8 év - Bauer Tamás összegzése a szocialisták hosszú kormányzásáról

Igen, rendszerváltó nyolc évnek nevezem a szocialisták és szabad demokraták kormányzását. Összességében így gondolom, még ha a kiábrándult minősítéseknek szintén van alapjuk - írja Bauer Tamás.

Gyurcsány Ferenc: A nyugatos Magyarország víziója

A nemzet érdeke egybeesik az emberek érdekével, az emberek érdeke pedig egyenlő a nemzet érdekével - írja Gyurcsány Ferenc Bauer Tamásnak az elmúlt nyolc évet összefoglaló elemzésére reagálva.

Belülről nézve– kívülről is látva

Nyolc év már történelmileg is számottevő idő.

Hogyan lett a Vörös Moszkva a magyar húsvétok meghatározó kelléke?

Hol vannak már azok az idők, amikor a vicces fiúk Krasznaja Moszkvával indultak locsolkodni?

A Jobbik útja: egy hajdani ifjúsági szervezet a Parlament küszöbénél

Önmeghatározása szerint a Jobbik egy keresztény erkölcsi alapon álló nemzeti párt. A cigányellenes és antiszemita megnyilvánulások eleve nehezen sorolhatók ebbe a kategóriába.

 

A köztársaság alkalmazottja

A Fidesz szerint Bajnai Gordon miniszterelnökként nem tett mást, mint hogy fékezte a Gyurcsány-kormány által előidézett zuhanást. Márpedig annak a kormánynak ő fontos szerepet betöltő minisztere volt, így hát legfeljebb a saját közreműködésével okozott kárt enyhítette. Orbán Viktor ennél is szigorúbban fogalmazott a most befejeződő két ciklus harmadik miniszterelnökéről, amikor azt állította, hogy Bajnai Gordon nem más, mint Gyurcsány Ferenc dublőre, ennek megfelelően ő folyamatosan Gyurcsány–Bajnai-korszakról beszél.

A jelenlegi kormányfő nem élt a lapunk által felkínált lehetőséggel, hogy válaszoljon Bauer Tamás értékelésére, ahogy a Fidesz bírálataira is csak a legritkább esetben reagál.

Tény, hogy a legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin, a Euromoney 186 országot soroló kockázati listáján Magyarország a tavaly márciusi 54. és a szeptemberi 64. hely után most a 46.-ra lépett előre. Az sem kétséges, hogy a jegybanki alapkamat alacsonyabb, mint valaha. A forint árfolyama stabilizálódott, vagy ahogyan a kormányfő fogalmaz, egy évvel ezelőtt minden egyes eurónyi devizahitel után csaknem 40 forinttal kellett többet törleszteni, mint ma. A reáljövedelmek gyors csökkenése az idei első negyedévben megállt, ugyanakkor a munkanélküliségi adat rosszabb, mint az ezredforduló óta bármikor.

Bajnai szerint ha a következő kormány nem tér le erről a pályáról, az ország már az év második felében elindul felfelé, és meg is marad ezen az emelkedő íven. A Fidesz ezzel szemben az állítja, hogy csak ha az általa ígért fordulat bekövetkezik, akkor lesz így, mert a fejlődés érdekében még szinte semmi sem történt.

E vitában az élet lesz a döntőbíró.

Az viszont már rögzíthető, hogy Bajnai Gordon nem a semmibe beszélt, amikor azt mondta, hogy csakis a köztársaság alkalmazottjának tekinti magát, aki munkája végzése közben egyaránt közel érzi magához a bal- és jobboldali polgárt, és azt is, akit nem érdekel a politika.

Ő tette fel a kérdést a világgazdasági válságra és az országnak nyújtott nemzetközi pénzügyi segítségre utalva: vajon mi történik akkor, ha egy mindent elsöprő erő, egy mindent megállító akadállyal találkozik? Tegyünk hozzá egy másik kérdést: és mi történik egy emberrel, aki ilyen nagyságrendű erők közé kerül?

Magyarország erényt kovácsolt a válságból – mondta néhány hete Bajnai Gordon. Az állítás rá hatványozottan érvényes.

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.