Hiány váltja a túlkínálatot a lakáspiacon

A fénykorban évente 8-10 ezer lakást adtak el Budapesten, tavaly kétezret sem, több ezer kész otthon vár vevőre. Az árak ennek ellenére alig csökkennek és néhány év múlva hiány lehet az új lakásokból.

Súlyos törvénytelenségek a lakáshitelezésben

A pénzügyi vállalkozások felelőtlen működésükkel, esetenként súlyos törvénysértésekkel hozzájárultak ahhoz, hogy egyes kiszolgáltatott emberek a lakásmaffia áldozataivá válhattak.

Tetőzik a lakáspiaci válság

Évtizedes mélypontot jeleznek a lakásépítési statisztikák, de a válság ennél nagyobb, az idei évről szóló adatok a várakozások szerint húsz éve nem látott visszaesést mutatnak majd.

Elkezdődött a lakáspiac növekedése?

Minimálisan bővülő forgalomra számít az Otthon Centrum a magyar lakáspiacon 2010-ben, a tavalyi jelentősen visszaesés után - derül ki az ingatlantársaság Lakáspiaci Monitor jelentéséből.

Soha nem volt még ennyi eladatlan lakás

A lakásépítéshez hasonlóan a lakásértékesítések is évtizedes mélypontra zuhantak tavaly. Két év múlva viszont már a kínálat hiánya jellemezheti a lakáspiacot.

 

Zöldben kapós az udvari lakás

Ferencváros középső részén a húsz éve tartó rehabilitáció eredményeként a zöld területek aránya háromszorosa lett a pesti belváros átlagának. A városmegújítás négy-öt év múlva befejeződhet, ha a gazdasági válság hamar véget ér, és elkezdődnek az átütemezett lakásépítések.

A nagyvárosok a forró nyarakon valódi kályhaként működnek, a hatalmas aszfaltterületek ontják a hőt, a zöld területeknek ezért nemcsak lélektani, hanem fi zikai hatásuk is van – mutatott rá a IX. kerületben történt zöldítés jelentőségére Juhász Árpád geológus. A húsz éve tartó ferencvárosi tömbrehabilitáció zöld oldalát bemutató sajtóbeszélgetésen elhangzott: az önkormányzat hét közparkot, és több sétányt, passzázst alakított ki, összesen 38 ezer négyzetméteren.

Legutóbb a Tűzoltó–Vendel–Lenhossék és Thaly Kálmán utca által határolt tömbben lévő Kerekerdő parkot építették ki, egymilliárd forintos költséggel. Gegessy Ferenc polgármester elmondta: a teljes lakótömb lebontása révén megvalósult park területét sok milliárd forintért eladhatták volna, a kerület komoly bevételről mondott le a környék értékét, az ott élők életminőségét jelentősen javító beruházás érdekében.

Középső-Ferencváros kizöldülésének egyik fontos pillérét a társasházak által körbezárt belső kertek alkotják. A tömbökön belüli zöld területek nagysága ma már meghaladja a 47 ezer négyzetmétert, és még több mint 19 ezer négyzetméter épül ki a rehabilitáció utolsó tömbjeiben. A válság a kerületi lakásberuházókat sem kíméli, több projektet elhalasztottak, illetve átütemeztek, de ha a helyzet gyorsan helyreállna, akkor reális esély volna arra, hogy négy-öt éven belül a teljes kerületrész megújulhat –mondta Jordán Péter, az önkormányzat városrehabilitációs cége, a SEM IX. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A belső kertekkel, illetve parkokkal épülő új házak beruházói egy sajátos konstrukcióban vesznek részt a zöldítésben. Az önkormányzat ugyanis a tömbbelsőt alkotó területet nem adja el, csak szolgalmi jogot biztosít arra a vállalkozóknak, akik az utcai bejáratú mélygarázsokat beépíthetik a belső tömbök alá. Ennek fejében hozzájárulnak a zöldítés költségéhez.

A belső zöld területeket később a társasházak gondozzák, s ezért cserében az önkormányzat engedélyezi, hogy a közterületi megközelítést biztosító kapukat lezárják. A mutatós zöld udvaroknak köszönhetően Középső-Ferencvárosban az udvari lakás nem hátrány, sokkal inkább előny.

A megszépített közterületek megóvása azonban már nehezebb, pontosabban időigényesebb és költséges feladat. Az elsőként megújított Tompa utcát például tíz év múltán át kellett építeni. A sétányok és parkok padjainak, növényzetének pótlása kerületszerte évente még mindig sok millió forintos költség.

A Kerekerdő park kialakítására egymilliárd forintot költött a kerület
A Kerekerdő park kialakítására egymilliárd forintot költött a kerület
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.