Új nevet akar a volt közellenség

Harminc évvel ezelőtt a „legveszélyesebb német nőnek” titulálva, hatalmas plakátokon körözték, most viszont a külvilágtól és főleg a médiától védve él Brigitte Mohnhaupt.

Az idén március végén, 24 év börtön után feltételesen szabadlábra helyezett egykori szélsőbaloldali terrorista és közellenség, úgy tűnik, szabadulni akar múltjától: erre utal a német igazságügyi forrásokból kiszivárgott információ, amely szerint az 58 éves asszony névváltozási kérelmet nyújtott be az illetékes hatóságokhoz.

A hírhedt szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció (német rövidítéssel RAF) egykori vezéralakjáról és egyik leghíresebb arcáról mindössze annyit tudni, hogy az elmúlt négy hónapban valahol Németország déli részén, feltehetőleg Baden-Württemberg tartományban telepedett le.

Egy autóalkatrész-gyárban helyezkedett el. Beilleszkedését a XXI. századi, egyesített német kapitalista társadalomba – amely nyugati változata ellen társaival véres harcot folytatott – egy osztrák civil szervezet, a Neustart (Újrakezdés) baden-württembergi kirendeltsége segíti.

A Neustart nemcsak egykori elítéltek újrakezdését, hanem bűncselekmények áldozatainak rehabilitációját is segíti. Georg Zwinger, a Neustart ügyvezetője a lényegében tanúvédelem alá vont Mohnhauptról semmit sem volt hajlandó elárulni, így azt sem, hogy feltehetőleg legprominensebb védencüknek tetszik-e neki az internet és mindaz, amit róla ott meg lehet találni.

– Minden ügyfelünket egyformán kezelünk, nincs semmiféle megkülönböztetés - nyilatkozta Zwinger.

A Rajna-vidékéről származó, a RAF-hoz 1971-ben csatlakozott Mohnhauptot az egykori nyugatnémet rendőrségnek 1982-ben sikerült letartóztatni. Pere során kilenc rendbeli gyilkosságért, a többi között Siegfried Buback szövetségi államügyész és Jürgen Ponto, a Dresdner Bank elnök-vezérigazgatójának meggyilkolásában való részvételért ötszörös életfogytiglani plusz 15 éves szabadságvesztésre ítélték, ezt 1986-ban egyszeri életfogytiglanira változtatták.

Mohnhaupt után már csak három egykori RAF-terrorista ül német börtönökben. Egyikük a szintén 1982-ben elkapott Christian Klar, aki szintén részt vett a Buback és Pronto elleni merényletekben. A mai napig nem tudni pontosan, hogy ki lőtt miután Klar és Mohnhaupt egyaránt hallgat a nagy port kavart ügyekről.

Közben a leghíresebb német filmproducer, a legutóbb a Patrick Süskind sikerregényéből, a Parfümből kosztümös thrillert készítő Bernd Eichinger elkezdte forgatni a RAF első generációjának számító Baader-Meinhof csoportról szóló filmjét.

A jövő ősszel a mozikba kerülő német szuperprodukció a kezdetektől, 1967-től dolgozza fel a RAF történetét, amely a nyugat-berlini diákmozgalmak radikalizálódásával kezdődött, miután 1967 júniusában Mohamed Reza Pahlavi perzsa sah látogatása ellen szervezett tüntetésen egy rendőrtiszt máig tisztázatlan körülmények között lelőtte az egyik demonstrálót, Benno Ohnesorgot.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.