Lila illat

Az árvacsalánfélék családjába tartozó félcserje a Földközi-tenger mellékéről származik, és évezredek óta termesztik.

Megöl a méreg

Kiborulunk, begurulunk, felmegy a pumpa és elönti az agyunkat valami sűrű, meleg, barna hormonhullám.

Miért irritál a szúnyogcsípés?

Ártatlan növényevők lennének a szúnyogok, ha a szaporodásukhoz nem lenne szükségük fehérjében gazdag vérre.

Permanens diéta

Azok, akikre a média és a reklámok nyomása erőteljesen hat, és egyébként is fontos számukra az egészségmegőrzés, alkalmanként diétába kezdenek.

Úszás

Ősidők óta úszunk, jól-rosszul, sportból, hobbiból vagy a túlélésért.

 

Napvédelem

UV A, UV B és látható fény – ezek bombázzák nyáron a bőrünket. A barnulást és leégést az UV B okozza, mégis gyakoribb az UV A-érzékenység. Ráadásul ezek a hosszú hullámok az ablaküvegen is áthatolnak.

A napkrémek és napvédő készítmények az UV B -sugarakat szinte teljesen, az UV A-hullámokat 90 százalékban képesek kivédeni. Persze csak akkor, ha alaposan bekenjük magunkat és kétóránként megismételjük a védelmet. Ne feledkezzünk meg az ajkakról és a nehezen elérhető vagy félig fedett testrészekről sem – a vádli és térdhajlat tipikusan leégő s terület. A verejtékezés, a víz és a törülközés, ruhával érintkezés is koptatja a védőréteget. Sajnos a fokozottan fényérzékenyek bő re a kémiai anyagokra is szenzitív, ezért a kontakt allergia kivédésére előre ki kell választani a megfelelő napvédő krémet fototeszt vagy fototapasz segítségével. Segíthetnek a szájon át szedhető antioxidánsok is.

Semmiképpen ne menjünk napra sminkben, mert a kozmetikumokban található olajok barna foltokat eredményeznek. Vigyázat, a fényvédő alapozók sem alkalmasak hosszú napon tartózkodásra és strandolásra!

Fényérzékenységet váltanak ki egyes gyógyszerek: főleg a vízhajtók, a tetracycline- és szulfonamidtartalmú antibiotikumok és gyulladásgátlók. Kiütés, viszketés, ödémás tünetek jelentkezhetnek. A népszerű Dimethindene maleat hatóanyagú, leginkább rovarcsípésekre és kiütésekre alkalmazott antihisztamin gél sem alkalmazható napozáskor.

Bármilyen bőrelváltozás, de leginkább a vitiligo (pigmenthiány), a rozaceás arcbőr, ső t még a herpesz is komoly napvédelmet igényel. Kemoterápiás kezelés során pedig szigorúan tilos napozni.

Fotokontakt dermatitisz – összefoglaló néven így hívják azt a tünetet, amikor bizonyos anyagok bőrkontaktus után a napfény hatására toxikus vagy allergiás reakciót okoznak. Leggyakoribb kiváltói a kátránykivonatot tartalmazó készítmények, illatanyagok, sőt még a napvédő szerek is. Korántsem vicc a játékos nevű Phytophotodermatitis – amikor napozás közben a bőrünkkel érintkező növények hatására hólyagok és barna csíkok (dermatitis striata pratensis) jelennek meg. Oka lehet a petrezselyem, zeller, sárgarépa, a citrusfélék és a fényérzékenyítő psoralen anyagot tartalmazó fűfélék.

Fontos megemlíteni az orbáncfű fényérzékenyítő hatását, amire egy kedves olvasónk hívta fel a figyelmet a gyógynövények mellékhatásaival foglalkozó múlt havi cikkünk nyomán: a hypericum természetes antidepresszáns, sokan isszák teáját vagy fogyasztják étrend-kiegészítőkben, nem tudva, hogy erősen fényérzékennyé teszi a bőrt!

UPF

Ultraviolet Protection Factor –ezzel a jelzéssel látják el a speciális fényvédő ruházatot. Ausztráliában találták ki, de már világszerte szabvány. Fényérzékenyek válasszanak UPF 40+ minősítésű ruhadarabokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.