Torna

Nagypát nem nagyon lehet látni.

Tükröződés

.

Ugrás a lavórból

A cigány asszony, ha értette is lánya távoli álmait, segíteni nem tudta. De hát, ez a Rózsa mindig is furcsa teremtés volt, túlérzékeny, már gyereknek is az. Egy könyvmoly. Tisztára, mint az ura, fiatalabb korában.

Wass Albert „Havasai”

Nem Wass Albert sokszor megénekelt erdélyi havasairól, hanem Havas Emilről kívánok írni, akire az író 1992 decemberében így emlékezett vissza: Alig értem Amerikába, jó negyven esztendeje annak, amikor csak bekopogtatott New York-i hotelszobámba egy úriember, aki valamikor régen a kolozsvári Ellenzék nevezetű napilap fi rkásza volt, Havas Emil nevezetű, akiből időközben amerikai újságíró lett, a New York Times munkatársa, a Reader’s Digest társszerkesztője, ki szűk szobámba lépve, előbb keskenyre húzott szemekkel végignézett, majd megcsóválta a fejét.

Voltunk, vagyunk, leszünk! Mármint kommunisták

A Lenin sugárút és a Che Guevara sétány között fekvő Université Paris-8 a legátpolitizáltabb egyetemek közé tartozik. Itt tartottak konferenciát a kommunisták.

 

Húsz esztendőm hatalom

Annál sokkal boldogabb volt húsz éve, én is, de minden is, hogy lennénk ünneprontók, 1988. október-1989. október boldogságéra, szóval nem maszatoljuk a jelennel az örömöt.

Kezdhető lenne persze a jelenből is a múlt, vagy épp beleszőhető a múltba a jelen, s akkor könnyen csupa émelygés, búbánat íródna itt. Ám annál sokkal boldogabb volt húsz éve, én is, de minden is, hogy lennénk ünneprontók, 1988. október-1989. október boldogságéra, és nem csak én lettem hirtelen felnőtt, és felnőttnek lenni jó, szóval nem maszatoljuk a jelennel az örömöt. Csodálattal tapasztalom, hogy mind többen, akik felnőttként nélkülözték évtizedekig a többpártrendszert, a szabad sajtót, a gyülekezési jogot, a világútlevelet, a szabad piacot, egyre fittyedtebb szájszéllel, borús tekintettel reagálnak már a szóra is, hogy "rendszerváltás".

Lehet-e magyarázat Weöres két sora: "Mert hiszen az ember átlát a falon, / de nem lát keresztül a fal hiányán"? Akkor is: a rendszerváltás igazi ünnep, hiszen vesződségeink, sérüléseink, retteneteink mind-mind a szabadság keretei között zajlanak.

Mindenki felidézhetné magában azt az évet. Persze ami akkor kezdődött, arról ma szinte mindannyian másért érezzük, hogy nem ilyen lovat akartam, de ez nem moshatja el a szabadság örömét, nem írhatja felül a jó érzést az alapvető szabadságjogok, az élhetőség indulásának korszakával kapcsolatban, s azért is kívánatos lenne mind több személyes emlékezés, mert a mai melankóliához vezető út megértésében is sokat segítene.

1988. október 23-án Sulyok Miklóshoz furakodva szorongtam végig a Bem téri megemlékező tüntetést, de szemben a júniusi Vörösmarty téri durva attakkal, itt már nem történt semmi, bár a rendőrök tömege nekem, gyáva gyereknek, félelmetesnek tűnt. 1989. október 23-án rávettem osztálytársaimat, hogy menjünk el a Kossuth térre megnézni a műsort, második gimnazista osztálytársaim vidáman trappoltak velem a tanári elé, az igazgató zavarában azzal engedett el minket, hogy rendben, de a többi osztálynak ne szóljunk.

"Majd emlékezni jó lesz." Mert például húsz éve éltek még a szüleim. (Ámbár, így egybe írva, nem.) Élt tehát még a mamám is és a papám is. Nem mintha akkoriban lett volna időm rájuk.

Pedig a Papám sosem engedett olyan közel magához, mint '88-'89-ben, amikor szerelmet, életet váltott. Új M. a régi M. helyett, mesélte el a Csalogány utcai bisztróban, én látatlanban beleszerettem az új nőbe, amikor a Papám azt mondta, hogy egyelőre ezt csak én tudom (ilyen "csak énből" akkor már biztos voltunk jó néhányan, de ez akkor is nagyon kedves, apai volt).

Nekem akkor kezdődött a felnőtt élet. Nagyon korán / pont jókor - emlékkedv kérdése.

(Előtte kicsi, finom, szocializmus felnőttség. Mozgó Világ, ÉS, rémes versekkel érkeztem, de a tündéri Kardos G.-vel sok idő, rózsaszín fizetési utalványok, amelyek ellenértékét rácson át adta ki a kövér, fekete kontyos néni a New York kávéház épületében. Az ötszázhuszonöt és kétezer-négyszáz forintok gyors elköltése - ezekhez társult még jövedelemként a szerkesztőségben eladott, de otthon el nem számolt szamizdatok ára - a Heltai-, Tersánszky-, Karinthy-képek alatt a kávéházban pocsék minőségű, de szép hangzású előételekre, toll, papír társaságában, iskola helyett, na-ugye-hogy érzés.)

A Jurta Színházban '88 decemberében a huszonötödik Beszélő megjelenése alkalmából tartott esten felolvasásomban azt kérdeztem, hogy "minden egyre forradalmibb, de hol egy forradalom?" (Semmiről nem volt fogalmam, magamról sem, már akkor sem, a forradalom nem frissen facsart narancslé és vasalt ing, nem az én Bakonyom a műfaj.)

Az est után ismerkedtem meg Vig Mónikával, aki rá egy évvel elhívott a Magyar Narancshoz. Első munkahelyem - felelős kiadó Kövér László - felülmúlhatatlanul jó volt. Én írtam, amit írtam, fátylat reá, de közben a Molnár utcában hol felelős kiadónk választmányi ülésébe csöppentünk bele, hol születő szerelmekbe. Az biztos, hogy ha öt percig hallgattam bárkiket is, hetvenkét dolgot tanultam és minimum négy magán- vagy publikus összeesküvés, vagy éppen összeesküvés-leleplezés tanúja voltam.

Ennél többet kamasz nem kaphat, úgy éreztem magam, mint a legkitűnőbb új világ részese, mit részese, motorja.

Onnan, a Molnár utcából indultunk el Baráth Gergő barátommal és egy önkéntes Rádió-taxissal a forradalom napján Erdélybe, ahol aztán útközben tíz kilométerenként megállítottak minket többnyire az örömüktől melegedő forradalmárok, egyszer viszont egyenruhások, akik a géppisztolyukkal a nyakunk körül matatva igazoltattak. Meghosszabbította-e vagy jótékonyan megrövidítette vegzálásunkat a rám törő hisztérikus röhögőgörcs, az már nem fog kiderülni. Ami talán segített abban, hogy végül továbbengedtek: Heckenast doktor úr sok pecsétje, gyönyörű aláírása, francia és magyar nyelvű papirosa volt. Történt ugyanis, hogy bár később a Fidesz/Narancs-lakásba megállíthatatlanul özönlöttek a polgárok önkéntes segélycsomagjai, mi olyan korán határoztuk el indulásunkat, hogy nem nagyon volt még mivel. A kíváncsiságunknak alibit biztosító szállítmányra úgy tettünk szert, hogy felhívtam Heckenast Ottót, a Kútvölgyi úti kórház vezetőjét, aki nekem gyerekkoromban annyi eret égetett el az orromban, és a viviszekció közben oly kedves volt mindig, hogy bíztam benne: segíteni fog. Így is történt, Gergővel és az idős orvossal hihetetlen mennyiségű gyógyszert, kötszert pakoltunk össze, majd Heckenast doktor egy cirkalmas papírt írt arról, hogy ez humanitárius segély, amit a Központi Állami Kórház küld Romániának.

Nemrég Sándor doktortól jövet összefutottam a történelmi idők egyik olyan történelmi figurájával, aki mindvégig szerethető volt nekem (kettő ilyen volt, a kettő itt nagy szám, gazdagság), aki azt mondta, hogyha elolvasnánk a '90-91-es országgyűlési jegyzőkönyveket, feltűnő lenne, hogy senki, de senki nem beszélt az az idő tájt munkáját elvesztő kétmillió emberről. Nem vették észre. Sokan sokfélét nem vettünk észre akkoriban: 1989. október 23-án lett öngyilkos Imre Katalin, a Tűztánc-os irodalmár, akinek halála, láthattam volna, Vilikirályként vonzza majd a Mamámat a halálba.

A hatodik koporsóban a mi elkövetkező húsz évünk is ott fekszik - mondta O. V. Nagy Imre újratemetésen. Keljünk fel és járjunk, mondtuk mi, halottak, magunknak, és azóta is járunk-kelünk ilyen-olyan röppályákat befutva, a valahai koporsótársak rémületére, örömére, hogy sírásóink érzéseiről szó se essék.

Hanem azon a temetésen volt egy gondolat, ami talán csak abban az évben tűnt, úgy ahogy tarthatónak, hogy aztán szükségszerűen túllépje a - műfajából adódóan kegyetlen - verseny. A kitűnő Vásárhelyi Miklós gondolatát, miszerint: "Csak a különbözőképpen gondolkodók és cselekvők kölcsönös türelme és engedékenysége, az előlegezett bizalom szellemében ragadhatjuk meg a kivételes, biztató lehetőséget, csak így valósíthatjuk meg a történelmi feladatot, csak így biztosíthatjuk a békés átmenetet egy európai, korszerű, szabad és demokratikus társadalomba".

'89 őszén: már kapható legálisan a Beszélő és van Narancs is, beindul a tőzsde Pesten, összejövök az első szerelmemmel és elkezdik bontani a berlini falat. És még élt:..., a mind több halott magánregisztereinkben megszokhatatlan. (Persze én az élőkhöz is hűtlen vagyok: Boldizsár, Virág, Lukács, Jáni, Eszter. Így hívják azokat a kortársaimat, akikkel akkoriban minden időmet töltöttem. Egyiküket sem láttam már sok éve, a szüleiket sem, akiknek sok finom reggelit, vacsorát köszönhetek.)

1989 nagyon elmúlt.

Fiatalok ünnepelnek a Parlament falán 1989. október 23-án
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.