galéria megtekintése

Kádárral röhögve megnyertük a csillagháborút

7 komment

NOL

Négyszázadik részéhez érkezett a NOL Képmentő sorozata, amelyet 2007 tavaszán indítottunk. Fotóarchívumunk kincsei közül Rédei Ferenc válogat, a régi képek hátterét pedig lapunk jelenlegi és volt munkatársai tárják fel. A jeles jubileumot kihasználva az elkövetkező hetekben vasárnaponként a Képmentők legjobbjait idézzük fel képgalériáinkban, a 400. résszel pedig majd januárban jelentkezünk. 

Mostani galériánk híres embereket mutat be. Nem whiskyztünk Brad Pitt-tel, de valakivel, aki sokkal szebb, igen, Halász Judit statiszta lett, Hofi Géza pedig feszengett.

Lujza és Jenő a SZÚR-on

Bánhalmi János képén két színész áll. Major Tamás és Psota Irén. Ők Lujza és Jenő, a kor Hacsek és Sajója. A lapok és a rádió híreit faló, majd félreértő asszony és az okos férj, aki helyre teszi a dolgot. Rettentő népszerű műsorszám volt: a hülye és a bennfentesen ellenszenves kettőse persze maradandó. De van más is, ami nem változik. Az újságírók és a színészek is fociznak, még a XXI. században is.
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

 

Gyarmati Andrea a hetedik hónapban

1975. december 1. Gyarmati Andrea nem egészen két hónappal később adott életet az olimpiai bajnok kajakos férjétől, Hesz Mihálytól fogant gyermekének, Máténak, akinek neve néhány éve nemcsak azért került az újságokba, mert esélyes volt, hogy bekerülj
1975. december 1. Gyarmati Andrea nem egészen két hónappal később adott életet az olimpiai bajnok kajakos férjétől, Hesz Mihálytól fogant gyermekének, Máténak, akinek neve néhány éve nemcsak azért került az újságokba, mert esélyes volt, hogy bekerüljön az olimpiai címre pályázó vízilabda-válogatottba, hanem mert házassága D. Tóth Krisztával, a Magyar Televízió... Na, elég!
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Fotós Esztergályos Cecília öltözőjében

Amikor a képet előkészítettük, nem tudtuk, hogy a Jászai Mari-díjas Esztergályos Cecília március 15-ére megkapja a Kiváló Művész kitüntetést. Régen járt már neki.
Amikor a képet előkészítettük, nem tudtuk, hogy a Jászai Mari-díjas Esztergályos Cecília március 15-ére megkapja a Kiváló Művész kitüntetést. Régen járt már neki.
Boros Jenő / Népszabadság/archív

A szabadságszobor műhelytitkai

Azt már Kisfaludi Strobl Zsigmond sem tudta, hogy ki festette ezt a képet, de 1972-ben ott hányódott a műtermében, amikor a riporter felkereste, hogy idézné fel, miként állították a gellérthegyi szabadságszobrot huszonöt évvel azelőtt. A pannón ugyan
Azt már Kisfaludi Strobl Zsigmond sem tudta, hogy ki festette ezt a képet, de 1972-ben ott hányódott a műtermében, amikor a riporter felkereste, hogy idézné fel, miként állították a gellérthegyi szabadságszobrot huszonöt évvel azelőtt. A pannón ugyanolyan fehér köpenyben látható Stefánia úti műtermében, mint amilyet a felvétel kedvéért is magára öltött.
Mikó László / Népszabadság/archív

Német Marx–Engels az íróasztalon

Az idős ember mögött zsúfolt könyvszekrény, az íróasztalon folyóiratok, könyvek, az ablakpárkányon kéziratlapok. Te jó ég, a könyvekkel összetartott papírokon talán a készülő Ontológia első fogalmazványa van?! Az asztal elülső részén egy fejszobor, s
Az idős ember mögött zsúfolt könyvszekrény, az íróasztalon folyóiratok, könyvek, az ablakpárkányon kéziratlapok. Te jó ég, a könyvekkel összetartott papírokon talán a készülő Ontológia első fogalmazványa van?! Az asztal elülső részén egy fejszobor, sajnos háttal, nem tudom kivenni, kié. Talán Goethe lehet, nem? És még egy fontos tárgy éppen előttünk: ez a süllyesztős hamutartó valószínűleg szivarhamuval van teli. Kár, hogy Lukács György elvtárs most éppen nem gyújtott rá.
Rév Miklós / Népszabadság/archív

Sínház az egész világ

Kellemes zsongás töltötte el 1977 februárjában a Keleti pályaudvart. A magyar utazóközönség azt figyelte, hirtelen cirill betűs feliratokkal árasztották el a csarnokot, és feltűnően sokan beszélnek angolul. A BBC készítette itt ugyanis miniszériáját
Kellemes zsongás töltötte el 1977 februárjában a Keleti pályaudvart. A magyar utazóközönség azt figyelte, hirtelen cirill betűs feliratokkal árasztották el a csarnokot, és feltűnően sokan beszélnek angolul. A BBC készítette itt ugyanis miniszériáját Tolsztoj művéből, az Anna Kareninából.
Mikó László / Népszabadság/archív

Kádár a Népszabadságnál

Leülnek az előkészített asztalhoz. Falatozás is lesz, ahhoz kell a kés, villa. Felhörpintenek egy kis házi fehérbort, de a Coca-Colához nem fog nyúlni senki. Azután megbeszélik az aktuális politikai helyzetet. Katona István főszerkesztő mosolyog, maj
Leülnek az előkészített asztalhoz. Falatozás is lesz, ahhoz kell a kés, villa. Felhörpintenek egy kis házi fehérbort, de a Coca-Colához nem fog nyúlni senki. Azután megbeszélik az aktuális politikai helyzetet. Katona István főszerkesztő mosolyog, majd el-elneveti magát, amikor az első titkár megereszt egy-egy bennfentes poént.
Mikó László / Népszabadság/archív

„Beülök, csak utána ne kelljen ülnöm"

Hol a helyem? – kérdezte a parlamentben Pécsi Ildikó, mikor megválasztották MSZP-s országgyűlési képviselőnek. Egy goromba férfihang azt válaszolta: a színpadon. A színészek a rendszerváltozás előtt és után is helyet kértek az országgyűlésben, a taná
Hol a helyem? – kérdezte a parlamentben Pécsi Ildikó, mikor megválasztották MSZP-s országgyűlési képviselőnek. Egy goromba férfihang azt válaszolta: a színpadon. A színészek a rendszerváltozás előtt és után is helyet kértek az országgyűlésben, a tanácsokban, majd az önkormányzatokban. A képen látható Halász Judit például a hetvenes éveket nemcsak a Vígszínházban, hanem a fővárosi tanács padsoraiban is töltötte.
Mikó László / Népszabadság/archív

Hofi bizonyít

A kép az 1977-es szilveszteri Népszabadság-interjúhoz készült. Hofi azt mondta benne: „Ha nem lépnék fel szilveszterkor, mindenféle pletykák keletkeznének: nem engedik, lecsukták... És ha csak szórakozni szeretnék társaságban, egy kicsit inni, mint b
A kép az 1977-es szilveszteri Népszabadság-interjúhoz készült. Hofi azt mondta benne: „Ha nem lépnék fel szilveszterkor, mindenféle pletykák keletkeznének: nem engedik, lecsukták... És ha csak szórakozni szeretnék társaságban, egy kicsit inni, mint bárki más?”
Mikó László / Népszabadság/archív

Cseréljen helyet a bűvésszel!

Haptákban állt hajnalonta a budapesti MÁV-telep 1977 januárjában: az újságkihordó-helyettes érkezését várták. A húszéves fiút, Rácz Mihályt rajtuk kívül az egész ország, ráadásul a Ki mit tud? zsűrije is olyannyira szerette, hogy neki és Lehr Ferencn
Haptákban állt hajnalonta a budapesti MÁV-telep 1977 januárjában: az újságkihordó-helyettes érkezését várták. A húszéves fiút, Rácz Mihályt rajtuk kívül az egész ország, ráadásul a Ki mit tud? zsűrije is olyannyira szerette, hogy neki és Lehr Ferencnek, azaz a Gúnya együttesnek ítélte a televíziós tehetségkutató verseny egyik fődíját.
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Kiváló: Mezey, érdemes: Darvas, Markos

Na, tessék, éppen jókor jött elő ez a fotó. Mert mostanában megint állandóan szóba kerül művészet és hatalom viszonya. Szóba állhat-e a művész az aktuális kormányzat képviselőivel, kitüntetheti az éppen hatalmat gyakorló miniszterelnök a saját híveit
Na, tessék, éppen jókor jött elő ez a fotó. Mert mostanában megint állandóan szóba kerül művészet és hatalom viszonya. Szóba állhat-e a művész az aktuális kormányzat képviselőivel, kitüntetheti az éppen hatalmat gyakorló miniszterelnök a saját híveit, vagy egyetemes érdemek alapján kell osztania a díjakat? Szóval a képen Darvas Iván elvtárs és Markos József (Alfonzó) elvtárs kedélyesen beszélget a kommunista miniszterelnökkel, a politikai bizottság tagjával (aki másrészt az új gazdasági mechanizmusnak keresztelt „pszeudokapitalista” kísérlet egyik vezető embere volt, félre is állították, amikor a visszarendeződés megkezdődött a hetvenes években).
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Az utolsó mohikán

„Munkatársunk tegnap festőállványa mellett, munka közben találta a művészt, éppen egy új, melegszínű tájképen dolgozott szentendrei otthonában” – írta Rózsa Gyula a 85 éves Czóbel Béla köszöntésekor a 1968. szeptember 4-i Népszabadságban.
„Munkatársunk tegnap festőállványa mellett, munka közben találta a művészt, éppen egy új, melegszínű tájképen dolgozott szentendrei otthonában” – írta Rózsa Gyula a 85 éves Czóbel Béla köszöntésekor az 1968. szeptember 4-i Népszabadságban.
Rév Miklós / Népszabadság/archív

Amikor megnyertük a csillagháborút

Gammapolisból jövet az Omega leszállt a rajongóik közé dedikálni. Akkor aligha gondolták, hogy több mint három évtized múlva is koncerteznek.
Gammapolisból jövet az Omega leszállt a rajongóik közé dedikálni. Akkor aligha gondolták, hogy több mint három évtized múlva is koncerteznek.
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

A romeltakarító

A fotóarchívumban nem írták rá az idős úr nevét a kép kartotékjára, csak azt, Budapest első polgármestere, 1969 december. A képen Csorba János látható. És való igaz, ő volt az első polgármester a háború után, pontosabban a felszabadult Pesten, mert B
A fotóarchívumban nem írták rá az idős úr nevét a kép kartotékjára, csak azt, Budapest első polgármestere, 1969 december. A képen Csorba János látható. És való igaz, ő volt az első polgármester a háború után, pontosabban a felszabadult Pesten, mert Budán még folytak a harcok, amikor megválasztották 1945 januárjában, s alig szabadult fel az ország, amikor 1945 májusában már le is köszönt a polgármesteri posztról.
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Marina Vlady együtt whiskyzett a kultúrrovattal

Épp Jancsó Miklóssal forgatta Magyarországon a Sirokkót 1969-ben, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve a szovjet követség attaséja, Vlagyimir Vasziljev, azaz Vologya elvitte a világhírű színésznőt a Népszabadság akkori szerkesztőségébe. Ez zártkörű
Éppen Jancsó Miklóssal forgatta Magyarországon a Sirokkót 1969-ben, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve a szovjet követség attaséja, Vlagyimir Vasziljev, azaz Vologya elvitte a világhírű színésznőt a Népszabadság akkori szerkesztőségébe. Ez zártkörű összejövetel volt, amelyről se exkluzív interjú, de még egy fotó sem jelent meg a másnapi újságban. Ez ma már elképzelhetetlen lenne. Nem mintha mostanában a szerkesztőségünkben whiskyzett volna Brad Pitt, Jeremy Irons vagy éppen Sting.
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Barnard és a pesti szívek

1969. június 17-én két napra Budapestre érkezett Christian Barnard, aki másfél évvel korábban a világon elsőként hajtott végre sikeres szívátültetést emberen.
1969. június 17-én két napra Budapestre érkezett Christian Barnard, aki másfél évvel korábban a világon elsőként hajtott végre sikeres szívátültetést emberen.
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Nyugati történet: rockszínház Magyarországon

A rockzene térhódítása Magyarországon maga volt a lázadás a létező zenei struktúra – és egyben a „felnőtt társadalom
A rockzene térhódítása Magyarországon maga volt a lázadás a létező zenei struktúra – és egyben a „felnőtt társadalom" – működése ellen. Azt akkor nem tudtuk, vagy legalábbis nem akartuk elhinni, hogy nemcsak az itthoni agyalágyultak azonosítják a Rolling Stonest az ördöggel, Nyugaton is mindenütt a prűdek és öröknek gondolt társadalmuk rock által való elveszejtését vizionálók ellenállásán kellett átgázolnia.
Boros Jenő / Népszabadság/archív

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.