Ismét indul a felvételi futam

Már csak tíz napig lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre: november 15-ig 35 intézmény 92 karának több mint ezer, februárban induló képzése közül lehet választani.

Az úgynevezett keresztféléves képzésre azok jelentkezhetnek, akiknek már van érettségi bizonyítványuk, és 2010 februárjában akarják megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. Azok előtt is nyitva áll a lehetőség, akik mesterképzést választanak, és rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, vagy januárban fejezik be tanulmányaikat az alapszakokon. A felsőoktatási intézmények 92 karon összesen 1037 lehetőséget hirdettek meg, amelyekről a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2010. februárban induló képzések című kiadványból, illetve a www.felvi. hu oldalon lehet tájékozódni.

A 2010 februárjában induló képzések között 94, kizárólag költségtérítéses alapképzést, és két hitéleti alapképzést hirdettek meg. Ezekből 31 nappali, 51 levelező és kettő esti munkarend szerinti oktatási forma, tíz pedig távoktatásban zajlik majd. A hitéleti alapképzések közül egy nappali és egy levelező munkarendű.

Az egyetemek és főiskolák 764 (továbbá öt hitéleti) mesterképzést hirdettek meg azok számára, akik 2010 januárjában szereznek majd alapdiplomát, és tanulmányaikat azonnal folytatni szeretnék. Azok is jelentkezhetnek, akik korábban szereztek főiskolai vagy egyetemi oklevelet. A mesterszakokra államilag támogatott és költségtérítéses formákra is lehet jelentkezni. A csaknem 770 mesterképzésből 437 (meg három hitéleti) nappali munkarendű, és 327 (meg két hitéleti) részidős, esti, illetve levelező munkarendű képzést hirdetnek meg a felsőoktatási intézmények.

Felsőfokú szakképzések is indulnak februártól: 179 lehetőség (92 levelező és 87 nappali munkarendű) közül választhatnak a jelentkezők - államilag támogatott, valamint költségtérítéses formában egyaránt.

A keresztféléves képzésekre a jelentkezési határidő 2009. november 15. (az idén munkaszüneti nap, tehát még november 16-án is postára lehet adni a jelentkezési lapokat). Korlátlan számú jelentkezést lehet benyújtani, a jelentkezési lap ingyenesen beszerezhető az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain, valamint a felsőoktatási intézményekben. Lehetőség van az elektronikus jelentkezésre is a www.felvi.hu weboldalon keresztül.

A felvételi eljárás díja kilencezer forint, amiért három helyet lehet megjelölni. Minden további szak kétezer forint. A felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján kérhetnek a mesterképzésekre jelentkezőktől intézményi eljárási díjat is, maximum négyezer forintot.

Az Oktatási Hivatal és az intézmények legkésőbb január 15-én döntenek a kérelmekről: aznap este hozzák nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.