Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

Torna

Nagypát nem nagyon lehet látni. Hallani sokszor hallom, hogy jön-megy a házban. Először azt hiszem, hogy csak a padló recseg, de aztán észreveszem, hogy mindig ugyanúgy és ugyanonnan hallatszanak ugyanazok a zajok. Aztán egy reggel látom, hogy megmozdulnak a perzsaszőnyeg rojtjai. Szétnyílnak és összezárulnak, szétnyílnak és összezárulnak, mintha topogva lépkedne végig rajtuk valaki, hallom is a topogást, tap-tap-tap-tap-tap.

Odamegyek az ablakhoz, elhúzom a vastag függönyt. Az ablakon beömlik a fény, látom, hogy a fénypászmákban kavarog a por. A olyan erős, hogy hunyorognom kell.

Lenézek a perzsaszőnyegre. A rojtok még mindig mozognak.

Még mindig hallom a topogást, valaki ideoda járkál a rojtokon topogva.

Hirtelen azt gondolom, hogy látni szeretném, eszembe jut amit Nagymami tanított, a légzésről és a hunyorgásról.

Erősen összeszorítom a szemem, annyira, hogy kavarogni kezdjenek benne a színek, aztán lassan kinyitom egy kicsit a szemem. Hunyorgok, a szempilláimon keresztül nézek, a lélegzetem visszatartom közben, úgy ahogy Nagymami tanított.

Először nem látok semmit, de aztán a fényben kavargó porszemcsék egy alakot rajzolnak ki, a fényképekről felismerem nagyapát. Olyan mintha üvegből lenne.

A rojtokon topog gyorsan oda-vissza, közben két kézzel a fejbőrét masszírozza.

Viccesen néz ki. Nézem, mosolygok. Tudni szeretném, hogy mit csinál.

Kifújom a levegőt, ahogy Nagymami tanított, és megkérdezem magamban, hogy ez mi.

Nagyapa eltűnik, de ahogy megint viszszatartom a lélegzetem, megint meglátom. És a hangját is hallom, ott beszél, bent a fejemben. Azt mondja torna, hajerősítő torna. Serkenti a fejbőr vérkeringését, erősíti a haj gyökereit, Azt mondja, próbáljam ki, nagyon jót fog tenni a hajamnak.

Kedves, meleg a hangja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.