Mars-hódító baktériumok?

A Mars-utazás az amerikaiak, az európaiak és az oroszok űrstratégiájának egyaránt célja. A kutatók már a távolabbi jövőn gondolkodnak: hogyan tehetjük lakhatóvá hosszabb távon az egész bolygót?

Roham utcai fák

Ami hosszú évtizedek, sőt talán egy egész évszázad láthatatlan munkálkodásának gyümölcseként jött létre itt, a Krisztinaváros e jellegadó pontján, e meghitten kisvárosi hangulatú, budai kerület gömbölyded belső terének egy darabkája, mely teljesen összenőtt a Krisztinavárosi plébániatemplom sárga épületegyüttesének látképével, már ahogy az a Várból a Zerge lépcsőn alászökdécselők szeme elé tárul: a Roham utca nincs többé.

A magyar média hullafoltjai

Milyen könnyű volna azt kimondani: a magyar média halott! Persze nem volna igaz.

Varsói futam: inkább sprint, mint maratoni

Az előre hozott lengyelországi államfőválasztás eredménye nem keltett meglepetést – az nyert, akinek a felmérések szerint győznie kellett.

Zarándoklat Srebrenicába

Sead nem emlékszik pontosan, merre menekültek társaival a hegyeken át Srebrenicából, de a rettegés még most is élénken él szavaiban, ahogy a tizenöt évvel ezelőtti eseményeket felidézi.

 

Kilencen

Szombat reggel van, kilencen várunk az imaházban. Több mint egy órája kellett volna kezdenünk, de nem tudunk még most sem: hiányzik egy ember a minjánhoz. Egyre reménytelenebb a várakozás, senki nem késik ennyit, még az sem, aki csak tóraolvasásra akar ideérni, hogy kicsit rövidebb ideig tartson számára az imádkozás. Olyan is akad egyébként, aki mindig tízre jön, sőt olyan is, aki csak a kiddusra tér be: iszik a borból, eszik a barheszből, hogy ezzel emlékezzen meg a szombatról.

Máskor, ha hiányzik a tizedik, valaki felmegy a másodikra Schőnékhez vagy a negyedikre Tardosékhoz. Szerencsés esetben Schőn úr otthon tartózkodik, felöltözik, lejön, és imádkozhatunk. Schőn úr nem tud imádkozni, a hátsó sorban újságot olvas, de a minjánba beszámítható, és a többieknek ez a fő: így elővehetjük a tórát, és hangosan olvashatjuk belőle a hetiszakaszt.

Schőn úrék azonban ma a telekre mentek, elvégre nyár van és hétvége. Tardos nehezebb dió. Egyszer-kétszer előfordult, hogy ha hívtuk, a fiatal ügyvéd lejött, de amikor rendszeressé vált szombat reggel, hogy bekopogtunk hozzájuk, egy idő után nem nyitottak ajtót, pedig állítólag otthon voltak. Azt beszélik, a felesége nem engedi.

– Nincs más – mondja reb Slojme –, ki kell menni az utcára.

Néhány öreg szomorúan bólogat.

– Az utcáról? Viccel? – kérdem hitetlenkedve, de a pad háttámlájába kapaszkodik, és nagyot nyögve feláll.

– Eszem ágában sincs. Szeretnék már hazamenni, de előtte imádkoznék. Ha lesz tizedik, akkor tórát is olvasunk. Ha nem, akkor – megvonja a vállát, indul a kijárat felé.

– Amerikában is előfordult, hogy kiálltam az utcára, és ha láttam valakit, aki szóba jöhetett, leszólítottam. Megmondtam egyenesen: néhány felebarátja imádkozni szeretne, de csak az ő segítségével tudna. Ez sokszor hatott. Szombat reggel nem rohannak annyira az emberek, azok sem, akik nem vallásosak. A legtöbbje leballag újságért, beül valahova, iszik egy kávét vagy csak lófrál, kirakatokat néz, shoppingol. A New York Times elég vastag. Elolvasgathatták a hátsó sorban. Meglepi, hogy ott is minjángondok vannak?!

Kiáll az utcára, néz jobbra, néz balra, egy lélek sincs. Tisztelettudóan várok néhány percig, azután szólalok csak meg.

– Nincs ennek értelme. És egyáltalán, honnan fogja tudni, hogy zsidó-e az illető?

– Megkérdem tőle – feleli. – Különben is, sok zsidó lakik ezen a környéken.

Amikor eztmondja, egy autó fékez le előttünk, vezetője az ablakon át integet. Egykori évfolyamtársam az egyetemről. Kis késéssel visszaintek neki, látom, az üvegen át figyel, mintha észrevette volna fejemen a kapedlit. Reb Slojme kalapot visel, rajta nincs semmi látványosság, ha csak az egész ember nem az: elegáns fekete öltö nyében, fekete Reebok edzőcipőjében, melynek pertlijét többször körbetekerte vizesedő bokáján. De ezt most nem látni, takarja a nadrág szára. Az öreg rám néz, aztán a korombeli férfira az autóban, és már int is neki, de közben elindul a sor.

– Ez a maga ismerőse volt? – kérdi. Nem akarom letagadni, bólintok.

– És zsidó?

– Igen – mondom kényszeredetten.

– Hát akkor miért nem szólt neki?!

– Láthatta. Autóban ült. Ment valahová – mondom kelletlenül, és dühöngök. Még a végén én leszek a hibás, hogy nincs szombat reggel tíz férfi, aki imádkozni akar.

Fejét csóválja, visszamegy a posztjára, jobbra-balra nézelődik, aztán egyszer csak gyors léptekkel jön felém, szinte belök a kapun, és bezárja magunk mögött.

– Gyerünk vissza! – pirít rám. – Ne ácsorogjunk itt!

Sietősen megyünk fel a lépcsőn, át az udvaron. Hátra is néz, nem jönnek-e utánunk.

– De hát mit látott, reb Slojme? Nem válaszol. El nem tudom képzelni, mi történhetett, kitől riadt meg ennyire. Megfogom a karját, megtorpan.

– Mi volt az, mondja már el! – szólok rá idegesen. Nagyokat szuszog, megszégyenülten pislog, mint akit lelepleztek.

– Kaiser – mondja. – A hitközségről. Én azzal a ganeffal nem imádkozom együtt. És még ennek az embernek adnak kitüntetést! – dohog a közelmúlt hírén, amin együtt háborodtunk fel.

Meglepődöm az indulatain, de megértem. Az sem érdekli, hogy nem lesz minján. Fogalmam sincs, mi a teendő ilyen helyzetben, de ezúttal nem kérdezősködöm. Mielőtt belépünk az imaházba, hogy közöljük a rossz hírt, ő szólal meg:

– Maga is elszalasztott egyet, én is. Kvittek vagyunk. Ezt a szombatot elbuktuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.