Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

Az éhes dög

Sherlock Holmes zseniális amatőr, akinek, ha nem jut megoldani való rejtély, kénytelen kokainnal izgatni elméjét. Maig ret éppen ellenkezőleg, ő az unalmas profi. Ám lehet ugyan, hogy nem tud száznegyvenféle pipa­, szivar­ és cigarettahamut megkülönböztetni, vagy első ránézésre felismerni egy cserepezőt vagy egy gyémántköszörűst a puszta kézalakjáról, mint brit kollégája, de szakértelme, emberismerete és szimata tagadhatatlan.

Saját képességeit olykor ő maga is alábecsüli, egy ízben például azt mondja, a bűnesetek ötven százalékát a véletlen oldja meg, a másik felüket pedig „fülesek” segítségével sikerül felgöngyölíteni. Holmes kis halakkal nem vergődik, munkája akkor kezdődik, ha Gregson, Lestrade vagy Jones Athelney (vagyis a profik) zsákutcába jutnak. Ellenben Maigret ismeri a környék összes piti gazemberét, a vendéglősöket, az utcalányokat. Tudja, kinek a zsebében fog bokszert lelni, s kiében Smith and Wessont. És tisztában van azzal is, hogy ha korán reggel a Nizzait meg Pepitót látja egy borozó ablakában, akkor arrafelé nagy a baj...

És mindenekelőtt a kisember lelkét ismeri a főfelügyelő. Nem titok számára, hogy az aljas bestia mindegyikünk lelkében ott gubbaszt, és csak vár a megfelelő pillanatra. Szerelemre, pénzre vagy boszszúra éhes dög alszik bennünk, és mikor felébred, nincs kegyelem. Maigret ennek a gyilkos fenevadnak a szakértője. Az ujjlenyomatok, fegyverszakértői vizsgálatok, házkutatások csak másodsorban érdeklik. Mint egy drogkereső rendőrkutya, úgy szaglássza körül az embereket, vajon kiben rejtőzött el a démon, akinek még mindig véres a szája széle.

Azokat az ügyeket szereti legjobban, mikor a vadállat rendesen elbújik. Ilyenkor betér egy kisvendéglőbe, normandiai nyelvhalat rendel, calvadost iszik, pipára gyújt, és kéjesen arra gondol: „ritka mocskos alakok teremnek errefelé”. Az olvasó számára persze világos, a felügyelő nem csupán a Pigalle utcára vagy éppen Caen környékére gondol, hanem az egész emberi színjátékra. Mindannyiunkra. Ezeket az ügyeket szereti: „méltóságteljes homlokzat, ünnepélyes és szemérmetes emberek, az erkölcsösségnek az a foka, amelyből már csak úgy árad az unalom”. Ilyenkor neki már nincs más dolga, csak megkaparni a felszínt, átkutatni a rejtett zugokat, „hogy végül a kőfalak meg a falburkolatok mögött, a sötét ruhák és a gőgös vagy mogorva maszkok mögött megtalálja az emberi állatot”.

Simenon rövid bűnügyi történetei olyanok, mintha régi, fekete­fehér, francia anzixokat nézegetnénk: mindig homályos, őszi este van, csöpörög kicsikét, az esőcseppek egy keménykalapon dobolnak, és valahol a közelben egy régimódi fogadó áll, ahol a vastag szakácsnő éppen a káposztát főzi, a kályhában pattog a tűz, a portás már megitta esti ánizslikőrjét. Úgy tűnik, mintha minden tökéletes rendben volna. Aztán hirtelen valaki kiesik az emeleti ablakból, vagy lövés dörren, esetleg egy jókora, véres kés hullik a parkettára. Az alvó dög felébredt. Maigret még megissza almapálinkáját, beleszagol a levegőbe, és a bestia nyomába ered.

A magyarul először olvasható Maigret és a hajnali vendég című novellaválogatás élvezeti értékét nagyban növeli, ha hűvös, sötét vasárnap délutánon, forró vízzel telt fürdőkádban, komótosan, az emberfajt mélyen megvetve, egy pohárka Pernod­t kortyolgatva fogyasztunk.

Park, 163 oldal, 1900 forint

Georges Simenon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.