1933: Hitler kisöpri a demokráciát

Nem vették komolyan, és a világ nem érezte a veszélyt. A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató történelmi dokumentumfilm-sorozat Adolf Hitler hatalomra jutását tárgyalja.

Olaszországból fegyvereket csempésznek Magyarországra. A hazai szélsőjobb is fordulatban reménykedik. Gömbös azonban elhatárolódik (!) a nemzetiszocialista mozgalmaktól, rendeletben tiltja a horogkereszt használatát. '33 nyarán mégis találkozik Hitlerrel és Göhringgel. Bajcsy-Zsilinszky Endre azt szorgalmazza, el kell szakadni a német törekvésektől. Júniusban letartóztatják Kádár Jánost és 11 társát. Kádár két év fegyházbüntetést kap. Az év irodalma: Lábadozó szél (Radnóti), Rezeda Kázmér szép élete (Krúdy), Esti Kornél (Kosztolányi). Lakihegyről sugároz a rádió, elindul az első trolibusz Óbudán - ez történik itthon '33-ban.

A nácik németországi előretörését nem lehet megállítani. Pedig Hitler szavazatokat vesztett. De kihasználja a munkanélküliség és a nyomor okozta válsághelyzetet. S belekapaszkodik az elvesztett háború revíziójába. Pártjában megváltóként tűnik föl. Fő fegyvere a demokrácia ellen az erőszak. '33 januárjára rádöbben, hogy szabályos versenyben nem jut előre.

Váratlan ajánlatot kap. Meghívják von Schröder kölni villájába egy titkos találkozóra. Franz von Papen exkancellárral találkozik, aki Hitler segítségét kéri visszatéréséhez. Elgondolása szerint Hitlert be lehet építeni egy derék, becsületes rendszerbe. Papen sakkjátszmába kezd. Azt hiszi, ő mozgatja a "barna" figurákat. Hindenburg, az agg birodalmi elnök befolyásolható. Nem érzi a veszélyt. Pedig hallja Hitlert szónokolni. "Nem vagyunk toleránsak. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy kisöpröm minda harminc pártot Németországból."

- Nem vették elég komolyan, inkább kigúnyolták - így emlékszik az időszakra Tisa von der Schulenburg szobrász. - Soha nem gondolta senki, hogy ekkora hatalom kerül a kezébe.

Hindenburg január 30-án kinevezi Hitlert kancellárrá. A nacionalista talpnyalók szerették volna a 'néptribunt' irányítani. De Hitler másként cselekszik. Ünnepelteti magát. A győzelmi menetet pedig bosszúhadjárat követi. Marion Dönhoff szerint a terror és a siker ötvözése: verhetetlennek bizonyult.

Leég a Reichstag. Korlátlanná válik a terror. Egyetlen rendelettel meg lehet szüntetni a demokráciát. Az SA (Sturmabteilung - rohamosztag, Hitler párthadserege) kínzókamráiban megjelennek a kommunisták és a zsidók. "Nem kell igazságot szolgáltatnom - mondja Hitler. - A feladatom a megsemmisítés és a kiirtás."

A választásokon többségbe került Hitler a konzervatívokat azért veszi be a koalícióba, hogy könnyebb útja vezessen a leszámoláshoz. Az SPD (a Német Szociáldemokrata Párt) elkésik, amikor nemmel szavaz a felhatalmazási törvény ellen.

"Január 30-án Németországban elvetették a kockát - mondja hátborzongató beszédében Adolf Hitler. - És nem hiszem, hogy az ellenfelek, akik akkoriban nevettek, ma ugyanúgy nevetnek." A mozgósítás - mely a hitlerizmus kiteljesedésének központi kategóriája - több hullámban folytatódik. A cél, hogy az emberek gépekként végrehajtsák, amit parancsolnak nekik. A világháború azt igazolja: megtették.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.