Angolul pedig beszélni kell

Az álláshirdetések 68 százalékában szerepel pályázati feltételként valamilyen idegen nyelv, legtöbbször az angol ismerete - derült ki a Workania.hu internetes állásportál vizsgálatából. Az elmúlt egy évben Magyarországon megjelent több ezer online álláshirdetésben azt vizsgálták: a munkaadók milyen gyakran fogalmazzák meg elvárásként valamilyen idegen nyelv ismeretét, és ennek milyen arányban felel meg az álláskeresők önéletrajzában feltüntetett, tárgyalóképes nyelvtudás.

Kiderült: az álláshirdetések 64 százalékában szerepel az angolnyelv-tudás elvárásként. Német nyelvet a pályázatok 13, franciát 3,8, oroszt 2,6, olaszt 2, lengyelt 1,6, csehet 1,2, románt 1,1 százalékban kérnek, a hirdetések egy-egy százalékában pedig a görög, a héber, a spanyol, a holland és a japán nyelv is kritériumként jelenik meg.

A jelentkezők nyelvtudása viszont kissé más képet fest. Angolul az elvártnál kevesebben (48 százalék), németül viszont többen (29 százalék) beszélnek. Románul (3,1 százalék) is kicsit többen, franciául (2,8) és oroszul (1,5 százalék) kicsit kevesebben tudnak, mint ahogy azt a munkaadók igényelnék.

A középvezetői, menedzseri pozíciókra vonatkozó hirdetések 62 százalékában szerepelt kritériumként valamilyen idegen nyelv ismerete, ugyanez a kívánalom a felsővezetők körében már markánsabban, 72 százalékban jelenik meg. A menedzsereket kereső hirdetések 23, a felsővezetőknek szóló ajánlatok 35 százalékában az angol mellett másik idegen nyelv ismeretét is elvárják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.