Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

Kivárnak a szlovákiai magyarok

Óvatosan nyilatkoznak a kettős állampolgársággal kapcsolatos javaslatról a szlovákiai magyar pártok és civil szerveződések vezetői. Csáky Pál pártelnök: „Mivel ez a téma befolyásolhatja a magyarországi választásokat, a Magyar Koalíció Pártja erre a kérdésre csak az áprilisi voksolásokat követően adja meg a választ. Addig és azután is az a legfőbb kérésünk, hogy minden, a határon túli magyarságot érintő kérdést az új összetételű parlament és a kormány is tárgyaljon meg a határon túli magyarok legitim képviselőivel”.

Bugár Béla szerint a kettős állampolgárság legnagyobb hasznát a szerbiai és a kárpátaljai magyarok látnák, hiszen ők még feltehetően jó ideig nem utazhatnak korlátlanul Magyarországra. „Az új tervezetről konkrét álláspontot pártunk csak abban az esetben tud majd kialakítani, ha megismeri a törvényjavaslat szövegét –közölte a Híd-Most elnöke. Hrubík Béla, a Szlovákiai Magyarok Társadalmi és Kulturális Szervezetének, a Csemadoknak a vezetője szerint a szlovákiai magyarok számára legfeljebb érzelmi ügy a kettős állampolgárság, hiszen korlátozás nélkül utazhatnak az anyaországba. A 25 civil szerveződést tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel –mondta Tóth Károly ügyvivő. Több kollégája viszont úgy vélekedett, hogy a státusztörvény elfogadása előtti szlovák elutasító álláspont és néhány pozsonyi politikus reagálása alapján feltételezhető, hogy a kettős állampolgárság ügye ismét heves ellenállást vált ki északi szomszédunknál.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.