Bocsánatkérők

A mai magyar politikai életben fergeteges körtánc képe kezd kirajzolódni: igazi körmagyar.

Ígéretek földje

A kelet-európai szocializmus, ez a fejletlen államkapitalizmus, amely ma már sudár léptekkel halad a fejlett államkapitalizmus útján, mint ismeretes, egykoron hiánygazdaság volt.

Két forgatókönyv

Az ország közel került a politikai kettészakadáshoz. A rendszerváltásból beértünk a rendszerbe. Újra fölmerül, hogy ki, milyen feltételekkel fogja birtokolni a rendszert? - ez a küzdelem igazi tétje. Vajon az ancien régime és a rendszerváltók 1989-90-es békés alkujából kikerült elitek, amelyek az átmeneti korszakban tulajdonhoz, stratégiai döntési pozíciókhoz, intézményi hálók kialakításához, nyelvi fölényhez jutottak?

Galambom, Démikém

Írásom címe Arisztophanész a Lovagok című komédiájából származik. Ha igaz, a 88-ik olümpiász 4. évében (Kr. e. 424-ben) adták elő. A magyar fordítás Arany János remeklése. A "Démike" - a "Démosz" kicsinyítőképzős alakja - is aranyi lelemény.

A disznóláb keze

A magyar politikai osztály egyik fele gyász-, a másik násztáncában sasszézik a kínos helyzet körül. Pedig, ha beszélnének egymással, azt kéne megvitatniuk, kinek tetemesebb a történelmi bűne. Parti Nagy Lajos írása

 

Ljuba, a mamut

Ha 2007 májusában az északnyugat-szibériai Novij Port városának boltosa kevésbé óvatlan és hiú, illetve ha fényképezésre teljességgel alkalmatlan az időjárás, az emberiség szegényebb lenne egy páratlan felfedezéssel, viszont Jurij Hudij nyenyec rénszarvasvadász unokatestvére gazdagabb lenne két motoros szánnal s egy évre elegendő élelmiszerrel.

Mint a mesében, volt egyszer egy kismamut, aki a múltak múltjának mélyén a mai Jamal-félszigeten túl közel merészkedett egy vízfolyáshoz, s a magos partról lecsúszván belefulladt az alvilági sárba, ahol aztán megfagyott. Telt-múlt az idő, a mamutok több millió éves történetéhez képest szempillányi idő, mígnem Jurij Hudij a Juribej folyó partján megtalálta a tetemet. Ép volt és kőkemény, negyvenezer év alatt nagyon meg lehet fagyni.

A nyenyecek igen tartanak a mamutoktól, isteneik odalenn, a jeges alvilágban terelgetik a hajdani vad csordákat, s mamutot találni, pláne megérinteni, korai halált jelent. De Jurij Hudijnak helyén volt a szíve, nyomban hazairamodott, s elmondta az ő Ljubájának, hogy mit talált, s hogy üstöllést be kell ugrania a közeli (240 kilométer) Jar-Szaléba Szerotettóhoz, a komájához. A feleség hitte is, nem is, de az eszébe sem jutott, hogy hamarosan róla nevezik el az emberiség legismertebb mamutborját.

A városi múzeumban a két barát előadta, hogy Jurij Hudij mélyhűtött mamutot talált, kicsit, de mamutot, adjanak helikoptert, hogy a lelet a tundráról beszállíttassék. A történet továbbra is meseszerű, ugyanis nem hajtották el őket a detoxikálóba, hanem adtak helikoptert, s Jurij Hudij repült is vissza a komájával a Juribej folyóhoz.

Ám a kismamutnak, nem lévén mese bonyodalom nélkül, akkorra nyoma veszett.

Csigavér, mondta Jurij Hudij, akinek a szíve mellett az esze is a helyén volt. Magától az a lelet el nem mászott. Szerotetto hitt neki, hagyta tehát elenyészni a méltatlan gondolatot, miszerint a rénszarvaspásztor előző este beljebb vodkázott a kelleténél, s a másikat is, hogy ki a nyenyec jóisten fogja állni a helikopter tetemes költségeit.

Ő pontosan tudja, hol a borjú, folytatta Jurij Hudij, e tájon sok az istentelen ember, aki nemhogy érintgetni nem átallja a mamutot, de jó pénzért eladja mamutagyar-kereskedőknek. Tudni kell, az alvilági csordák a maguk módján valóban léteznek, a fagyott nyenyec föld mamutcsontok tömegét rejti és dobja ki, nemhiába éltek e mitikus szőrmozdonyok Északnyugat-Szibériában több százezer éven át.

Na de gyanakszik-e konkrétan valakire? - kérdezte Szerotetto.

Naná! - felelte Jurij Hudij, neki az egyik unokatestvére roppant gyanús, bizonyos illetők látták erre az illetőt, s azt is látták, hogy sietősen elhajt Novij Port irányába. Akkor usgyi, menjünk utána, javasolta Szerotetto, s a két barát motoros szánra kapván meg se állt a városka főteréig.

Látva a vegyesbolt előtti kisebb csődületet, messziről tudták, jó nyomon járnak. A mamutborjú odakünn támaszkodott a falnak, a gyér déli napon el-elcsöppent az orra, ha mondhatunk ilyent, élvezte az életet, a népszerűséget. Mellette nagy, kezeslábas ember pózolt széles mosollyal és ravasz szemekkel, maga a boltos. A városka népe pedig buzgón fényképezett, a fotózáshoz nem kell térerő.

Ezt a képet próbálom elképzelni napok óta, szép, erős kép, villognak és zümmentenek a mobiltelefonok, a lakók szeppenten vigyorognak, nagyobb karéjt képeznek a boltos körül, bár hogy félnének, az túlzás, az istenek az érintést tán tiltják, de hol van az lefektetve, hogy mamutot nem lehet fényképezni, pláne gyermekkorút? Nem a szovjet időkben élünk!

Egyedül a boltosnak támadt rossz érzése, amikor a haragos Hudij és Szerotetto elébe toppant, hogy mi történik itt? Ez itt egy dolog, felelte óvatosan, elszűkülő szemmel a boltos, ami mindenekelőtt az ő, saját tulajdonát képezi. Nagyon tévedsz, testvér, mondta Jurij Hudij, mert ez az első mamut, amit a föld és a sötétség istenei épségben kidobtak a napvilágra, tehát ez a tudomány, a köz, voltaképpen az egész emberiség tulajdonát képezi.

Azt ő nem hinné, mondta a boltos, mert lehet, hogy mamut, ezen nem nyit vitát, de nem az emberiség vette meg ma reggel bizonyos illetőtől, aki mellesleg Jurij Hudij unokatestvére, hanem ő, a boltos vette meg, méghozzá két motoros szánért s egyévnyi élelemért, ami tetemes összeg, nem kell magyaráznia.

Elég baj az neked, orgazda testvér, sóhajtott Szerotetto, aki a rénszarvaspásztornál járatosabb volt a világ dolgaiban, s azzal folytatta, hogy a boltos azonnal szolgáltassa vissza a tetemet, különben hívni fogják a policájt.

Nem kell ide policáj, morogta a boltos, s azon tűnődött, vajon a kesztyűs érintés is érintésnek számít-e, mert ő bizony jól megfogdosta ezt a micsodát, épp a pujeceinek meg a feleségének nem engedett hozzányúlni, hála a magasságos isteneknek. Illetve nem policáj kell ide, folytatta, hanem az illető, aki őt, a törvény tisztelőjét szabályosan átverte. Ha Jurij Hudij álnok unokatestvére visszaadja a vételárat, bánja is ő, vigye az emberiség meg a köz meg a tudomány a dögöt, de gyorsan, mert ha föl talál engedni, az egész várost romlásba taszítja.

Ekkor már csak hárman állottak a bolt előtt, meg a mamut.

Nos, ezt mi elvisszük, mondta Jurij Hudij, a rokonra meg ne legyen gond, azt ő elintézi. Ezzel a mamutborjút jól becsomagolták, a boltos, ha vonakodva is, a saját göngyölegét bocsátotta rendelkezésre, motoros szánra rakták, s eltűntek vele a korai alkonyatban.

Így történt, hogy Ljuba, aki a felfedező feleségéről kapta a nevét, szerencsésen megmenekült. Azóta boncolják, fényképezik, átvilágítják, jár kongresszusról kongresszusra, cikkek és tanulmányok százai foglalkoznak vele, tudományos karrierje páratlan. Úgy remélem, a boltos is visszakapta a vételárat, s épp, mint a mesében, boldogan élnek, amíg meg nem halnak, kivéve a mamutborjút, aki Jurij Hudijnak köszönhetően immár halhatatlan.

Néha jó nyenyecnek lenni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.