Szótárhasználat: kísért a Gutenberg-galaxis

A mai elektronikus szótárak zöme olyan, mint az első autó volt: a lovas kocsiból kifogták a lovat, és helyére motort tettek – állítja Prószéky Gábor, az MTA Szótári Munkabizottságának elnöke.

A fejlettebb országokban nem elég írni és olvasni egy álláshoz

Ha valaki tud jól számolni vagy olvasni, eséllyel talál magának munkát – derül ki egy nemzetközi vizsgálatból, amely szerint más fejlett országokban ennél több kell egy állás betöltéséhez.

Kutatási eredményekkel a minőségi oktatásért

Kutató egyetem szeretne lenni a Corvinus és erősíteni szeretné a minőségi, szolgáltató tevékenységét is – mondta Mészáros Tamás rektor azon a beszélgetésen, amelyen bemutatta fejlesztési elképzeléseiket.

Se kereslet, se utánpótlás

A csökkenő kereslet, a romló bérezés és a kényszerű visszafejlesztés egy foglalkozás veszélyeztetettségének biztos jele.

A paplanosság bizalmi szakma

Vannak foglalkozások, melyeket nemhogy unokáink, mi sem nagyon fogunk már látni.

 

Részben hasznosult támogatások

– Az előző két kormány által megfogalmazott munkahelyteremtő célok csak látszólag teljesültek – mondta Karakó László (Fidesz), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottsága elnöke. Az albizottság tegnap vitatta meg a Munkaerő-piaci Alapból finanszírozott, munkahelyteremtést elősegítő támogatási programokról szóló tájékoztatót, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készített.

E szerint munkahelyteremtő beruházások támogatására 2002–2010 között összesen 1459 vállalkozás kapott pénzt 21,5 milliárd forint értékben. Ezalatt a kedvezményezetteknél több mint 22 ezer új munkahely kialakítása vált lehetővé. Karakó László hangsúlyozta, meg kell vizsgálni, hogy a pénzek oda kerültek-e, ahol azokra valóban szükség volt.

Hozzáfűzte: az egyedi kormánydöntés alapján a kedvezményezett beruházásokat is kivizsgálják. Ennek keretében 2006–2010 között nyolc nagyvállalkozás összesen 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő munkahelyteremtő támogatásban részesült a Munkaerő-piaci Alapból. Ennek eredményeként a nagyberuházást megvalósító cégek – legalább három év foglalkoztatási kötelezettséggel – 2953 új munkahely létesítését vállalták. Bódi András, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta: utófinanszírozás volt, a forrást – számlák ellenében – csak akkor kapták meg a cégek, amikor felvették a vállalt létszámot. Ennek megtartását folyamatosan ellenőrizték. Pető Sándor, az NGM vezető főtanácsosa kiemelte: a bázis – vagyis a támogatás előtti – létszámot is tartani kellett, így ezek a kifizetések nemcsak munkahelyteremtő, hanem munkahelymegőrző támogatások is voltak egyben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.