Elköltözött a templomból az iroda

Tizennégy nyelven állnak rendelkezésre önkéntesek az ügyes-bajos dolgok elintézésében a Derbyben minap megnyílt irodában, miközben a kelet-közép-európai térségből több tízezerrel kevesebben vállalnak munkát a szigetországban.

A Derbyben dolgozó magyarokról két évvel ezelőtt hallottunk először, amikor a Unite T&G, a közlekedési és általános dolgozók szervezete kampányt indított a helyi Domino Pizza vállalatnál foglalkoztatott több száz magyar bevándorló sorsának megváltoztatásáért. Mint annak idején mi is megírtuk: a méltatlan körülmények között dolgozó és élő embereket becsapták, minimálbér alatti fizetésükből az aránytalanul magas lakbér és megalapozatlan levonások miatt rövid idő alatt mínuszba kerültek. Bár a brit unió felvállalta képviseletüket, ha beléptek a szervezetbe, a nyelvtudás hiánya kommunikációs akadályt jelentett. Ebben a helyzetben kulcsszereplővé vált a Derbyben élő Madárné Máthé Krisztina, aki hivatalosan tolmácsként, gyakorlatilag ennél sokrétűbb feladatot ellátva állt éjjel-nappal az elesettek rendelkezésére. Krisztina a napokban arról értesítette a Népszabadságot, hogy a Kelet-Európai Tanácsadó Testület (Eastern European Advice Committee, E-MAC) állandó irodát nyitott Derbyben.

A szolgálat vezetője, Zbigniew Wojcik érdeklődésünkre elmondta: a közép-angliai Derbyben, illetve Derbyshire-ban élő és dolgozó munkavállalóknak kívánnak segíteni oktatási, egészségügyi, munkajogi kérdésekben, és szeretnék megértetni velük a bevándorlókra vonatkozó előírásokat. A misszió társadalmi munkában dolgozó önkéntesei igyekeznek minél több szervezetet, vállalatot és egyéneket is bevonni, illetve adományokat felhajtani. A Derby City Council támogatásával tizennégy - a többi között magyar, lengyel, litván, lett, cseh és szlovák - nyelven sikerült hivatalos tolmácsokat kiképezniük. A szolgálat kétéves működése alatt, a lengyel férfi becslése szerint 3500 kelet-közép-európai bevándorlónak nyújtottak segítséget, illetve adtak tanácsot. A St. James közösségi házban (Malcolm Street, Derby, DE23 8LU) kialakított iroda megnyitása előtt a szervezet egy lengyelek által látogatott templomban működött.

A recesszió következményeként az E-MAC is tapasztalja a bevándorlás tempójának csökkenését. A 2008 decemberét megelőző 12 hónapban 109 ezerről 79 ezerre esett vissza az újonnan érkezettek száma, míg a hazatérőké megduplázódott, elérve a 66 ezret. Ez év júniusáig, az egy évvel korábbi helyzettel összevetve 42 százalékkal zuhant a munkavállalási engedélyért folyamodók száma.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.