galéria megtekintése

Új csodafegyver lehet a Google-adóból

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A Google, a Facebook, az Apple, illetve a hasonló nagyvállalatok megadóztatása régi vágya több országnak. Most az Egyesült Királyság vélte megtalálni a bölcsek kövét.

A szigetországban jelentős bevételeket elérő és komoly nyereséget termelő vállalatok gyakorlatilag nem adóznak – a Google például a becslések szerint évente 50 milliárd font bevételt ér el. Így nem meglepő, hogy a kormány igyekezett megoldást találni a problémára, s David Cameron miniszterelnök kabinetje nemrég 25 százalékos „Google-adó” kivetését jelentette be.

A Google egyik adatközpontja. A pénz útját sem könnyű nyomon követni
A Google egyik adatközpontja. A pénz útját sem könnyű nyomon követni
MTI/EPA/Google

A multinacionális vállalatok a kettős adóztatást elkerülő egyezmények, a telephelyszabályok kijátszásával ússzák meg az adófizetést. Az adószabályok pontosan rögzítik, mikor jön létre adott államban telephely – egy raktár vagy ideiglenes képviselet például nem minősül annak. Ez azért fontos, mert az adóztathatóságot a telephely szerint állapítják meg. Márpedig ha nincs telephely, akkor nincs adóztatás sem. Nem lehet azonban átírni a szabályozást, hiszen akkor az államok közti kettős adóztatást elkerülő egyezmények mindegyikét újra kellene tárgyalni – ez a gyakorlatban szinte lehetetlen volna.

 

Vagyis olyan megoldás kell, ami elég puha, hogy az egyezmények ne sérüljenek, ám elég szigorú ahhoz, hogy adófizetésre kötelezze a cégeket. A megoldás a bizonyítási teher megfordítása – magyarázza Dezső Róbert, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje. Vagyis minden maradhat a mostani állapot szerint, de a cégnek kell bizonyítania, hogy a bevétel nem az Egyesült Királyságban keletkezett, illetve nem adóelkerülési cél áll a külföldön keletkező jövedelem mögött. Ha ez sikerül, nincs extra adó. Ha nem, akkor a cég fizetheti a 25 százalékos adót és fellebbezésben bizonyíthatja az igazát. Az adóhatóság pedig a jelenlegi tervek szerint széles körűen mérlegelheti majd, hogy mely nyereségeket térítették el alacsonyabb adókulcsú államokba –mutat rá a szakértő.

Az adófizetést persze nem csak ezzel a módszerrel kerülik el a túlnyomórészt amerikai cégek. A jogdíjfizetés amerikai adóztatását például úgy lehet kijátszani, hogy az ilyen bevételeket egy adóparadicsomba irányítják: a cég székhelye Írországban van, az ügyvezetés azonban a Bermudákon. Mondjuk ott is tartják a rendes közgyűléseket. Mivel az ír szabályok szerint az adófizetés helye az ügyvezetés helye, az amerikai szabályok szerint a székhely az irányadó e tekintetben, Bermudán pedig egyáltalán nincs társasági adó, a gyakorlatban sehol sem fizet közterhet a vállalat. Annak ellenére sem, hogy az amerikai szabályok szerint a leány jogdíjbevétele után is kellene adót fizetni.

Eric Schmidt, a Google-igazgatótanácsának az elnöke. Gyakorlatban sehol
Eric Schmidt, a Google-igazgatótanácsának az elnöke. Gyakorlatban sehol
Shannon Stapleton / Reuters

A Google és Facebook típusú cégek hatékony adóztatása szakértők viszonylag egyöntetű véleménye szerint valamilyen forrásadó bevezetése. Vagyis például egy hirdetés kifizetésekor vagy bármilyen szerződéses teljesítéskor a vevő eleve az adóval levont díjat utalja át a társaságnak, az adó pedig az államkasszába kerül. Ezzel ki lehet zárni azt, hogy az adott cég mindenfajta trükkel végül megússza az adófizetést. Ha nagyon kell neki a forrásadóként levont összeg, akkor az egyezményekre hivatkozva adott esetben persze vissza is igényelheti azt.

Ha valóban sikerül megadóztatnia a techóriásokat az Egyesült Királyságnak, az komoly előrelépést jelenthet a többi ország számára is. Egy precedens jellegű példa ugyanis lehetővé teheti akár az általános adóztatást is – persze naivitás volna már 2015-re betervezni akár egy fillért is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.