Elköltözött a templomból az iroda

Tizennégy nyelven állnak rendelkezésre önkéntesek az ügyes-bajos dolgok elintézésében a Derbyben minap megnyílt irodában, miközben a kelet-közép-európai térségből több tízezerrel kevesebben vállalnak munkát a szigetországban.

 

Semmit nem adnak ingyen

A külföldi ösztöndíj általában nem fedezi az összes költséget, azok pedig, akik munka mellett szeretnének más országban idegen nyelvet tanulni, egymillió forint előzetes költséggel számolhatnak - derül ki az Oktatás hetére kivonult cégektől kapott tájékoztatásból. A befektetés azonban megtérül.

- Ha valakinek pár napja - teljesen váratlanul - felmondott a cége, és fogalma sincs, merre tovább, nyilván nem hagy ki egy ilyen rendezvényt - válaszolja készségesen a fiatalember a kérdésre: mi szél hozta az Oktatás hetére. - Gyűjtöm az ötleteket, jó ajánlat esetén külföldi munka is szóba jöhet - teszi hozzá. Egy egyetemista lány a mesterképzést szeretné valamelyik skandináv országban elvégezni, hogy aztán asztrobiológusként kutathasson. Barátnője, a Budapesti Gazdasági Főiskola első éves hallgatója azt mondja: ha majd megkapja a diplomát, külföldön szeretné elkezdi az életet, kíváncsi az esélyeire. A főiskolán keresztül a harmadik évet Hollandiában végezheti, így az a célország, de bármilyen angol nyelvterület szóba jöhet.

- Sajnos a diákok jelentős része későn kapcsol, és végzés után szeretné önéletrajzát egy-egy külföldi ösztöndíjjal kicsinosítani - állítja Cserkúti Ágnes, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzeti Pályainformációs Központjának nemzetközi információs tanácsadója. - Az ösztöndíjak jó része azonban hallgatóknak vagy kutatóknak van kiírva, és többnyire a felsőoktatási intézményeken keresztül elérhető. A Ploteus internetes portálon, (http://ec.europa.eu/ploteus) minden uniós ország rögzíti képzési lehetőségeit - magyarázza a tanácsadó, aki arra is felhívja a figyelmet: többnyire illúzió azt hinni, hogy az ösztöndíjak fedezik a teljes képzést és a kinnt tartózkodás költségeit.

- A külföldi szakmai gyakorlat önbizalmat adott - állítja Kerekes József, aki HAESF- (Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund) ösztöndíjjal egy évig a Szilícium-völgyben programozott az SAP-nál. - Büszke voltam magamra, hogy elnyertem egy 30 ezer dolláros pályázatot, másodsorban sokat önállósodtam, végül magabiztosan megtanultam angolul. Sokat magamba szívtam az amerikai kultúrából is: konstruktivitást, pozitív hozzáállást és az önkéntesség gondolatát. Ezt az időszakot életem legszebb évének tekintem. A HAESF többféle programot kínál, amelyekről az inrterneten (www.haesf.org) részletes tájékoztató olvasható.

- Az egyetemisták álltalában csak az Erasmusról és a CEEPUS-ról tudnak, pedig jóval nagyobb a kínálat: Szingapúrtól Indonéziáig bárhova el lehet jutni - meséli Horváth Dorka, aki közgázos diákként már több ösztöndíjprogramban is részt vett. A MOHA (Mindent az Oktatásról Hallgatóknak) ingyenes kiadvány ezt a hiányt pótolja: a lapban az aktuális pályázati lehetőségek is megtalálhatók, és ezek hamarosan online adatbázisból is kikereshetők lesznek.

- Lépj le angolosan! - Kötél Edina, a StudyTime Hungary oktatási konzultációs cég vezetője minden fiatalt külföldi tapasztalatszerzésre buzdít. - Diákügynökségként működünk, tíz ország oktatási intézményeivel tartjuk a kapcsolatot: elindítjuk az érdeklődők jelentkezését, és intézzük a vízumkérelmet. A diákoknak szóló külföldi tanulási lehetőségek közül a legnépszerűbb a "Work and Study" - azaz Dolgozz és tanulj! - program - teszi hozzá. Jelenleg Ausztrália iránt a legna-gyobb az érdeklődés, oda több száz diákot utaztatnak, ezt szorosan követi Kanada. Kötél Edina szerint a kiutazáshoz minimum egymillió forint költséggel kell számolni, amiben a nyelvtanfolyam ára, a vízumdíjak, a repülőjegy és az első havi szállás is benne van. A tengerentúlon érdemes fél évnél hosszabb időt eltölteni. Általános tapasztalat, hogy az első három hónap viszi a pénzt, utána munkával eltartják magukat a fiatalok, végül visszajön a befektetetés. (Részletes információ a www.studytime.hu oldalon.)

- Ami a munkavállalást illeti: Ausztráliában műszaki és informatikai végzettséggel jól elhelyezkedhet, aki megfelelően beszél angolul. Egy mérnök alsó hangon 80 ezer ausztrál dollárt (13 millió forintot) keres éves átlagban, az IT-szakembereket pedig minimum százezerrel honorálják. (Bővebben a www.studytime.hu oldalon.)

Amerikába és az Egyesült Királyságba kínál nővérmunkát a majd két éve működő Amstaffex Hungária Kft. Az Egyesült Államokban sokkal szigorúbbak a feltételek, mint Nagy-Britanniában, de a fizetés is jóval magasabb: havi nettó 4000 dollár, azaz mintegy 800 ezer forintnak megfelelő összeg. - Megbízóink a legalább középfokú általános és egészségügyi szakmai angolnyelv-tudáson kívül szakápolói végzettséget, valamint 3-5 év betegágy mellett eltöltött szakmai gyakorlatot is megkövetelnek - ismerteti a követelményeket Varjú József ügyvezető. - Kapásból 5-600 szakképzett ápolónőnek tudnánk munkát biztosítani az Egyesült Államokban. Bár a válság következtében csökkent az ápolóhiány, még rengeteg a betöltetlen állás. Anyacégünk 3000 kinti kórházzal áll napi kapcsolatban, így nem történhet meg, hogy a kiutazó munka nélkül marad. Az első húsz ápoló jövő év elején indul, mivel a felkészülés másfél, két évet is igénybe vesz. Mindanynyian aláírt munkaszerződéssel kelnek útra - mondja a részletekről az ügyvezető. - A magyar ápolók szaktudása kiváló, viszont hiányzik a nyelvtudás. A nemzetközi nyelvvizsgát vizsgát bő egy évig tartó intenzív tanulás után tudják letenni Frankfurtban vagy Londonban, ezt követően még 6-8 hónapig tartó ügyintézéssel kell kalkulálni, amíg a szükséges iratokat, köztük a zöldkártyát is - az egész család számára - megkapják. Mindez hozzávetőleg másfél millió forint kiadást jelent, amit az ápolók többsége nem tud kigazdálkodni itthoni fizetéséből. Emellett a felkészülésre napi négy óra tanulási időt is rá kell szánni, ami miatt 50 százalékos a lemorzsolódás - sorolja a tényeket Varjú József.

- A finanszírozásban tudunk segíteni; a tandíjat utólag, a kinti fizetésből is lehet rendezni. Angliába jelenleg húsz embert keresünk. Oda már alapfokú angolnyelv-tudással is felvesznek idősek otthonába segédápolókat, amiért az angol minimálbér, óránként 7,65 font (2400 forint) jár. Szaktudással 3-4 hónap adminisztrációs időt követően regisztrált ápolóként kórházban is el lehet helyezkedni, ahol óránként legalább 11 fontot (3400 forint) meg lehet keresni, azaz havi nettó félmilliós fizetésre lehet számítani. (Részletek a www.novermunka.hu oldalon.)

A magyarországi EURES-hálózat október 17-én a Magyar Telekom budapesti székházának aulájában ismét nemzetközi információs és állásbörzét rendez. (Részletek: nemzetkoziallasborze.hu.) Az EU tagállamaiban bejelentett, 700-800 ezer betöltetlen állás között a http://ec.europa.eu/eures/ honlapon érdemes böngészni. Személyes segítséget az Állami Foglalkoztatási Szolgálat EURES-tanácsadói adnak a kirendeltségeken.

Tanácstalan és céltudatos érdeklődőkből sem volt hiány a múlt heti budapesti rendezvényen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.