galéria megtekintése

Bicskával darabolták az országot

0 komment

NOL

Négyszázadik részéhez érkezett a NOL Képmentő sorozata, amelyet 2007 tavaszán indítottunk. Fotóarchívumunk kincsei közül Rédei Ferenc válogat, a régi képek hátterét pedig lapunk jelenlegi és volt munkatársai tárják fel. A jeles jubileumot kihasználva az elkövetkező hetekben vasárnaponként a Képmentők legjobbjait idézzük fel képgalériáinkban, a 400. résszel pedig majd januárban jelentkezünk.

Mostani galériánk a gyerekekről szól. Vízi úttörőkről, háromforintos jégkrémről, a minden lényegesre megtanító Pollack Mihály térről és arról a Szabó Ervin könyvtárról, ahova úgyis mindenki jár.

Hajózás az élet iskolája

„– Őrs, vigyázz! Táborvezető pajtás! Kelen Károly, a Dévdidózibikimikendtícs őrs őrsvezetője jelentem, az őrs teljes létszámmal jelen van, és készen áll a reggeli szemlére!” Vízi úttörőnek lenni irigylésre méltó kiváltság volt. Nyaralni a Tiszán, Dun
„– Őrs, vigyázz! Táborvezető pajtás! Kelen Károly, a Dévdidózibikimikendtícs őrs őrsvezetője jelentem, az őrs teljes létszámmal jelen van, és készen áll a reggeli szemlére!” Vízi úttörőnek lenni irigylésre méltó kiváltság volt. Nyaralni a Tiszán, Dunán, a Balatonon vagy a Velencei-tavon, nap nap után kihajózni a vízre. Még ha le kellett is mosni a fedélzetet, meg be kellett tartani a katonás fegyelmet.
Rév Miklós / Népszabadság/archív
 

Apolló és Mussolini

Izzadó tenyerű ifjúként a kertben találkozgattunk első szerelmemmel, a Mária utcai házmester lányával, Terivel, a Pollack Mihály tér pedig másfajta fiús élményekkel ajándékozott meg: ott tanultam meg rollerezni, kerékpározni, bicskával országdaraboló
Izzadó tenyerű ifjúként a kertben találkozgattunk első szerelmemmel, a Mária utcai házmester lányával, Terivel, a Pollack Mihály tér pedig másfajta fiús élményekkel ajándékozott meg: ott tanultam meg rollerezni, kerékpározni, bicskával országdarabolóst játszani, lábtengózni és focizni, mert forgalom híján annyira kihalt volt akkoriban még, hogy az egészet könnyűszerrel végigcselezhette az ember, hogy bejuttassa a két iskolatáskával jelölt kapuba a Magyar Rádió oldalsó bejáratát őrző kiskatona orra előtt a labdát.
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Játékszenvedély: Vidámparkhoz nyuszilufi

Na, hány forint volt 1977-ben a Leó jégkrém? - kérdeztem egy nemzedéktársamtól, s habár nagy megelégedésemre szolgált, őszintén szólva egy csöppet sem lepett meg, hogy azonnal rávágta: három. Az ember, már ha egy bizonyos generációba tartozik, tudja
Na, hány forint volt 1977-ben a Leó jégkrém? - kérdeztem egy nemzedéktársamtól, s habár nagy megelégedésemre szolgált, őszintén szólva egy csöppet sem lepett meg, hogy azonnal rávágta: három. Az ember, már ha egy bizonyos generációba tartozik, tudja az ilyen dolgokat.
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

A nagyhírű csepregi négyes ikrek

Nagy hír volt 1974. november 22-én, mikor megszülettek a csepregi Kovács négyes ikrek. A kislányokat 1976 májusában még a Képes Újság is címlapján hozta, hatalmas, elgyötört, kék plüssmedve feküdt a gyerekek előtt. 1979-ben pedig az Ikrek és ikrek so
Nagy hír volt 1974. november 22-én, mikor megszülettek a csepregi Kovács négyes ikrek. A kislányokat 1976 májusában még a Képes Újság is címlapján hozta, hatalmas, elgyötört, kék plüssmedve feküdt a gyerekek előtt. 1979-ben pedig az Ikrek és ikrek sorozatban Gerencsér Miklóst szedték darabokra a kislányok: Zsuzsa, Adrienn, Ildikó és Kati.
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Orkánkabát a köbön

A nulla fok körüli hőmérséklet, és az előző éjjel beköszöntő havazás okán csak mutatóba hoztak párat népviseletük emblematikus kellékéből, a háromszög alakú rizskalapból az MSZMP IX. kongresszusára érkező vietnámi hadiárvák 1966. decemberében.
A nulla fok körüli hőmérséklet, és az előző éjjel beköszöntő havazás okán csak mutatóba hoztak párat népviseletük emblematikus kellékéből, a háromszög alakú rizskalapból az MSZMP IX. kongresszusára érkező vietnámi hadiárvák 1966. decemberében.
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Veszélyes gyerekkorunk

Ez a fotó azért exponálódott 1980 karácsonyán, hogy a veszélyes játékokról írott szokásos karácsony előtti cikket illusztrálja. 1980 áprilisában ugyanis új magyar szabvány lépett életbe a játékokra.  Már korábban tilalmi listára került mindenfajta cs
Ez a fotó azért exponálódott 1980 karácsonyán, hogy a veszélyes játékokról írott szokásos karácsony előtti cikket illusztrálja. 1980 áprilisában ugyanis új magyar szabvány lépett életbe a játékokra. Már korábban tilalmi listára került mindenfajta csúzli, robbanótöltet és fémvégű dobónyíl. Ekkor pedig megtiltották az üveg használatát játékkészítéshez, a fémből készült játékok széleit le kellett kerekíteni, játékbárdokat, kardokat, tőröket nem szabadott fémből, fából gyártani.
Balogh P. László / Népszabadság/archív

Fürödni muszáj!

A jelszó nem olyan magától értetődő, mint hajózásra felszólító párja, de azért a XIX. század elejétől az ötvenes évekig általános szokás volt a fürdőzés a fővárosi Duna-szakaszon. Persze nem egészen úgy, ahogy a Balatonban: a szűk mederben viszonylag
A jelszó nem olyan magától értetődő, mint hajózásra felszólító párja, de azért a XIX. század elejétől az ötvenes évekig általános szokás volt a fürdőzés a fővárosi Duna-szakaszon. Persze nem egészen úgy, ahogy a Balatonban: a szűk mederben viszonylag gyorsan halad a folyam vize, az erős sodrás könnyen elragadja, aki nem úszik eléggé jól.
Mikó László / Népszabadság/archív

Kell a hideg!

Gyerünk a Kisstadionba: a Fradi-Dózsát a gyereknek is látnia kell! Most, amikor a magyar jégkorong-válogatott az
Gyerünk a Kisstadionba: a Fradi-Dózsát a gyereknek is látnia kell! Most, amikor a magyar jégkorong-válogatott az „igazi” világbajnokságra készül, és Kanada ellen küzd majd... Hihetetlen, hogy ebben az évben az A csoportos hokivébén lesz meccs, amelyen a legnagyobbakkal együtt fognak kicsúszni a jégre a magyarok!
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Lufi, májusfa, mózeskosár

 Ismerik azt a közhelyet, hogy május elsejére mindig verőfényt és lágy tavaszi szellőt ígért a szocialista meteorológia? Állítólag így akarták biztosítani, hogy a dolgozók lelkesen és nagy tömegben vonuljanak fel a munkásosztály nemzetközi ünnepén.
Ismerik azt a közhelyet, hogy május elsejére mindig verőfényt és lágy tavaszi szellőt ígért a szocialista meteorológia? Állítólag így akarták biztosítani, hogy a dolgozók lelkesen és nagy tömegben vonuljanak fel a munkásosztály nemzetközi ünnepén. No, hát ez nem igaz.
Rév Miklós / Népszabadság/archív

Vakáció a könyvtárban

1970 januárjában ez a kép, melyhez – nem furcsa módon – nem készült cikk. Voltak az akkori lapban ilyen, a szerkesztők által lóze-képnek nevezett illusztrációk. Ma hírképnek nevezzük őket, de az akkori újságban olyan dolgokat ábrázoltak, amelyeknek t
1970 januárjában ez a kép, melyhez – nem furcsa módon – nem készült cikk. Voltak az akkori lapban ilyen, a szerkesztők által lóze-képnek nevezett illusztrációk. Ma hírképnek nevezzük őket, de az akkori újságban olyan dolgokat ábrázoltak, amelyeknek többnyire nem volt hírértékük.
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Iskolakezdés Macival

Négyen vannak a képen, de csak kettejük nevét ismerjük. Az 1969. június 18-i Népszabadságban így szólt a Beiratkozás az iskolába című hírkép aláírása: „Az első beiratkozásnál bizony még a Maci bátorítására is szüksége volt Rádóczi Áginak, aki ősztől
Négyen vannak a képen, de csak kettejük nevét ismerjük. Az 1969. június 18-i Népszabadságban így szólt a Beiratkozás az iskolába című hírkép aláírása: „Az első beiratkozásnál bizony még a Maci bátorítására is szüksége volt Rádóczi Áginak, aki ősztől az Irányi utcai általános iskola első osztályos tanulója.” A képen tehát látható Ági, Maci, valamint még két személy: az asztalnál ülőben bizonyára a Tanító Nénit tisztelhetjük, a pöttyös nyakkendős fiatalember pedig nem lehet más, mint a Jövendő Osztálytárs.
Mikó László / Népszabadság/archív

Makettnézők és kalózok

Büszke és erős volt a magyar hajózás, amikor ez a kép készült, 1970 januárjában. Akkor ünnepelték éppen az állami víziközlekedési vállalat fennállásának hetvenötödik évfordulóját.
Büszke és erős volt a magyar hajózás, amikor ez a kép készült, 1970 januárjában. Akkor ünnepelték éppen az állami víziközlekedési vállalat fennállásának hetvenötödik évfordulóját.
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Tüdő-szalon

Golfoztak, síeltek, biliárdoztak Európa úri betegei, akik az 1927-ben megnyílt, „szubalpin klímájú diétás gyógyintézetben
Golfoztak, síeltek, biliárdoztak Európa úri betegei, akik az 1927-ben megnyílt, „szubalpin klímájú diétás gyógyintézetben" vendégeskedtek, a Szabadság-hegyen. A több hónapra előre lefoglalt lakosztályokkal büszkélkedő, egykori luxusszanatóriumot az ötvenes években a TBC-s betegek örökölték.
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

A fokozatosság elve

„Emlékül adom át e lapot abból az alkalomból, hogy szüleid és névadó szüleid előttem ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy Téged becsületes, a dolgozó néphez és a szocializmushoz hű állampolgárrá nevelnek” – valami efféle állhatott azon a lapon, amelyet
„Emlékül adom át e lapot abból az alkalomból, hogy szüleid és névadó szüleid előttem ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy Téged becsületes, a dolgozó néphez és a szocializmushoz hű állampolgárrá nevelnek” – valami efféle állhatott azon a lapon, amelyet a fotónkon látható asszonyok oly buzgón böngésznek éppen. 1965-öt írtunk, és egy újkeletű hagyomány meggyökereztetésén dolgozott a hölgy (bizonyára anyakönyvvezető), vállán a széles, a Népköztársaság címerével díszített szalaggal. Névadó ünnepséget tartottak a frissen helyreállított budai polgárnegyedben.
Mikó László / Népszabadság/archív

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.