Felkapaszkodnak a csúcsvezetők

A menedzserek karrierjében jelentős lépcsőfok a régiós vezetői beosztás.

 

Nagy üzletek Moszkvában

Hogy a csúcsnál is van feljebb, arra példa Éry Gábor karrierje, aki az Ericsson Magyarország éléről került ismét "beosztotti" székbe: a moszkvai leánycégnél az MTS Sistema-csoportért felelős ügyféligazgatóként dolgozik szeptembertől, s egyben az Ericsson Kelet-Európa és Közép-Ázsia Régió alelnöke.

- A legnagyobb ügyfelekért minden távközlési cégnél külön részlegek felelnek. Oroszországban a Sistema-csoport képviseli a nehézsúlyt. Én irányítok mindenféle tevékenységet, amely az orosz távközlési óriás kiszolgálásával kapcsolatos - magyarázza Éry Gábor. Az Ericsson és a Sistema közötti forgalom minimálisan a duplája annak, mint amit az Ericsson Magyarország Kft. forgalmaz, hiszen ez a cég az Ericsson legnagyobb ügyfele Kelet-Európában. Így azon sincs okunk csodálkozni, ha Éry előrelépésnek ítéli meg a váltást. A pozíció ugyanis a ranglétrán alacsonyabbnak számít, de a felelősség egyértelműen nagyobb, akárcsak a cégen belüli rangsorban elfoglalt hely. Amikor elfoglalta pozícióját, az anyacég elnöke utazott Moszkvába, hogy bemutassa az új embert az MTS elnökének. Ez aligha fordulhatna elő a mi régiónkban.

Éry Gábor évtizedes múlttal rendelkezik a cégnél, dolgozott a svédországi központban is. - Három-négy évente váltottam, s ha ebből a szempontból nézzük, éppen itt volt az újabb döntés ideje - magyarázza. Ugyanakkor kinevezése nem hirtelen jött: a cégnél előre meghatározott menete van a vezetők kiválasztásának. S minthogy a magyar szakember az óriáscég 200 legfelső vezetői közé tartozott, az is számított egyáltalán akar-e menni Oroszországba.

- Nem volt bennem tartózkodás. Amikor először megkerestek a moszkvai állással kapcsolatban, inkább azon kellett gondolkodnom, miként tudok alkalmazkodni a sajátos orosz üzleti viszonyokhoz. Tudtam, hogy egyedi üzleti régió, s azt is sejtettem, hogy a régióban, a többi között Macedóniában szerzett tapasztalatom, a magyarságom, s a két ország közös története éppúgy szerepet játszott a felkérésben, mint a cégnél mutatott teljesítményem - mondta a szakember. Nem csak e téren kamatoztatja hazai tapasztalatait. Oroszországban most építik ki a harmadik generációs hálózatokat, amelyek fejlesztésében az Ericsson Magyarországnak jelentős tapasztalatai vannak, hiszen a világszerte használt megoldások jelentős részét hazai központokban fejlesztették. Így az itthoni leányvállalatnál szerzett tudás ezen a fronton is számít.

- Moszkva állam az államban, ahol az üzleti mentalitás európainak mondható, komoly helyi sajátosságokkal - jellemzi új lakhelyét Éry, ahol közvetlenül több embert irányít, mint Magyarországon. Elárulta, hogy új munkahelyén sok otthonról hozott HR- és kommunikációs módszer alkalmazására fog javaslatot tenni, hogy jobban "testre szabja" a szervezetet, amelyet irányít.

Javadalmazásáról annyit elárul, hogy a cégnél bekalkulálják a fizetésekbe: egy vezető áldozatot hoz, amikor egy másik, esetleg keletebbre fekvő leánycégnél vállal beosztást. A pénz azonban nem minden. Ami a magánéletet illeti, nincs könynyű helyzetben. Éry Gábor jelenleg péntekenként hazarepül Moszkvából, hétfőn pedig vissza, mert a családja csak januárban költözik ki hozzá, miután minden feltételt megteremtettek a család életéhez. A házukat ugyan már megtalálták, de hátravan a berendezés, s ami sokkal fontosabb, az iskolák keresése. E feltételeket természetesen a cég megteremti számára, de azért így is rengeteg energiát emészt fel. - A gyerekeknek sem könnyű: a lányom 16 éves, neki érthető okokból nehéz elszakadni otthonról, még úgy is, hogy nagyon jól beszél angolul. Elvégre otthon kell hagyni a barátait. Tizenhárom és nyolc éves fiaimnak az angoltanulás a nagy feladat, hiszen angol vagy amerikai iskolába fognak járni. Feleségemnek pedig közben otthon egyedül kell állni a sarat. Túl kell jutni ezeken a feladatokon, mire januárban újra egyesül a család - sorolja a feladatokat az igazgató, aki pontosan tudja, meddig tart a moszkvai élet, hiszen megbízatása határozott időre szól. A hogyan továbbon azonban, egyelőre még nem gondolkodik.

Éryt Moszkvában az anyacég vezetője mutatta be a legfontosabb ügyfélként
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.