A jó cégvezetés kulcsa az egyéniség

Először díjaztak magyar vállalatot abban a nemzetközi felmérésben, amely azt vizsgálta, milyen kapcsolat van a vezetői gyakorlat és az üzleti eredmények között, illetve miként választják ki és fejlesztik a vezetőket a társaságok. A Mol teljesítményét különdíjjal ismerték el.

Magyarországról nyolc nagyvállalat szerepelt a Hewitt Associates, a Fortune magazin és az RBL Group közös felmérésében, de azt nem hozzák nyilvánosságra, melyek voltak azok. Azt viszont lehet tudni, hogy az 537 vizsgált cég között 87 európai szerepelt, és közülük hatot díjazott a zsűri.

A Top Companies for Leaders felmérés azt vizsgálta, hogy a vállalatok miként választják ki és fejlesztik vezetőiket, továbbá milyen kapcsolat van a vezetői gyakorlat és az üzleti eredmények között.
A nemzetközi zsűri - amelynek tagjai között vannak akadémikusok, írók és újságírók - alapos és bonyolult értékelés alapján döntött. A döntőbe 217 cég jutott, amelyek legfelsőbb vezetőit és stratégiai HR-vezetőit többórás interjúkon is kikérdezték - a válaszokat pontozták. Azt is vizsgálták, milyen a cégek pénzügyi teljesítménye iparágukon belül.

A régió legjobbjai kulcsfontosságúnak tartják a vezetők fejlesztését és a fejlesztési programok összehangolását a vállalat üzleti stratégiájával. A toplistás vállalatok azt is hangsúlyozzák, hogy a vezetésfejlesztési folyamatok kulcsa maga a vezető, illetve aktív szerepvállalása saját fejlődésében. A toplistás vállalatok esetében 80 százalékuk részt vesz a kimagasló tehetségek azonosításában, míg más európai vállalatoknál csak 49 százalékuk. Működik a tehetségek képzésére kidolgozott rendszer, és mérik a program eredményességét. Norm Smallwood, az RBL Group társalapítója szerint a hosszú távon gondolkodó vállalat menedzsmentjének egyik legfontosabb feladata a hatékony és tehetséges vezetők következő generációjának megtalálása, kinevelése.

Az értékelés szerint a Mol esetében azt jutalmazták, hogy a vezetési gyakorlatot a Mol-csoport egészére globális szinten átülteti. - Tisztában vagyunk azzal, hogy HR-stratégiánk nem alkalmazható csoportszinten anélkül, hogy figyelembe ne vennénk a kultúrák közötti különbségeket. Az a gyakorlat, amely Magyarországon bevált, nem feltétlenül alkalmazható egy az egyben egy távoli országban lévő leányvállalatunknál - mondta Szőcs László, a Mol-csoport HR-igazgatója. A társaság Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és a FÁK tagállamai területén folytatja működését, az alkalmazottak száma 33 ezer felett van világszerte.

A Molnál intenzíven foglalkoznak a vezetésfejlesztéssel, tehetséggondozással, belső coachingrendszer működik, a legkiválóbb egyetemi hallgatók tanulmányi ösztöndíjat kapnak, a friss diplomásoknak külön programjuk van.

Az európai top 5

1. Titan CementCompany SA Görögország

2. TNT N. V. Hollandia

3. MAN SE Németország

4. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA Spanyolország

5. Micro Focus International plc Egyesült Királyság

Külön elismerésben részesült:

Mol Nyrt. Magyarország

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.