A demokrácia elvei ellen

Azzal – gondolom – mindenki egyetért, hogy a pártfinanszírozás ügye hasonlóan a többi, társadalmi fölháborodást kiváltó ügyhöz (Kaya Ibrahim, BKV) csak szóban vár megoldásra a hatalom és az ellenzék részéről. Tettekről még csak hallani sem akarnak, nemhogy cselekedni. Szóban is csak addig, amíg a megoldás ígéretével szimpátiát lehet bezsebelni.

A legbecsületesebb talán a Kovács László vezette MSZP volt, amelyik azt akarta, hogy a kampánypénzeket emeljék fel az eddig elköltött szintre, mert a pártok úgyis többet költenek a meghatározottnál. Ha ez nem lenne érthető, lefordítom átlagmagyarra: mivel úgy sem tudjuk megszüntetni a tolvajlást, szüntessük meg a Btk. ide vonatkozó passzusát, így kisebb lesz a bűncselekmények százalékaránya.

Hasonló úton jár Seres Mária (csak ellenkező előjellel), amikor – föllelkesülve előző kezdeményezése társadalmi sikerén –azt akarja népszavazás útján elérni, hogy a pártok semmiféle állami támogatásban ne részesüljenek. Az állampolgárok – a mára kialakult politikaundoruktól vezérelve – valószínűleg örömest megszavaznák ezt, csakhogy ezzel azt érnénk el, hogy a kis pártok többé nem tudnának indulni a választásokon, mert anyagi támogatottságuk elenyésző. Ezt láthatjuk napjainkban is (az MSZP-t nem kell a baloldalhoz sorolni, mert nem az).

A jelenlegi törvényeknek elsősorban az a baja, hogy nem tartalmaznak kemény szankciókat a túlköltekezőkkel szemben. Nehéz is lenne egy, a választáson győztes pártot kizárni a hatalomból, mert többszörösét költötte el a megengedettnek.

Tulajdonképpen nemcsak az állami juttatások hatnak a demokrácia elvei ellen, hanem az is, hogy például Széles Gábor nagyvállalkozó támogatását nem tudja ellensúlyozni több ezer baloldali szegény munkásember sem. Így pedig nem beszélhetünk egyenlőségről.

Tehát a pénz fölhasználását szabályozó, kemény és végrehajtható – rövid úton és a civilia által ellenőrzött – szankciókat tartalmazó törvénycsomag kellene, korrekt állami hozzájárulás fenntartásával, mely az egyenlőség demokratikus elvét biztosítaná a mostani hazugsággal és szemérmetlen csalástól terhes renddel szemben.

Salga István, Budapest

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.