galéria megtekintése

Elcsípett jelentkezés

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.

Ujhelyi István
Népszabadság

Válasz Krémer Balázs, a Népszabadság 2014. 12. 17-i számában megjelent Elcsípett kiírás című cikkére, amelyben politikai szakembereket keresett egy a „Nép” által kiírt jelképes pályázatban. 

Tisztelt Pályáztató, tisztelt „Nép”!

Érdeklődve olvastam pályázati kiírását a Népszabadságban, amely Magyarország évtizedek óta feszítő és az elmúlt években betokosodó problémáira keres megoldásokat, illetve azok lehetséges képviselőit. Annak ellenére küldöm Önnek most jelképes jelentkezésemet, hogy tisztában vagyok vele: a politikai munkaerőpiacon erős a tolongás. A korábban kipróbált szakemberekre érezhetően kevesebb a kereslet, a friss kezdők iránt még nincs meg a kellő bizalom, a nemrég újabb hosszú távú megbízást elnyerőktől pedig bár már sokan szabadulnának, de még köti őket a kétharmados szerződés. Jómagam azok közé tartozom, akik látták már közelről az országot feszítő problémákat, van tapasztalatuk is azok kezelésében; azzal együtt, hogy –ezt őszintén elismerem – ennek hol jobban, hol kevésbé sikeresen tudtam, illetve tudtunk megfelelni.

 

Pályázati kiírásában fontos elemként szerepelt annak megválaszolása, hogy a Kossuth tér ifjú szónokai miért küldték el az elmúlt huszonöt év teljes politikai elitjét a csudába. Egyszerű a válaszom: csalódottságból. Az említett szónokok azon generációhoz tartoznak, akiknek a szülei azt ígérték: „ha nekünk még nem is, nektek végre tényleg jó lesz”. Ők a rendszerváltás utáni szabad világ első olyan generációja, amelynek a nyugatos európai közösséghez való tartozás minden előnye kezdettől fogva elérhető volt. Mégsem érzik magukat és életüket olyannak, amilyen valóban lehetne. Több százezer fiatal kényszerül gazdasági emigrációba külföldön, a hazájuk pedig alig tesz valamit azért, hogy itthon boldogulhassanak. Igen, az elmúlt huszonöt év megbízást elnyert politikusai csalódást okoztak a megbízónak. Persze érdemi különbségek vannak a „szakembergárdák” között, de igen, az elmúlt huszonöt évben mindannyian adósok maradtunk. A múltat nem beszéltük ki, a jelent nem mindig értettük, a jövőről pedig nem beszéltünk őszintén. A mostani „megbízottak” azt ígérték, hogy jobbak lesznek elődeiknél, akik csak részben teljesítették az elvárásokat, és néha még a kamrát is megdézsmálták. Jogos a teljes csalódottság, hiszen ezzel szemben mindent erőszakosan betonba öntöttek, a maradékok mellett pedig még a kamra polcait is hazavitték. Amikor azt ígérték, hogy jobbak lesznek: egyszerűen hazudtak. Mi tanultunk a hibáinkból, sőt másokéiból is. Tudjuk, hogy nem ugyanazt kell csinálni, csak jobban. Hanem mást és másként.

Ahhoz, ami az Ön pályázati kiírásában szerepel, előbb bontási engedély, majd részletes rendezési terv szükséges. Megvalósítani viszont csak azok képesek, akik tudnak alapozni, fogtak már malteroskanalat és kiigazodnak a műszaki rajzokon. Kellenek a friss szakemberek is, akik jobban ismerik a megrendelői igényeket és jobban tudják, hogy mely anyagok a megbízhatóbbak. De, ahogyan az egyik rendezvényünkön elhangzott: az utca sokszor buktatott már kormányt, de országot még soha nem vezetett. A sikeres megvalósításhoz garanciákat biztosító szerződés, hiteles tapasztalat és megtapasztalt hitelesség kell.

Én nem – a kiírásban szereplő – bársonyszékre jelentkezem, hiszen európai képviselői mandátumom minden lehetőséget megad arra, hogy segítsem az orbáni rezsim utáni rendrakókat. Én közös munkára jelentkezem.

Tisztelettel:

dr. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.