Indul a gombaszezon
A gombász kiránduláshoz nélkülözhetetlen a kullancsriasztó, a gombakönyv, egy jó bicska, kosár, sok nejlonzacskó, rövid szőrű tömör ecset, nem haszontalan egy iránytű/GPS/iPhone – kinek-kinek ízlése és tárgyfüggősége szerint. A legprofibbaknál kotorékeb, laposüveg és kempingszék is lesz, az biztos. A tavaszi, kora nyári gombászaton nagy eséllyel találunk kucsmagombát (Morchella esculenta), májusi pereszkét (Calocybe gambosa), mezei szegfűgombát (Marasmius oreades), kerti csiperkét (Agaricus campestris) és a fákon termő sárga gévagombát (Laetiporus sulphureus). A latin elnevezések megkönnyítik a szakkönyvi vagy netes azonosítást és a vasárnap esti receptkeresést. Gombaszedés előtt informálódjanak, hogy hol és meddig tart nyitva a gombavizsgáló.
Figyelem: a gomba nagyon könynyen romlik, a maradékot ne tegyék el másnapra! A gombamérgezéssel kezeltek többsége ehető gombát fogyasztott, csak helytelenül tárolta.