Második karrier

Bár egyelőre főként a fiatalabb korosztályra jellemző, hogy tagjai pályájuk során többször is éles váltásokat tesznek, ez a negyven-ötven évesek számára sem lehetetlen vállalkozás. Nemcsak a válság miatt állásukat elvesztők léphetnek alternatív útra például saját cég alapításával, a hobbiból is tőkét lehet kovácsolni.

Márta egyetemi tanár volt, nem sokkal korkedvezményes nyugdíjazása előtt elvégzett egy lakberendező OKJ-s tanfolyamot. - Az évek során többször költözött a család, új és más méretű helyeken kellett elhelyeznem ugyanazokat a bútordarabokat. A fiaim és néhány barátnőm lakásának berendezésében is segítettem. Rájöttem, hogy nagyon szeretek szöveteket, színeket válogatni, szívesen ötletelek akár napokig is azon, hogyan lehetne valamilyen a megszokottól eltérő megoldással többfunkcióssá tenni a teret. Jól együtt tudok működni az asztalosokkal, kőművesekkel is, úgyhogy nemrégiben úgy döntöttem, saját céget alapítok. Eleinte munka mellett vállaltam megbízásokat lakberendezőként, ma már csak ezzel foglalkozom - mondja. Napirendjét maga alakítja, így az unokákra is jut ideje, és élvezi, hogy a korábbitól teljesen eltérő területen dolgozhat.

- Bár a gazdasági helyzet nem a legkedvezőbb ehhez, céget akármikor lehet alapítani. A most negyvenes éveik végén, ötvenes éveik elején járó generációra azonban nem jellemző a vállalkozókedv, ők még másképp szocializálódtak: számukra egy biztos állás sokkal többet jelent, mint a húszas-harmincas éveiket taposó fiataloknak, akik pályájuk során akár kétszer-háromszor is nagyot váltanak: nem csupán a köz- és a versenyszféra között ingáznak, hanem új szakmákat is kitanulnak. Olykor erre a kényszer viszi őket, de gyakran pusztán megunják korábbi munkájukat, és más területen is ki akarják próbálni magukat. Váltani azonban bármelyik életkorban lehet - mondja Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a DBM ügyvezető partnere.

- Az ideális az, ha az ember eleinte a munkája mellett működteti a vállalkozását. Érdemes kitanulni például valamilyen, a hobbinkhoz kötődő tevékenységet. Van, aki egy OKJ-s vendéglátó-ipari kurzus után kávézót nyitott, más szőnyegbecsüs-tanfolyamot végzett, de akad olyan nyugdíjas, aki évente egyszer többhetes dél-amerikai körúton vállal idegenvezetést, fordít, szervez. Ennek fejében a résztvevők állják az útiköltségét, szállását, így rendszeresen eljuthat kedvenc országaiba - sorolja Juhos Andrea. Akinek megvan a kezdőtőkéje, franchise jogok vásárlásában is gondolkodhat. Azonban 2-3 évbe is beletelhet, mire egy vállalkozás beindul, és a munkahelyeken nem nézik jó szemmel azt, aki konkurenciát próbál teremteni. - Nyílt lapokkal kell játszani, azaz el kell mondani a főnökeinknek, ha otthon például nyitottunk egy kis boltot. Semmi esetre se próbáljunk a saját szakterületünkről ügyfeleket elcsábítani ugyanazon a területen tevékenykedő privát cégünkhöz - mondja a szakember. Juhos Andrea tapasztalatai azt mutatják, ha a különböző területeken - például HR-ben, marketingben, értékesítésben - jártas ismerősök, barátok, egykori kollégák, rokonok összeadják a tudásukat, akár jól is alakulhatnak a dolgok.

Aki váratlanul veszíti el az állását, a végkielégítést is felhasználhatja egy cég alapjainak lerakásához. - Kevés olyan ember van, akinek nincsenek álmai. Nem kell ismét öt évre beülni az iskolapadba ahhoz, hogy belátható időn belül egy korábban ismeretlen területen dolgozhasson az ember. Ma már számos tanfolyam vagy néhány hetes, hónapos kurzus létezik. Míg egy trénert vagy személyi tanácsadót (coach) képző tanfolyam sok pénzbe kerül, az OKJ-s végzettséget adó kiírások szinte mindenkinek megfizethetők. Ez döntés kérdése. Az is érthető azonban, ha valaki 45-50 éves kor felett inkább spórol, mert attól fél, sokáig vagy egyáltalán nem talál már állást - teszi hozzá Juhos Andrea.

- A válság jó alkalom arra, hogy az ember végiggondolja, mit rontott el az elmúlt időszakban, és újrakezdjen dolgokat. A lakóhely, a végzettség szintje, az önismeret, a kockázatvállalási hajlandóság persze sokat számít, ha valaki kénytelen elkezdeni másodszor is karriert építeni, de vannak univerzális trükkök, amelyeket bárki bevethet, például az évek során elsorvadt kapcsolatrendszere felfrissítésére - véli Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó, a Karrieriskola Kft. vezetője. A közösségi oldalakon - iwiw, Facebook, MyVip - könnyen, gyorsan megtalálhatók az egykori barátok, kollégák. - Néhány levél, személyes találkozó, esetleg a régi osztálytársak összehívása után ismét felpezsdül a társasági élet, ami ráadásul pszichésen is jó hatással lehet arra, aki elveszítette a munkáját. Az 1960 körül születetteknek ráadásul jellemzően még nincsenek unokái, gyerekeik azonban már kirepültek, így viszonylag kötetlenül szervezhetik az életüket. A kapcsolati háló hasonlít a szociális hálóhoz: az egyik feladata, hogy fenntartson, kapaszkodót biztosítson a nehéz helyzetekben. Amellett hogy több szem többet lát, szinte mindenki más nézőpontból közelíti meg egy-egy problémát, más közegből, más ötletekkel, ismerősökkel érkezik. Ha sikerül felvenni a kapcsolatot az évek során lemorzsolódott ismerősökkel, nagy hiba ezt később ismét hagyni kárba veszni - teszi hozzá Joó Zsuzsanna.

Sokat segít a nyitottság, az optimista szemlélet is. - Ebből a korosztályból sokan a rendszerváltás után egyszer már újrakezdték a karrierjüket a gazdasági átalakulás miatt, azaz megvan a rutinjuk e téren, a legtöbben azonban - ahogy ezt számos felmérés eredménye is bizonyítja - ódzkodnak a változástól, első reakciójuk a pánik. Valóban nem könnyű 40 felett elhelyezkedni, azt azonban Magyarországon is egyre több cégnél felismerik, hogy bizonyos képességekkel, tapasztalattal, bölcsességgel, együttműködési hajlandósággal a fiatalok egyszerűen életkorukból adódóan nem rendelkezhetnek. A demográfiai folyamatok is elkerülhetetlenné teszik az idősebb generáció munkaerőpiacon tartását - állítja.

A szakember szerint mindazonáltal soha nem árt több lábon állni, és az ingatlanba, részvényekbe fektetett pénz mellett legalább időszakonként, hobbiszinten valamilyen vállalkozásból is kiegészítő bevételt termelni. A cég szükség - például állásvesztés - esetén menedékként is szolgálhat. - Az ember idővel magától is kitanulja, hogyan kell ügyfeleket szerezni, és megszervezni egy a megszokott munkájától teljesen eltérő tevékenységet, ha például szórakozásképpen elkezd táncórákat adni, télen síszezonban - amikor maga is kint van a pályákon - oktatni, szakcikkeket fordítani, vagy épp térképet árulni az interneten. Minderre később lehet építkezni - mondja Joó Zsuzsana.

Angyalok a neten

Az interneten rengeteg információ található a világhálón arról, hogyan érvényesüljön sikerrel a munkaerőpiacon, aki hosszú ideje nem keresett állást. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) holnapján - www.afsz.hu - a többi közt az igénybe vehető képzésekről, az európai uniós tagállamokban kínált állásokról és a munkaügyi központokban kérhető szolgáltatásokról található információ. A cégalapítással kapcsolatos tudnivalók elérhetők például a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (www.mva.hu) vagy a Seed Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány (www.seed.hu) weblapján. Az Első Magyar Üzleti Angyal Hálózat munkatársai az induló, innovatív ötlettel rendelkező vállalkozásoknak segítenek befektetőt találni. Számos karrier-tanácsadó, a pszichológiában, mentális tanácsadásban jártas szakember is működtet saját honlapot. (W. T. K.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.