Cselezze ki az éveket: őrizze meg fiatalos tekintetét!

Ahogyan a test minden porcikája, úgy a szem is állandóan változik. Tagadhatatlan, hogy genetikai örökségét senki sem kerülheti el, és az idő előbb vagy utóbb, de nyomot hagy. Egyebek mellett az éles és a központi látás elvesztése - talán soha nem következne be, ha nem lenne ez az "öregedés".

Amikor a napszemüveg közepén éktelenkedő foltot már nem tudja letörölni, s kedvenc könyve katonás rendben álló sorai egyszer csak meggörbülnek, mintha megrészegedtek volna, amellett, hogy bosszantó, betegség tünete is, az úgynevezett sárgafolt (macula) elfajulásáé.

Az MSD laikusoknak szóló orvosi könyve szerint a kórnak két alakja ismeretes. A sorvadással járó (száraz) forma, amelynél a sárgafoltban pigment rakódik le, de nincs nyoma hegesedésnek, vérzésnek, illetve egyéb folyadékszivárgásnak. A másik (nedves) formájában az erekből kiszivárgott anyagok duzzadást okoznak, körülötte pedig gyakran kisebb vérzések keletkeznek. A későbbiek során a kiemelkedés összehúzódva heggé alakul át. A kórkép mindkét alakja általában mindkét szemet érinti. A sárgafolt-elfajulás lassan vagy gyorsan, ám fájdalommentes látásvesztéshez vezet. Néha első tünetként az egyik szemen a látás torzul, az addig egyenesnek látott vonalak hullámossá válnak. Az orvos olykor még a panaszok megjelenése előtt észleli a sárgafolt körüli korai elváltozásokat. A betegség gyakran súlyosan károsítja a látást, de csak ritkán vezet teljes vaksághoz. Az érzékelés a látótér szegélyén (azaz a perifériális látás), valamint a színlátás általában megmarad.

A kór kialakulásának oka kevéssé ismert, de tény, hogy a 65 éven felüliek látásvesztésének és megvakulásának egyik leggyakoribb oka ez a betegség. Egy közelmúltban végzett klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a betegség súlyosbodása megfelelő összetételű étrend-kiegészítővel lassítható.

Egy tudományos, az úgynevezett Carma kutatás keretében több mint 400, az időskori látássorvadás korai stádiumában szenvedő betegen öt éven át vizsgáltak egy olyan speciális vitaminkoktélt, amelyben nagy mennyiségben volt lutein, zeaxanthin és egyéb antioxidáns. Kiderült, hogy naponta 12 mg lutein és zeaxanthin bevitele egyéb antioxidánsok társaságában segíti a sárgafolt egészségesebb működését, és előnyösen befolyásolja az éleslátást, lassítja a betegség rosszabbodását.

Tippek a szem egészségének megtartásához

- Fárasztó, főként képernyős munkavégzés közben iktasson be pihenőt. Például emelje fel tekintetét az olvasott könyv oldaláról vagy a képernyőről, és fókuszáljon egy távoli tárgyra.

- Néha csenje el a gyerek pöttyös labdáját, pattintsa a falra és kapja el. Éppúgy, mint gyerekkorában - mindez javítja a mozgás és a szem koordinációját.

- Ne hagyja le tányérjáról a leveles zöldségeket, a tengeri halakat!

- Kerülje a dohányzást!

- Próbálja normális határok között tartani a vérnyomását (140/90 Hgmm alatt).

- Próbáljon nem elhízni, tartsa a normál súlyát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.