Régen a drogtól, ma a munkanélküliségtől félnek a fiatalok

A fiatalok egzisztenciális félelmei egyre nőnek: 2004-ben még a drog és alkohol terjedését tartották a legnagyobb problémának, 2008-ban már a munkanélküliség állt az első helyen.

Száztízmillióra adósodott el a medika

Saját történetét meséli unokahúgának elrettentő példaként egy 41 éves ohiói háziorvosnő, aki tudja: diákhitel-tartozásai egész életén – a törlesztések jelenlegi üteme mellett legalábbis 70 éves koráig – végigkísérik majd.

Kommunikáció: túl sok a pályakezdő, kevés az állás

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb továbbtanulási céljává váltak a különféle kommunikációs képzések.

Kanadában legjobb élni

Franciaországban a legjobb az étel és az egészségbiztosítás, Svájcban a közlekedés és a családbarát környezet verhetetlen, szórakozni a briteknél lehet a legkönnyebben, a munkaidő pedig Bahreinben és Hollandiában a legkedvezőbb – legalábbis a 3100, külföldre települt munkavállaló szerint, akiknek véleményét a HSBC bank mérte fel.

Külföldi tapasztalat kezdő cégvezetőknek

Az Európai Unió Erasmus for Young Entrepreneurs programjában eddig 60 magyar fi a tal vállalkozó próbálhatta ki magát külföldön.

 

A jó ötlet nem elég

– Évek óta dolgozom villamosmérnöki fejlesztő cégeknél, az itt szerzett tapasztalat adta az ötletet a pályázatomhoz –mondja Vincze Viktor, a Dreher Sörgyárak Zrt. „A jövő fiatal vállalkozója” díjának első helyezettje.

Olyan elektronikai modult dolgoztam ki, amely a hozzá tartozó panellel és szoftverrel együtt rendkívül komplex alaprendszert képez. Az elektronikai cégek az eszköz segítségével drága mérnökórák árát megspórolva, sokkal olcsóbban alakíthatják ki egyedi rendszereiket. A huszonkét éves nyertes szerint a Magyarországon még alig ismert SOM (System On Module) névre keresztelt modul számos területen hasznosítható, az érintőkijelzős jegyautomatáktól kezdve, a biztonságtechnikai eszközökön át az orvosi berendezésekig.

A fejlesztés oroszlánrésze azonban hátravan, a teljes megalkotásához Vincze Viktor befektetők és leendő üzlettársa, Lágler Gergely segítségére számít. – Még egy évem van hátra a villamosmérnöki kar mesterképzésén, jó lenne, ha mire végzek, a vállalkozás is beindulna – mondta Vincze Viktor. Ha a terveim szerint haladunk, akkor ez lehetséges, hiszen éppen ennyi idő kell egy piacképes verzió előállításához. A versenyről hárommillió forinttal távozó győztes szerint a díjjal járó féléves jogi, adóügyi és könyvviteli tanácsadásnak legalább akkora értéke van, mint a pénznek.

Könczöl Erzsébet, a vállalkozói díj zsűrijének elnöke szerint, a hallgatók többsége remek ötletet mutatott be, de még mindig sokuknak jelentett gondot az üzleti terv elkészítése. Ebből elsősorban nem a fiataloknak kell levonniuk a tanulságot, sokkal inkább a felsőoktatásnak szól az üzenet: a mérnökhallgatók képzésében is nagyobb helyet kell kapnia a pénzügynek, a marketingnek – mondta. A Corvinus egyetem adjunktusa az első három helyezettet több fontos szempontból is kiemelkedőnek találta. – A jó ötletek mellett sütött róluk, hogy mélyen elkötelezettek a témájuk iránt, és minden erejükkel a vállalkozásuk megvalósításán dolgoznak – fejtette ki.

– Az ötletem lényege egy olyan tanácsadó szolgáltatás, amely a megrendelőinket a számukra legjobb megújuló energiaforrás-felhasználási lehetőségek megtalálásában segíti – kezd mesélni a második helyezett, Bruder Márton. A vállalkozásom egyetlen cégnek, vagy terméknek sem lenne elkötelezettje, teljes mértékben a megrendelő igényeire koncentrálna. A komplex szolgáltatás az igényfelméréstől kezdve, a megvalósíthatósági tanulmányon és a gazdaságossági elemzésen át, egészen a kivitelezésig mindent magában foglalna, így teljesen végigkísérné a projekteket. Sőt, elképzelésem szerint az ügyfelet még a forrásszerzésben is támogatnánk, legyen az pályázat vagy éppen hitelügyintézés – sorolja.

A huszonkét éves agrármérnöknek a második díjhoz járó kétmillió forint nagy segítség az induláshoz, de a vállalkozásáshoz az optimális kezdőtőke hétmillió forint lenne. – További szakmai befektetőket szeretnénk találni, akik a pénzen túl egyéb segítséget is nyújtanának, tapasztalatukkal gazdagítanák a céget. Természetesen emellett igyekszünk újabb pályázatokból és egy szabadalmi ötletünkből is forrást kovácsolni – mondta Bruder Márton. Hozzátette, tisztában van vele, hogy a mostani második helyezés nagy segítséget jelenthet ebben, hiszen korábban már próbáltak az ötletükkel önállóan elindulni az üzleti világban, de nehézségekbe ütköztek.

– Ha minden a terveim szerint halad, remélem, hogy pár éven belül már egy ötfős, jól működő vállalkozással büszkélkedhetek – jelentette ki. Szintén rövid távon megvalósítható ötletet tárt a zsűri elé Vázsonyi Miklós, a BME-n végzős villamosmérnök MSc hallgató, a pályázat harmadik helyezettje. – Az egyetemen a robotika témájával foglalkoztam, ezen belül is elsősorban a mesterséges izmok alkalmazhatósága és mozgatása érdekelt. Éppen szponzorokat és csapatot toboroztam egy híres nemzetközi robotikai versenyre, a Robocupra, amikor egy vállalkozói workshopon találkoztam egy magyar mozgáskutató úriemberrel, akinek a humán rehabilitáció a szakterülete. Ő említette, hogy nagy szükség lenne olyan eszközre, ami az emberi izmokat előre meghatározott mintázatok szerint stimulálja, ezeket a mintázatokat pedig a kutatók egyszerűen tudják változtatni. Innen jött a pályázaton bemutatott ötlet is.

A harmincegy éves fiatalember egy olyan univerzális eszközt fejleszt, amivel elsősorban a gerincsérülés miatt lebénult embereken végzett rehabilitációs kísérleteket lehet rugalmasan elvégezni. – A fejlesztés egyik része valóban erre szolgál, azonban további elképzelésem az, hogy egy hordozható terméket is létrehozok. Ha erre a kisméretű, nyakba akasztható készülékre rámásoljuk a megfelelő impulzusmintázatot, elérhetjük például, hogy a páciens otthon szobabiciklizésre stimulálhassa lebénult izmait. Vázsonyi azt mondja, a fejlesztés ugyan még kísérleti stádiumban tart, de a pályázaton nyert összeg felhasználásával maximum fél éven belül elkészülhet az első piacképes termék is. Az elnyert összeg a termékfejlesztést biztosan fedezi, de reményei szerint az első megrendelések költsége is kijön majd belőle. A piackutatások azt mutatják, hogy a gerincsérülés miatt lebénuló emberek körében nagy az igény efféle innovatív orvosi megoldásokra, azonban erre a célra használható termék jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban. Nemzetközi szinten is inkább még csak próbálkozások láthatóak, ezért is gondolja, hogy ha most hozza létre a vállalkozását, akkor egy remélhetőleg jó ötlet jó időzítéssel indulhat útjára.

A Dreher Sörgyárak Zrt. 2006 októberében indította el a jövő fiatal vállalkozója programját, amelylyel a felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók a vállalkozásuk beindításához nyerhetnek kezdőtőkét és szakmai támogatást. A Dreher az elmúlt három évben összesen kilenc fiatalt támogatott mintegy 17 millió forinttal. A 2009 októberében negyedik alkalommal meghirdetett pályázatra közel száz pályamunka érkezett, a szakértő zsűri által legjobbnak tartott tíz fiatal pedig angol nyelven mutatta be vállalkozási tervét. A pályázat első három helyezettje összesen hétmillió forint díjazásban, valamint hat hónapos szakmai tanácsadásban részesül, mely jogi, adóügyi és könyvviteli segítségnyújtást is jelent.

A díjazottak: Bruder Márton, Vincze Viktor és Vázsonyi Miklós
A díjazottak: Bruder Márton, Vincze Viktor és Vázsonyi Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.