Séta a kritikus kísérővel

A gazdasági válság kirobbanása óta a menedzser, ha nem is szitok-, de korántsem pozitív csengésű szó Németországban. A sajtó és a közvélemény elsősorban a kapzsi, pénzsóvár vállalatvezetőket, bankárokat tartja felelősnek a krízisért. - Az utóbbi időben egyre több vezető beosztású ember fordul szakértőhöz, köztük sokan azért, mert nehézséget okoz számukra a gyakran tömeges elbocsátások kezelése - mondja Longa Dressler, aki hivatásos segítőként tevékenykedik. Ügyfelei között elsősorban mérnök-, illetve műszaki végzettségű vállalati vezetők találhatók, ők a coach tapasztalatai szerint igen önkritikusak. - Akik sohasem kételkednek önmagukban, akik azt hiszik, mindent meg tudnak oldani, sosem fordulnak trénerhez - teszi hozzá.

Longa Dressler szociálpedagógiát, pszichológiát és kommunikációelméletet tanult. Diplomájával a zsebében hátrányos helyzetű családokkal, illetve fiatalokkal foglalkozott, de az erős szociális elkötelezettség mellett a kemény üzleti világ is vonzotta. Öt évvel ezelőtt talált rá arra a tevékenységre, amely érzése szerint a legjobban illik hozzá. Coachként, azaz trénerként gondokkal küszködő menedzsereket edz - mentálisan. Főleg olyan esetekkel foglalkozik, amikor a főnök úgy érzi, beosztottai csak ímmel-ámmal követik utasításait.

Ha hívják, a cégközpontokba is elmegy "edzést" tartani, de jobban szereti ügyfeleit kirándulásra vinni. - A friss levegő mindenkinek jót tesz, séta közben kérdezni is könnyebb - mondja az észak-rajna-vesztfáliai Arnsbergben élő 37 éves nő, aki öt-tíz emberből álló csoportokkal járja a túrázók által kedvelt Hennesee környékét. Az oldott hangulat azonban nem mentesíti a résztvevőket a feladatok alól: Longa Dressler kérdőívekkel, kreatív gyakorlatokkal teszteli, miként viselkednek tanítványai döntési helyzetekben. Mit tartanak erős, illetve gyenge pontjuknak, min akarnak feltétlenül változtatni.

A Németországban általában 140-160 eurós óradíjjal dolgozó tréner nem konkrét lépéseket, hanem alapos analízis után cselekvési tervet javasol. Szerinte tévedés azt hinni, hogy a coach fogja megoldani a hozzá fordulók problémáit. Longa Dressler kritikus kísérőnek nevezi magát, olyan motiváló társnak, aki pengeéles kérdezéssel, folyamatos helyzetelemzéssel igyekszik ügyfelét mentálisan annyira edzetté tenni, hogy képes legyen akár több pozitív megoldást is találni a munkahelyi nehézségekre.

A tipikus eset az, amikor a menedzser képtelen összhangot találni beosztottaival. Ő trénerként ilyenkor azt elemzi, hogy a főnök mit gondol a fontosságról és a tekintélyről. A többi között például azt javasolja, hogy az értekezletek előtt ügyfele elsőként foglaljon helyet a teremben, és üdvözöljön minden érkezőt kézfogással. A tekintélyt és a fontosságot ne úgy teremtse meg, hogy kivételezettként, utolsónak esik be, hanem azzal, hogy odafigyel munkatársaira.

Longa Dressler, aki a többi közt New York-i szakmai kirándulásokon tengerentúli tapasztalatokat is gyűjtött, hamarosan Budapestet is célba veszi. Mint mondja, a horizont szélesítése, más kultúrák, látásmódok megismerése egy trénernek is hasznos - edzésben tartja.

Longa Dessler
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.