Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

Expander

Nagymami háza nem nagy. Két szoba van benne, meg az előszoba meg a konyha. Amikor megérkezünk hideg van.

Nagymami azt mondja, én a belső szobában fogok aludni, az egyik kanapén. Aztán kimegy, fát hoz, begyújt a kályhába.

Leteszem a bőröndöm, körülnézek.

Tisztaság van, a perzsaszőnyeg rojtjai szépen el vannak rendezve, a régi bútorokon csillog a faberakás.

Rend van, de még sincs, mindenfele széthagyott tárgyak. Az egyik szék támláján egy félig lecsúszott zakó, a kisasztalon egy nyitott szószedet, rajta egy bicska és egy meghegyezett ceruza. A dívány mellett egy pár cipő, az egyikből kilóg egy zöld térdzokni. Az ablak kilincsén egy kifényesedett nadrágszíj csüng.

Tettamanti Béla rajza
Tettamanti Béla rajza

Nagymami bejön, látja, hogy a szíjat nézem. Azt mondja, fenőszíj. Azt mondja, a nagyapáé volt. Azt mondja, itt nála két szabály van, amit meg kell jegyezzek, az egyik az, hogy nem nyúlhatok a nagyapa dolgaihoz. Nagyapa dolgainak úgy kell maradniuk, ahogy hagyta őket. Mindennek ugyanott, ugyanúgy. A kivasalt ünneplőnadrágjának szépen összefogva a díványon, az olvasószemüvegének a kisasztalon, a kinyitott francia szótárának a komódon, a kislámpa mellett, a fekete szíjas Doxa órájának a földön a dívány mellett, a kisrádiójának és az összecsavart fejhallgatójának kint a konyhában a kredencen, fogkeféjének a rányomott fogkrémmel a fürdőszobában a kagyló szélén, a látcsövének az ágy alatt a cipődobozban, és így tovább, majd szépen lassan megtanulom az összeset.

Megkérdezem, hogy Nagyapa mikor halt meg. Nagymami azt mondja, tavasszal lesz hét éve.

Erre nem mondok semmit. A szószedetet nézem, a ceruzával felírt francia szavakat.

Nagymami azt mondja, megmutatja a helyem. Bemegy a belső szobába. Azt mondja, menjek vele.

Megyek. Viszem a bőröndömet is.

A szoba nagy és világos. Két kanapé van benne, az egyiken fehér a cserge, a másikon piros-fekete. Nagymami a fehér csergésre mutat, azt mondja, az lesz az enyém.

Kinyitja az egyik szekrényt, a felső három polcról abroszokat és ágyneműket tesz át az alsó három polcra. Azt mondja a felső három polc az enyém, pakoljam oda a holmimat.

Elkezdek pakolni. A legfelső polc üres, és az alatta levő is, de felülről a harmadik polc közepén egy kék papírdoboz van, a tetejére fehérrel egy duzzadó izmú tengerészt nyomtak. A szájában pipa, megfeszíti a bicepszét, mosolyog.

Leveszem a doboz tetejét. Két fényes fafogantyú van benne, közöttük három hosszú vastag fémrugó. Tudom mi az, egy expander.

Ahogy a dobozhoz érek, a rugók megcsendülnek, a visszhangos zendülés úgy zúg, mintha egy kút mélyéről szólna. Megfogom az egyik fanyelet. Pont beleillik a tenyerembe.

Felemelem, a rugók egymásnak surlódnak, a hangtól végigborsódzik a hátam.

A rugók megzördülnek, az expander másik fogantyúja lassan felemelkedik, úgy mintha valaki fogná, pedig nem fogja senki.

Az expander fogantyúja hideg a tenyeremben, nem kapok levegőt, rászorulnak az ujjaim, a rugók kiegyenesednek, megnyúlnak, az expander megfeszül, mintha valaki ki akarná rántani a kezemből.

Nem tudom, mit csináljak. Nagymami egyszer csak ott áll mellettem, nem is vettem észre, hogy bejött a szobába. Az expanderre néz, az arca nagyon haragos. Azt mondja, elég már, az expander rögtön lehull, súlyosan lóg a kezemben.

Nagymami kiveszi a kezemből, összehajtja, visszateszi a dobozba.

Becsukja a dobozt, azt mondja, Nagyapa nem szereti, ha idegenek piszkálnak a dolgaihoz. Amúgy nem kell félni tőle, nem bánt, ha majd megismerjük egymást, meglátom, hogy igazából nagyon, de nagyon kedves.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.