Mars-hódító baktériumok?

A Mars-utazás az amerikaiak, az európaiak és az oroszok űrstratégiájának egyaránt célja. A kutatók már a távolabbi jövőn gondolkodnak: hogyan tehetjük lakhatóvá hosszabb távon az egész bolygót?

Roham utcai fák

Ami hosszú évtizedek, sőt talán egy egész évszázad láthatatlan munkálkodásának gyümölcseként jött létre itt, a Krisztinaváros e jellegadó pontján, e meghitten kisvárosi hangulatú, budai kerület gömbölyded belső terének egy darabkája, mely teljesen összenőtt a Krisztinavárosi plébániatemplom sárga épületegyüttesének látképével, már ahogy az a Várból a Zerge lépcsőn alászökdécselők szeme elé tárul: a Roham utca nincs többé.

A magyar média hullafoltjai

Milyen könnyű volna azt kimondani: a magyar média halott! Persze nem volna igaz.

Varsói futam: inkább sprint, mint maratoni

Az előre hozott lengyelországi államfőválasztás eredménye nem keltett meglepetést – az nyert, akinek a felmérések szerint győznie kellett.

Zarándoklat Srebrenicába

Sead nem emlékszik pontosan, merre menekültek társaival a hegyeken át Srebrenicából, de a rettegés még most is élénken él szavaiban, ahogy a tizenöt évvel ezelőtti eseményeket felidézi.

 

Júliusi horoszkóp

Tizedikén, amikor a Vénusz a kilencedik házba lép, ön is találkozik Caligula lovával. Caligula lova hátsó lábára ágaskodva nyerít, egy okiratot nyújtogat ön felé, és láthatóan valamit mondani akarna önnek, de ön nem érti, az okiratot pedig, hiába áll lábujjhegyre, nem éri el.

KOS: A Szaturnusz–Merkúr hatodfény következtében ön napokig Inota szeletet eszik. Semmi egyebet nem vesz magához, gondosan kisimítja az Inota szeletek papírját, alattuk a sztaniolt is, amihez egy-egy ponton hozzá vannak ragadva, az inotai erőművet ábrázolják, három nyúlánk, fekete füstfelhőt okádó kéménnyel, ön álmodozva bámulja, amint a bodorodó füstfelhők szalagként húzódnak végig a papíron, egyelőre huszonnyolc sztaniolpapír van ön előtt és nyolcvannégy kémény, de az ön szekrénye tele van príma jó Inota szeletekkel, százas csomagolásban egymásra stószolva, ábrándosan beleharap a huszonkilencedikbe, a Sződd a selymet elvtárs kezdetű dalt dúdolja.

BIKA: Huszonhetedikén, amikor a Merkúr a Szűzbe lép, ön harisnyával a fején bemegy a bankba, és egy negyvennyolcas mintájú kispuska segítségével az önnél lévő másfél millió forint átvételére akarja kényszeríteni az alkalmazottakat. A biztonságiakat hívják, ön vállat von. Ha nem, hát nem.

IKREK: Tizenharmadikán ön találkozik Caligula lovával. A ló önre bámul, ön zavartan kalapot emel, a Hold elsurran önök mellett, a Mars fájdalomteljes hangon nyerít.

RÁK: Huszonhatodikán a Plútó miatt ön egy ónémet hármas szekrénnyel viaskodik a csigalépcsőn. Nem tudja miért, azt se, hogy ki van a gurtni másik végén, csak a bútor súlyát érzi, a verejtéket az arcán, a szekrényajtó nyikordulását, amint a fordulóban a korlátba akad. Az ónémet hármas szekrény túlfeléről ordítás hallik, hogy ön mekkora egy barom állat; az ön nyakába verejték csordul, ön a Plútó és a Merkúr k... a...-ra gondol, és hogy volt-e már olyan csigalépcső, amelynek egyszer vége szakadt.

OROSZLÁN: Huszonharmadikán a Nap–Uránusz harmadfény miatt ön nyereségessé teszi a Malévot. Mostanáig irdatlan veszteségeket hozott, és még Zimbabwe sem akarta megvenni, ön azonban csak ráfúj, és már virágzik: flottákat vásárol, híres séfeket szerez meg magának, hogy az utasoknak megfelelő minőségű élelmet tudjon felszolgálni, bekebelez Lufthansát, Air France-t, American Airlinest.

SZŰZ: Harmincadikán a Szaturnusz miatt ön egy ünnepségen vesz részt, amelyen Caligula lova kinevezi az alkotmánybírókat és a Főkefe elnökét. Alkotmányossági problémákkal a továbbiakban a Főkeféhez is lehet fordulni.

MÉRLEG: Ön az eszes Merkúr miatt egész hónapban csípeti magát a szúnyoggal. Mások is csípetik magukat a szúnyoggal, mert szúnyog iszonytató sok van és mind felháborítóan zümmög, csakhogy önnek ezért fizetnek. Áll a Balaton partján, issza a sert, a szúnyog meg csípi, ön azonban nem csapkodja a szúnyogot, mint bárki ön mellett, hanem örül minden bökésnek, számolja, hogy hány szúnyogcsípésből jön ki egy ser.

SKORPIÓ: Huszonötödikén ön kifüggeszt egy nyilatkozatot, amelyben együttműködésre kéri a szúnyogokat. A szúnyogok pikírten zümmögnek.

NYILAS: Tizedikén, amikor a Vénusz a kilencedik házba lép, ön is találkozik Caligula lovával. Caligula lova hátsó lábára ágaskodva nyerít, egy okiratot nyújtogat ön felé, és láthatóan valamit mondani akarna önnek, de ön nem érti, az okiratot pedig, hiába áll lábujjhegyre, nem éri el.

BAK: Huszadikától ön a függőfolyosón nyaral. Messzebb nem futja, ön napernyőket szerez be, függőágyat erősít a korlátra, oroszlán, gekkó nincs, az egzotikus időjárással viszont minden rendben, már maláriát is lehet kapni, ön családostul naptejjel kenekedik be, homokot szór a függőfolyosóra, horgászbottal kergeti a villanyszámlást, és valahányszor csőtörés van, úszik egy jót. VÍZÖNTŐ: Ön részt vesz a tizedik pisztráng- és borfesztiválon, de a Plútó miatt sajnálatosan ön a pisztráng. Ön vígan játszik és messze csillog, a csermely halkan zúg, hűs mélyén ön könnyed eleganciával surran, mint amikor fürge, perdülő zongoraszólamok kelnek versenyre a vonósokkal, mint amikor az álmos harmóniából karcsún emelkedik ki a klarinét magasba szökkenő futama; ám önt egy horgász figyeli. Ön hiába gondolja, hogy a horgász önben pisztrángjára akadt, a horgász önt tisztességtelen módszerekkel horgára csalja, a fesztiválozók felordítanak, arcuk eltorzul, foguk vicsorítani kezd, Verdammte Scheisse, mondja ön eleganciáját vesztve, az F-dúr, a fi sz-moll szenvedélyes árnyalataival színeződik el, a brácsaszólam darabjaira hullik, a nagybőgő pizzicatói a fölzavarosult csermelybe vesznek.

HALAK: Harmincadikán ön találkozik Caligulával, aki azt akarja megtudni öntől, hol a pék sós f...ban van a lova. Ön a távolba mutat, a ló a Főkefe elnökének társaságában a tömegben őrjöng, „Ria, Ria, Hungária”, ordítják mindketten, a Merkúr gúnyosan mulat.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.