Májusi csillagok

.

Maradjunk flegmák

Hála az egyirányú utcáktól megőrült GPS-nek, vagy félórát tekergek egyre reménytelenebbül Kinshasában.

A cölibátust milyen erőfeszítések árán képesek megtartani a papok?

Horányi Özséb, a Magyar Pax Romana katolikus mozgalom elnöke úgy véli, az egyház kénytelen lesz feladni tradíciói egy részét.

Orbán egyszemélyes mozgalma: Schmitt for President!

„Ha plebejus elnököt akarunk, mint amilyen Göncz Árpád volt, akkor Schmitt Pál lesz az államfő, ha viszont egy autoriter, száraz jogászt, amilyen Sólyom László, akkor Ádert kell jelölni” – egyszerűsítette le Orbán a kérdést.

Sólyom tragédiája

Sólyom László a rendszerváltozás utáni magyar politika egyik legtragikusabb sorsú alakjává válik hamarosan.

 

Veszély

Levegő

Azt álmodom, hogy repülök. Ráfekszem a szélre, hagyom, hogy vigyen. A hajam kibomlik és szétterül körülöttem, mintha egészen átlátszó vízben lebegnék.

A nap fele szállok, nagy, fényes, forró, érzem a bőrömön, átsüt a hideg szélen.

A hátamra fordulok, széttárom a két karom, széttárom a lábam, homorítok, szétterpesztem az ujjaim, kinyújtózom, a fejem fölé tartom a karjaim, hosszan elnyúlok.

Az ujjaim között simán és markolhatóan süvít át a szél, belekapaszkodom, hagyom, hogy megpördítsen, hagyom, hogy orsóba rántson.

Pörgök, meglátom a földet, messze van, nagyon-nagyon lent, mégis tisztán látom a házak tetejét és a fákat, látom a leveleket és az ágakat, látom az ágak között a fürkészdarazsakat, látom a levelek szárain végigmászó hangyákat, mindent.

Az ég tiszta, nagyon messzire látok, valahol ég valami, a szél fehéren szétteríti a füstöt. A füstön túl, fent, nálam is magasabban, egy fekete pötty.

Felém jön, egyre nagyobb lesz, tudom, hogy mindjárt felém és fölém fog kerülni. Hasra fordulok, széttárom a karom, menekülök előle.

Érzem, hogy közeledik, hideg árnyék vetül rám, a föld fele szállok.

Látom Nagymami házát, látom a diófát, vadul mozgatni kezdem a lábaim, nagyon gyorsakat és aprókat rúgok, a levegő a bőröm karcolja, a nagy diófa már közel van, de érzem, hogy feketén suhogva zuhan rám valami.

Oldalra vetem magam, a levegő keményebb és sűrűbb a víznél, megpattanok rajta, széttárt karokkal pörgök, látom, hogy egy fekete madár száll el mellettem, nagyon nagy, sokkal nagyobb nálam, széttárt szárnyakkal fordul utánam.

A mellemhez húzom a két térdem, a karjaim a testem mellé feszülnek, bukfencezve pörgök, a nagy tűzfalat látom, a kémény tégláit, lent, a tövénél a köré hajlított szürke bádogot, a bádog éles szélét. Hirtelen ébredek fel, az oldalam fáj, mint futás után, amikor beszorul a levegő.

Sötét van.

Kinyújtom a karom, megfogom a kanapé melletti komód szélét, leveszem a komódra állított vizespoharat.

Felkönyöklök, az oldalam még mindig fáj.

Iszom, nagy, hosszú kortyokban nyelem a vizet. Hideg és érdes, mint a levegő.

A kekszesdoboz

Nagymami rosszul van.

A fotel mellett fekszik a földön, fél kézzel a fotel karfájába kapaszkodik, úgy próbál felállni. Próbál, de nem tud.

Odamegyek hozzá. Mondom, hogy segítek. Nagymami rám néz, bólint. Leguggolok, megfogom a karját, próbálom felemelni. Nagymami nagyon nehéz, nem tudom megmozdítani. Belém kapaszkodik, akkor sem. Tiszta erőből próbálom felemelni, nyögök, akkor sem. Nagymami is nyög.

Elengedem, mondom, hogy hívom a mentőket.

Nagymami megfogja a bokámat. Mondom, hogy engedjen el, mert hívni akarom a mentőket. Nagymami rám néz. Lassan kinyitja a száját. Megszólal. Mond valamit, de nem értem. Még egyszer elmondja. Nehezen forog a nyelve, nem úgy beszél, mint máskor. Sokkal lassabban. Ha felgyorsítom a fejemben, akkor megértem. Azt mondja, hogy nyúljak be a köténye zsebébe. Benyúlok. Azt mondja, vegyem ki belőle a kapcsos pénztárcáját. Kiveszem. Azt mondja, nyissam ki. Azt mondja, lesz benne valahol egy kulcs. Valahol az alján.

Nagymami azt mondja, hogy az a kulcs a fáskamra kulcsa. Azt mondja, hogy menjek, és nyissam ki vele a fáskamra ajtaját. A fáskamra falán találok egy ásót. Vegyem le onnan, menjek, és kezdjek el ásni a szilvafa alatt. Addig ássak, amíg keményet nem találok. Egy doboz lesz az. Vegyem ki a gödörből, és hozzam be neki. Gyorsan. Gyorsan-gyorsan.

Megyek. A fáskamra ajtaja könnyen kinyílik.

Leveszem a falról az ásót. Odamegyek a szilvafához. Tudom, hogy hol kell ásni, egy helyen be van mélyedve a föld. Ások. Az ásó a tornacipőm gumitalpán keresztül is a talpamba vág, nem törődöm vele. Ások.

Az ásó végül valami nagyba ütközik. Letérdelek, két kézzel kaparom ki a földből.

Egy nagy, kerek, bádog kekszesdoboz. Leverem róla a földet, látom, hogy egy szív van ráfestve piros olajfestékkel.

Szaladok, viszem Nagymamihoz. Ahogy futok, hallom, hogy nagyon zörög benne valami.

Letérdelek Nagymami mellé. Int, hogy nyissam ki a dobozt.

A teteje nehezen jön le róla, befeszítem alá a körmöm, és akkor lejön. Egy összetekeredett fehér gyík van a dobozban. Nem mozdul.

Nagymami felkönyököl, a gyíkot nézi. Lassan odanyúl, megfogja. A gyík bőre nagyon fehér, az egyik lába és a farka kilóg Nagymami ujjai közül. Nagymami felém nyújtja. Azt mondja, fogjam meg. Két kézzel. Gyorsan. Gyorsan-gyorsan.

Megfogom. Két kézzel. Hideg. Nagymami rákulcsolja a gyíkra az ujjaimat. Azt mondja, szorítsam. Szorítom.Hideg. Érzem, hogy megmozdul a tenyeremben. Megmoccan, ki akar siklani az ujjaim közén. Nagymami rám szól, hogy tartsam, el ne engedjem. Már rendesen beszél. Már jobban van. Nem engedem el, karmocskái a tenyeremet kaparásszák, nem engedem el. Már nem olyan hideg.

Nagymami sokkal jobban van. Felemeli a szőnyegről a dobozt, odatartja elém, int, hogy tegyem bele a gyíkot. Beleteszem. Látom, hogy a gyík körbeszalad a doboz fala mentén, aztán Nagymami gyorsan rácsukja a fedelet.

A dobozt a hóna alá veszi. Azt mondja, ügyes kislány vagyok, ejsze lesz még belőlem valami.

Megigazítja a kötényét, kimegy a kertbe.

A konyhaablakból nézem, hogy temeti vissza a dobozt a szilvafa alá.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.