Mátészalkát szemelte ki a brit optikai óriás

Mátészalkán nyitja első kelet-közép-európai gyártó üzemét a brit Specsavers. A társaság a kontaktlencsék gyártásában és házhoz szállításában Európa vezető vállalata. A Szatmár Optika Kft. 180 embernek nyújt majd megélhetést, a 14 ezer négyzetméter alapterületű csarnok a világ egyik legnagyobb optikai lencséket előállító létesítménye lesz. A több milliárd forint értékű beruházás 2010 végére készül el.

- A stabilitás szempontjából Magyarország kedvező célpont a külföldi befektetők számára, az északkeleti régió pedig komoly hagyományokkal rendelkezik az optikai gyártásban - indokolta a helyszínválasztást John Perkins, a Specsavers ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a 2010 végén nyíló mátészalkai üzem az angliai laborok termeléséhez járul hozzá. Kontaktlencsék és szemüveglencsék készülnek majd itt. Negyven dolgozó már megkezdte a cég angol szakértőivel az alkalmazott technológiák laboratóriumi tesztelését. A 180 állásra többségben optikai gyártási tapasztalatokkal rendelkező szakembereket vesznek fel, továbbá mérnököket, informatikusokat. A létszám a későbbiekben nőhet, a tervezésekor szempont volt, hogy a gyártókapacitást bővíthessék, ha a piac indokolja.

A kezdőcsapat tagja Nadanicsek Tamás, aki Debrecenből jár naponta a 70 kilométerre lévő Mátészalkára. Őt fejvadász cég segítségével találta meg a Specsavers. A 37 éves szakember feladata a mérnökség irányítása, a karbantartás és a folyamatos fejlesztés. A mérnök-közgazdász végzettségű, nős, egygyermekes fiatalember szerint kész csoda, hogy a válság közepette - amikor várhatóan folytatódnak a létszámleépítések - a keleti régióban egy új cég telepszik meg, amely közel kétszáz munkahelyet teremt.

- A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium háttérintézménye, az ITD Hungary közreműködésével a nem budapesti központú befektetési lehetőségeket is hatékonyan tudjuk bemutatni. Külön öröm, hogy a világ egyik legnagyobb szemüveglencse-gyártó cége azt a megyét választotta, ahol a legnagyobb a munkanélküliség - mondta Varga István gazdasági miniszter, aki közölte az idén több mint 70 milliárd forint értékű befektetés nyomán közel hatezer új munkahely jön létre hazánkban.

Mátészalka ötven éve számít a hazai optikaiüveg-gyártás fellegvárának, ma Közép-Európa legnagyobb szemüveglencse-gyártó bázisa, az országban egyedül itt folyik optikaiüvegcsiszoló-képzés. Az 1960-as években a Magyar Optikai Művek (MOM) legnagyobb vidéki gyáregysége épült Mátészalkán, 1600 embert foglalkoztatott, szemüveglencsét és vízmérőket gyártottak.

A MOM a második világháború előtt a német Zeiss többségi tulajdonában volt. A Zeiss később visszavásárolta tulajdonát, de a mátészalkai MOM-ból több multinacionális cég is privatizált. Jelenleg az üvegmegmunkálásban és finommechanikában Közép-Európában is egyedülállóan - a Specsaversszel együtt - hat multinacionális cég van jelen Szabolcs-Szatmár-Bereg második legnagyobb városában - tudtuk meg Kárpáti Tibortól a térség szocialista országgyűlési képviselőjétől. Az utódgyárakban mintegy másfél ezren dolgoznak.

Mátészalkán több optikai világcégnek is van már üzeme.
A Zeiss Vision szemüveglencsét gyárt, a Zeiss Sportoptikai Kft. látcsöveket, a japán Hoya, a világ második legnagyobb műanyaglencse-gyártója műanyaglencséket, a német Flabeg pedig autótükröket. (Utóbbinak egy hónapja leégett az üzeme, amely helyett azonban újat épít.) A MOM finommechanikai termékeket (víz- és melegvíz-mérőket) készít itt. A most idetelepülő Specsavers világszerte több mint 26 ezer embert foglalkoztat és 1400 üzletet tart fenn. Üzleteit franchise-rendszerben működteti.

Az új üzemcsarnok világviszonylatban is a nagyobbak közé tartozik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.