Élete az életünk

Fanatikus - a legtöbben így jellemzik Bagyó Sándort, aki 1999 óta majd' minden pénzét, idejét, energiáját arra fordítja, hogy jobbá tegye a balatoni vízimentést. Megszállottságának százak köszönhetik életüket.

Másfél hiba a lehetséges húszezerből

Az előző negyedévben a világszerte működő összes IBM-termelőüzem közül a váci gyár nyerte a cégen belüli minőségi versenyt. A sikerben a Vácott kidolgozott speciális belső képzési rendszernek jelentős szerepe van.

Az élet szép

Sima fekete bőrzakó, fekete garbó és fekete farmer - így vonul be Roberto Cavalli divattervező a kristályok ezreitől sziporkázó új Andrássy úti üzletbe.

Ötletelő

Magazinokat ad ki, korábban szivarokat árult, az egyik cége pedig apasági teszteket végez.

Magyar vándor német módra

Hatalmas gólyalábakon vonult át Bakonyszentlászlón Stefan, a Circo Soluna hoppmestere. Feleségével és hat gyerekével járják Magyarország útjait. Huszonegy éve hagyták el Németországot, azóta bejárták Európát.

 

A kutató karrierje a pincében kezdődött

Eleinte osztálytársait képesztette el saját készítésű rakétájával, ma már a milliszekundum gyorsaságú háromdimenziós lézermikroszkópot a világon elsőként megalkotó team vezetője. Rózsa Balázs senior kutatóként az utánpótlás neveléséről is gondoskodik.

Nagyapám igazi ezermester volt, ósdi csörgőórára szerelt fémdrótokkal kapcsolta ki és be az állatok etetőgépét. Engem gyerekkoromtól érdekeltek a természettudományok, versenyeken indultam - mesél a kezdetekről Rózsa Balázs, Junior Prima díjas kutató.

Az OKTV-n, s az Eötvös-versenyen elért eredményének köszönhetően két egyetemre is felvételi mentességet kapott. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemet választotta, majd másodévesként a fizikus szakot is felvette az ELTE-n. Egyetemi évei alatt, 23 évesen kezdte építeni a később kifejlesztett 3D-technológiát megalapozó robottechnikai berendezést. - Akkor jöttem rá: az a fő probléma az agykutatással, hogy nem tudunk elég információt mérni az agyból.

Balázs anyagi támogatás nélkül, tanulás mellett építette meg találmánya egyik korai verzióját a családi otthon pincéjében. Szerinte ebben nincs semmi különös: majdnem minden nagy technológia fejlesztése garázscégként indul.

A SOTE elvégzése után a fizika szak befejezése mellett gépészmérnöki és villamosmérnöki tanulmányokat folytatott, mivel a kutatáshoz, s a mikroszkópépítéshez mindenhez érteni kellett a lézerfizikától kezdve az optikáig. Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) junior kutatóként kezdett dolgozni, a Vizi E. Szilveszter vezette Farmakológiai osztályon. A professzor lehetővé tette ennek a fejlesztési irányzatnak magyarországi elindulását. Ott született meg az a saját fejlesztésű, valós idejű 3D-s lézerszkennelő mikroszkóp, amely új távlatokat nyithat az agykutatásban.

- Korábban is tudtak már 3D-ben mérni, a mi innovációnk lényege a háromdimenziós mérés sebességének 4-5 nagyságrenddel történő megnövelése, amely lehetővé teszi, hogy az agyban zajló gyors fiziológiás folyamatokat megértsük. Egy 3D-s kép hagyományos mikroszkóppal körülbelül öt perc alatt készül el, a miénk egy milliszekundum alatt tudja elkészíteni. Régebbi technológiák nem biztosították ezt a térbeli és időbeli feloldást, amely elengedhetetlen az agy működésének pontos megértéséhez, hiszen nemcsak az idegsejtek sejtteste, hanem a sokkal vékonyabb nyúlványai is képesek önállóan gondolkodni. Mi már a vékony nyúlványokat is tudjuk mérni három dimenzióban.

Szintén jelentős újítás a Rátai Dániel feltaláló csapatával fejlesztett 3D-s munkakörnyezet mikroszkópokon történő alkalmazása: a virtuális monitor megjelenítette kép egy speciális szemüvegben nézhető, a vizsgált sejt látszólag mozgatható-forgatható és áthelyezhető. Az új, teljes mértékben magyar technológia forradalmasíthatja a sebészeti beavatkozásokat, s a gyógyszerek központi idegrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálatában is hatékony segítség lenne.

Bár a nagy mű kész, az alkotó mégsem pihen: a multidiszciplináris - programozókból, fizikusokból, biológusokból álló - fejlesztő- és kutatócsapatnak bőven van munkája, míg a nemzetközi tudományos porondra beverekszi maguát.

Több szabadalom fűződik a nevükhöz, s eddig huszonöt tudományos közleményt adtak közre, a többi között a PNAS-ban, az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos szaklapjában is, és már számos külföldi megrendelést kaptak különböző típusú mikroszkópok megépítésére.

Közben pedig Rózsa Balázs 2007-ben summa cum laude doktorált, és még ugyanabban az évben Junior Prima Díjat kapott. Tavaly a SOTE tudományos doktori iskolájában akkreditált témavezető lett, s senior kutatóként az utánpótlás neveléséről is gondoskodik.

- Két diákot is szponzorálunk, ösztöndíjjal támogatunk a PhD-felvételi előtt. Vannak TDK-saink, s egy külön laborban van egy oktatóberendezésünk, ahol a fiatalok betanulják a modern technológiákat.

Rózsa Balázs szerint bármilyen világszínvonalú fejlesztésre képesek vagyunk, ha van hozzá elhivatott kutató. Egykori tanítványával, jobb kezével, a fizikus Katona Gergellyel ezért alapították cégüket, a Femtonics Kft.-t, mely a KOKI mellett spin-off cégként üzemel:

- Az alapkutatási finanszírozásból általában nem valósítható meg a magas szintű technológia fejlesztése, ám ha van mellette egy vállalkozás, amely hasznosítja az addigi eredményeket, akkor ez az spin-off cég az alapkutatás finanszírozásával további eredmények kialakulását segíti elő: így mindkét terület eredményesen fejlődik. A spin-off cég feladata az is, hogy a kutatóknak olyan fizetést biztosítson, hogy ne szökjenek el külföldre. Arra kell törekedni, hogy világszintű kutatókat képezzünk, s meg is tartsuk őket. Ez viszont sokszor dupla terhet jelent, főleg a vezetőknek, akiknek nemcsak kutatóként kell helytállniuk, hanem a szervezési, cégvezetői feladatokat is el kell látniuk.

Balázs vágya, hogy pár hónapon belül újra visszaüljön a mikroszkóp mögé is, s közvetlenül is a kutatással foglalkozzon. Úgy tartja, az a legérdekesebb, amikor a tudós végre alkalmazhatja a saját műszerét, s vele újabb és újabb jelentős felfedezést tehet.

Rózsa Balázs az agykutatásra tette fel az életét
Rózsa Balázs az agykutatásra tette fel az életét
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.