Torna

Nagypát nem nagyon lehet látni.

Tükröződés

.

Ugrás a lavórból

A cigány asszony, ha értette is lánya távoli álmait, segíteni nem tudta. De hát, ez a Rózsa mindig is furcsa teremtés volt, túlérzékeny, már gyereknek is az. Egy könyvmoly. Tisztára, mint az ura, fiatalabb korában.

Wass Albert „Havasai”

Nem Wass Albert sokszor megénekelt erdélyi havasairól, hanem Havas Emilről kívánok írni, akire az író 1992 decemberében így emlékezett vissza: Alig értem Amerikába, jó negyven esztendeje annak, amikor csak bekopogtatott New York-i hotelszobámba egy úriember, aki valamikor régen a kolozsvári Ellenzék nevezetű napilap fi rkásza volt, Havas Emil nevezetű, akiből időközben amerikai újságíró lett, a New York Times munkatársa, a Reader’s Digest társszerkesztője, ki szűk szobámba lépve, előbb keskenyre húzott szemekkel végignézett, majd megcsóválta a fejét.

Voltunk, vagyunk, leszünk! Mármint kommunisták

A Lenin sugárút és a Che Guevara sétány között fekvő Université Paris-8 a legátpolitizáltabb egyetemek közé tartozik. Itt tartottak konferenciát a kommunisták.

 

Graffiti

Van itt ez a graffiti-ügy, Hát tudod, olyan tipikus. Úgy bosszant, mikor feltűnik Egy épp felújított ház falán, Torz ákombákom, amelyet Csak az ért, aki odafújta, És képtelen lenne valaha is Éveknek monoton során Összespórolni annyi pénzt, Hogy a házat nagy nehezen Felújíttassa rendesen, Az érti még, akinek így üzent, S ki fentiekre szintúgy képtelen, Csak él a világba bele, Semmi tartás, se szorgalom, Mind laza, mint egy rágógumi, S mint kínai bölcs, közönyös.

És úgy bosszantanak azok A savanyú vénemberek, Kik képtelenek megérteni Ezt a nemzedéket, amely Túl van tudáson és időn, Fuldoklik szeméthegy alatt, Melyet fejére zuhintanak A magunkfajta okosok, Bankárok és sajtóguruk, Így ő a kispolgár rendezett, Kiglancolt falain üzen, Hogy nincsen rendben semmi sem, Esélytelen a szeretet, Mechanika a szerelem, És üvölteni kellene, De az üvöltés szabadalom, Százalékot fizetsz utána Egy multinak, melynek a világban Mindenhol van telephelye.

Ezt nem értik a vénemberek, Az ilyenek, mint például én.

Lackó János (1971) József Attila-díjas.

Legutóbbi könyvét, Kövér Lajos aranykeze című meseregényét 2008-ban adta közre a norannál.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.