Női szemmel a fővárosról

Ausztriában már kötelező, Magyarországon még nem sokan hallottak róla: ez a gender budgeting, vagyis a nők és férfiak esélyegyenlőségén alapuló költségvetés.

A nőkkel számolni kell - és érdemes

Érthetetlen, hogy a cégek marketingesei még mindig leginkább szexista sztereotípiákban képesek gondolkodni, ha a nők egyáltalán eszükbe jutnak fogyasztóként! De a kormányok gazdasági-pénzügyi stratégái sem kivételek.

A nők húzzák a rövidebbet

A globalizáció nem javított a nők munkakörülményein. Az emberhez méltó munka a nők számára a világon mindenütt ritkaságszámba megy, így továbbra is határtalan cinizmus a nők egyenjogúságáról beszélni a munka világában.

Otthon marad a brit kismama

A jelentős eredmények ellenére fennmaradt a fizetéskülönbség, nincs elég gyermekgondozási intézmény, amely levenné a nők válláról a terheket – de legalább a brit férfiak nem macsók.

Pénzt fial az esélyegyenlőség

Sokat tett ugyan a női-férfi esélyegyenlőségért az EU, de a gazdasági válság jó néhány eredményt tönkrevágott.

 

Az olasz macsó nem mosogat

Család és munkahely: napi 11 órával az olasz nők dolgoznak a legtöbbet az EU-ban – és napi négy és fél óra házimunkával ők viszik el a főzés-mosásvasalás pálmáját is, szemben a napi 2,7 órás európai, északamerikai átlaggal. Az olasz macsó is rekordot dönt: gyereknevelésben és háztartásban a legkevesebbet segít, hatvan percet sem, a svéd és német férfiak napi két óra feletti szorgoskodásához képest.

Ma is él a tradicionális családmodell: az 25 és 54 év közötti férjezett, gyerekes nők 37 százaléka háztartásbeli (az EU-átlag 24,9 százalék). A „mamma”-szerepnek nincs alternatívája.

– Az lesz az igazi emancipáció, ha majd buta nők ülnek vezető pozícióban – összegezte március 8. üzenetét az itáliai feminista szónok, Luciana Littizzetto színésznő. Arra utalt, hogy a diplomások között hiába 59 százalék a nő, 31 százalék csak részidőben talál munkát, a bérkülönbség pedig 20 százalék a férfiak javára. Ez utóbbi hat százalékra csökken menedzseri szinten, de ugyanennyi a vezető tisztségben lévő nők aránya is.

A matriarchális Itáliában van főszerkesztőnő (ötven napilapból kettőnél), táncosnőből lett esélyegyenlőségi miniszter, Nobel-díjas tudósnő és taxisofőrnő is. Ám nem kell a messzi délre menni az olasz csizmán, hogy lássuk: a templomtér tele férfi akkal, a nők otthon főznek a gyerekkel. Az olasz pártokban bevezetett 40 százalékos „rózsaszín kvótához” sincs elég nő.

Az európai 59 százalékos női foglalkoztatottsághoz képest a hetedik ipari nagyhatalom Itáliában a nők 46 százaléka dolgozik, és az első gyerek után 27 százalékuk feladja. A sajtónak február végén öntötte ki a szívét az a menedzsernő, akit öt hónap gyes után alagsori irodába száműztek.

Az olasz lányoknak talán éppen ezért az álma, hogy tévés táncosnők legyenek. „A nemi szervem az enyém, és azt csinálok vele amit akarok!” – a hetvenes évekbeli tüntetések szlogenje a múlté, a mimózás olasz nőnapok ma már csendesek.

Az olasz férfiak úgy nyilatkoznak, hogy nem ellenzik az emancipációt. Ha viszont második feleséget kell választaniuk, akkor románt vagy ukránt szeretnének: ők hasonlítanak leginkább a klasszikus olasz családanyához. Keveset beszélnek, főznek és nevelik a gyereket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.