Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

Hét lélegzetvétel a 23 000-ből

„a mozdulatlan tökéletesebb a mozgásban lévőnél, a jég a víznél, a megkövült növények az élőknél; a mozgás hiánya tökéletesebb a mozgásnál, a csend a hangnál, a cselekvés hiánya a cselekvésnél; a nyugalom a legtökéletesebb. | a tökéletesség alapja a nyugalom és a teljesség, az oszthatatlanság és az egyöntetűség; a világnak soha nem szabadott volna változnia és fejlődnie, mindenféle fejlődés veszteségeket okoz, minden egyes változás megbontja az egészet; a nyugalomnak és a teljességnek nincs szüksége ezekre, hiányuk a legnagyobb tökéletesség. | az egyszerűség tökéletességről tanúskodik, minél egyszerűbb valami, annál kevésbé van kitéve változásoknak; a bonyolult rendszerek nem állandóak és nem tartósak, gyorsan megsemmisítik magukat, megbontva az eredendő nyugalmat, a változatlanság világméretű harmóniáját. | a kövek tökéletesebbek a növényeknél, a növények az állatoknál, az állatok az embereknél, a legtökéletlenebbek az emberek. | az emberek tökéletlensége nyugtalanságot szül bennük, a nyugtalanság az állhatatlanság táptalaja, az állhatatlanság újratermelési törekvésekhez vezet, az újratermelés háborúkat gerjeszt, a háborúk szaporodásra késztetik az embereket, és az ember nem szabad lény, nem önmagában való, mert a családja meghosszabbításától függ, és nem lehet az előző nemzedékek sorából kiszakítva tekinteni rá. | az ember állhatatlansága az állatokra és a növényekre is átterjed, és arra kényszeríti őket, hogy megsemmisítsék egymást, szaporodjanak és pusztítsanak, ami felerősíti a föld állhatatlanságát. | a föld állhatatlan világa az állhatatlanság kártékony hullámait kelti maga körül, a világegyetem bizonytalanságát szüli, megbontja eredendő tökéletességét, a világegyetem összeomlik a parányi földtől, amely a bomlás középpontjává lett.”

K. Kabai Lóránt (1977) Legutóbbi könyvét hiba nincs címmel 2006-ban adta közre a Szoba Kiadónál.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.