Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

A pártszópárbaj egy napja: 2009. december 2.

06. 50 MTI – Interjú Mesterházy Attilával. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint megfordítható a pártok jelenlegi erősorrendje.

09. 00 Országos Sajtószolgálat – Nyakó István MSZP-szóvivő közleménye. „Képzelt riport egy orosz megbeszélésről, avagy jobb, ha Orbán Viktor fényképezőgépet is visz magával Kínába” címmel.

09. 21 OS – Cser-Palkovics András helyettes Fidesz-szóvivő közleménye. „Az amerikai elnök nem hajlandó fogadni Bajnai Gordont” címmel.

09. 34 MTI – Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleménye. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy miniszteri tisztségéről le kíván mondani.

09. 42 OS – Bajnai Gordon miniszterelnök reagálása Draskovics Tibor lemondására. „Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta lemondását, amit sajnálattal, de elfogadtam.” 09.42 OS – Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető közleménye. Végigtekintve Draskovics botránykrónikáján, bőven itt volt az ideje távozásának. Az egész Gyurcsány–Bajnai-kormánynak már régen ugyanezt kellett volna tennie.

11.01 MTI – Koszorús László Fidesz-stábfőnökhelyettes sajtótájékoztatója. Konzultációt kezdeményezett Orbán Viktor Fideszelnök péntekre azokkal a közgazdászokkal, akik néhány nappal ezelőtt nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetést.

11.38 MTI – Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető sajtótájékoztatója. Lesz javaslatom Draskovics helyére.

12.32 MTI – Budai Bernadett MSZP-szóvivő sajtótájékoztatója. Hagyja abba a Fidesz a megosztó politikát H1N1-ügyben!

12.47 MTI – Balsai István Fidesz-képviselő sajtótájékoztatója. Miért offshore cég gyártja a jogosítványokat?

15.05 MTI – Nyakó István MSZP-szóvivő nyilatkozata. Orbán bábszínháznak tekinti a politikát. Miután közgazdászokkal a nevükre vetette a saját hirdetését, most a „második fordulóba is belekényszeríti őket: „elbáboznak egy utólagos konzultációt”.

15.11 MTI – Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnökének (Fidesz) sajtótájékoztatója. A költségvetés „hadüzenet” az önkormányzatoknak.

15.24 MTI – Pesti Imre Fidesz-képviselő sajtótájékoztatója. Nem tartom kizártnak, hogy Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter lemondása összeköthető az „Omninvest-botránnyal”, illetve az új típusú influenza elleni oltóanyagot gyártó cég tulajdonosi körével.

15. 47 MTI – Pesti Imre Fidesz-képviselő sajtótájékoztatója. Új vírus – használják a raktáron lévő ingyenes vakcinát!

15. 53 MTI – Draskovics Tibor nyilatkozata. „Saját döntésem volt a lemondás”.

16. 15 OS – Az MSZP-frakció közleménye. Keller László szocialista országgyűlési képviselő ismét pert nyert – első fokon – a Magyar Hírlappal szemben.

16.55 MTI – Székely Tamás egészségügyi miniszter nyilatkozata. Négymillióan ingyen kapják a H1N1 vírus elleni oltást.

18.10 Hír TV – Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Kínában is találhatunk piacot a magyar termékeknek.

18.20 MTI – Draskovics Tibor nyilatkozata. Cáfolta, hogy az Omninvest-ügy miatt távozna posztjáról. A leköszönő igazságügyi és rendészeti miniszter „marhaságnak” nevezte az oltóanyagot gyártó cég és az ő „állítólagos KISZ-es barátainak” összefüggését.

22.38 MTI/Reuters – Bajnai Gordon nyilatkozata Washingtonban. Magyarországnak még mindig szüksége van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására, de nem hív le több pénzt az IMF hitelkeretéből. A magyar miniszterelnök négynapos washingtoni munkalátogatásának nyitányaként megbeszélést folytatott Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.