Rizikófaktor

A rettegett szó, amit nem szeretünk hallani a doki szájából. Pedig nincs mese: kockázattal élünk, a tétet pedig minden születésnapi tortával, szál cigivel és elhalasztott kocogással egyre emeljük, míg a végén elfogynak a zsetonok, és jöhet a terítés.

A ketyegő nyavalyái – virágnyelven szív- és érrendszeri betegségek – lényegében egy tőről fakadnak: mindennek oka az egész szervezetet érintő érelmeszesedés, aminek kialakulásáért számos tényező együttes hatása okolható. Ezeket nevezzük rizikófaktoroknak. Két nagy csoportjuk van: az egyikkel foglalkozni érdemes, a másikkal megbarátkozni. Az utóbbi, nem befolyásolható rizikófaktorok az életkor, a nem, a felmenők között elő forduló szív- és érrendszeri betegségek, nőknél a hormonális változások. Befolyásolható kockázati tényező viszont a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a stressz, amelyek hatásait mi magunk is képesek vagyunk csökkenteni. A kettő között vannak még olyan tényezők, amelyek hátterében legtöbbször örökletes hajlam áll, de kordában tartásuk helyes életmóddal és táplálkozással lehetséges, tehát igenis rajtunk áll, hogy mekkora rizikót jelentenek. Idetartozik a magas koleszterinszint, magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Megelőzés

A szív- és érrendszeri betegségek megelő zésének kulcsa a rizikófaktorok csökkentése. A barátkozós csoporttal nincs mit tenni, például egy hatvanas középvezetőből ritkán lesz harmincas nő . Legjobb hír, ha beszélhetünk megelőzésről, mert a betegség még nem alakult ki. Ez különösen fontos, ha az életmódunk eleve növeli a rizikófaktorokat: sportolók esetén ilyen a jelentős fizikai igénybevétel, bizonyos munkakörökben pedig a mozgásszegény vegetálás és a fokozott stressz. A megelő zés viszont olyan esetekben is fontos, amikor már megjelentek a figyelmeztető tünetek, de a folyamat még visszafordítható vagy súlyosbodása elkerülhető.

Állapotfelmérés

A rizikótényezők és az aktuális egészségi állapot feltárása adja meg az egyénre szabott megelő zési stratégia térképét. Ennek kiindulópontja a testsúly, az étkezési és életmódszokások. Bizonyos faktorokat csak orvosi vizsgálatokkal lehet pontosan behatárolni. A szervezet terhelhetőségét, a szív teherbíró képességét a nyugalmi és terheléses EKG, illetve a szívultrahang mellett az érrendszer állapotáról legtöbb információt szolgáltató spiroergometriás vizsgálat tárja fel behatóan. A lényeg és a neheze csak ezután jön: betartani a tanácsokat, eldobni a cigit, diétázni, fogyni, mozogni. Ez kérem nem póker, hanem vérre megy: nem lehet blöffölni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.