Az Amsler-rács és a makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció (AMD) az időskori vakság leggyakoribb oka. Az AMD a retina központi részét támadja meg, ennek hatására az érintett fokozatosan elveszíti központi éleslátását. A látómező központi részén jelentkező homályos folt, eltorzult kép vagy elgörbülő vonalak a makuladegeneráció első tünetei lehetnek. Az Amsler-rács segítségével elvégezhet egy gyors tesztet, hogy megtudja, érinti-e Önt az AMD.Miután tesztelte saját látását, kérjük, ajánlja fel a lehetőséget a környezetében élő negyven éven felülieknek. Összesen fél percet vesz igénybe.

Végezzen egy gyors tesztet

- emelje e havi magazinunk címoldalát arcától 30-40 cm távolságra

- ha szükséges, használhatja az olvasószemüvegét

- gondoskodjon a természetes megvilágításról

- takarja le az egyik szemét, és fókuszáljon a négyzetrács középső pontjára ellenő rizze, hogy lát-e szabálytalan vonalakat, pl. torzulást, hullámzó vonalakat, különböző méretű vagy hiányzó területeket

- most tesztelje a másik szemét is.

A teszt közben a négyzetrács mind a négy sarkát látnia kell. Amennyiben a rácsszerkezetet nem látja egységesnek, görbe vonalak jelentkeznek, vagy hiányoznak egyes részek, forduljon szemész szakorvoshoz. A rács normálistól való bármilyen eltérése kialakuló AMD-re utalhat.

Vegye figyelembe, hogy az Amsler-rács csak az előrehaladott makuladegenerációt tudja kimutatni! Így ha nem is látott elváltozást az Amsler-rácsban, akkor is keressen föl szemész szakorvost, ha Ön elmúlt ötven, és érvényes Önre a rizikófaktorok bármelyike (dohányzás, túlsúly, szegényes étrend, gyakori túlzott napfényen való tartózkodás).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.