vagyok.

Távoztomban azonban azon tűnődtem, hogy ez így nem feltétlenül következik egymásból. Mások is felújítják a házukat, s szerszámokat vesznek. Mégse kaszabolják öszsze úgy magukat, mint én. Leültem a parkba cigizni (ott még lehet). Óvatos ügyetlenséggel vettem kezembe a gyufát, a bal mutatóujjam a középsővel kellett helyettesíteni. Még egy skatulyát is milyen nehéz megfogni a jó öreg mutató nélkül! Végignéztem a mancsomon. Flex-, dekopírfűrész- és csavarhúzónyomok. A hüvelykujjamon vérhólyag, a tenyeremen az ütvefúró hegye szántott végig. A csuklóhoz közeli ütőér mellett is van egy rés a bőrön, a villanyszerelésnél használatos snitzer csúszott meg a jobb kezemben, s a bal, amellyel a csokit (a zsinórcsatlakozót) tartottam, csak tűrte kiszolgáltatottan, hogy az éles vas beléhatoljon. Nemcsak betonnal, önterülő padloponnal meg folyékony szöggel (szupererős ragasztóval), hanem a véremmel is építem a házamat.

A véráldozat rendszerint a bal kezemnek jut. Az aktívabb jobb mindig megússza. Neki jut a kalapács, a kombinált, a csípőfogó, a spakli, a tűzőgép, s minden olyan eszköz, amit az ember azért veszeget meg a barkácsáruházakban, hogy olcsóbb legyen az építkezés. Vagy hogy ne lásson maga körül örökké elkéső, trehány mesterembereket. Inkább ő maga elkészíti azt a konyhaszekrényt. Tovább tart, a pontatlanságok miatt pedig több takaróanyagra van szükség, ráadásul szét is veri az ember a bal kezét, de még így is megéri. Nem kell azt hallgatni a festőtől, hogy milyen hülye a kőműves. A vizestől meg: mekkora ökör a festő.

Ballal fogok, tartok, stabilizálok, apró mozdulatokkal igazítok, ha tudok. A jobb kezem közben pihen. De aztán kíméletlenül lecsap a kalapáccsal, a fogóval vagy a csavarhúzóval. Üt, vág, hasít, teker. A bal kéz helyzete kilátástalan. Csak akkor úszhatja meg sérülés nélkül, ha a jobb kellően pontos. A kalapács oda csap, ahová kell, a fúró nem billen félre, a pillanatragasztó flakonja nincs beszáradva (s miután a jobbnak nem kell megnyomnia a tubust, nem ömlik rá a ragacs a balra). Így volna ideális – de ez a ritkább. Gyakoribb, hogy a jobb kéz a váratlan deformitásokat (szög elhajlása, csavarmenet lerágódása) oldalirányú ütésekkel és erőszakos visszahajlításokkal igyekszik korrigálni. Na, ilyenkor történik a baj. Ami egy bekapcsolt flex esetében vagy áramtalanításmentes villanyszerelésnél jóval nagyobb lehet, mint ragasztás vagy festés alkalmával. A festék lekopik, a levágott ujjhegy nehezebben gyógyul.

Ültem a parkban, bal kezem keresztülhasított mutatóujját úgy pihentettem, hogy hüvelykujjal és a középsővel nyomorgattam a spanglit. A fák mögül egy országosan ismert Fidesz-politikus macskapofája nézett rám. Erről egy jelenet jutott eszembe. Billegett a mamlasz bal kezemben a csavar, sehogy se tudtam a helyére tenni, szorult a tipli, mert nem volt jó a lyuk, amit fúrtam. Újra kellett volna kezdenem az egészet. Letenni a fúrógépet, kicsavarni a tokmányt, lemászni a létráról, előkotorni a láda aljáról a nagyobb fúróhegyet, visszamászni, mérni, jelölni és fúrni. Ugyanezt meg kellett volna tenni a szétroncsolt tiplivel is. Fogóval kihúzni, másikat keresni, a friss lyukba csúsztatni, a végét snitzerrel levágni. Mindezt a jobb kézben tartott kalapács egyetlen mozdulatával helyettesíteni lehetett. Naná, hogy emellett döntöttem. Lesújtottam a csavarfejre, az nyomban megadta magát, s kínjában beszorult a lyuk belső részébe. Nem érdekelt, hogy a gipszkartonban és az alatta lévő fában mit roncsoltam össze, azt sem mérlegeltem, hogy víz-, gázcső vagy villanyvezeték van-e a közelben. Ütöttem, s a csavar bemenekült a falba. Útközben bizonyára el is hajlott kissé. A kicsavarás azonban már nem az én gondom. A lényeg, hogy benn van. Törik-szakad, beszuszakoltam.

– Nagyjából ezt csináljátok most az országgal – morogtam a macskapofa felé, s a befi zetett csekkel visszaindultam az okmányirodára.

– Én Burov-kenőcsöt használok – ajánlotta a hölgy, s vidáman nézett rám.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.