galéria megtekintése

Morzsák a király tányérjáról

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 11. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

Felfedezőútjaink során, melyek a budai egykori királyi palota mára javarészt tökéletesen megsemmisült fertályaiba vezettek, eddig már kétszer is eljutottunk a krisztinavárosi szárnyba, amely ma F épület néven az Országos Széchényi Könyvtár otthonául szolgál. Jártunk a Szent István-teremben, amely a királyi lakosztályokat kötötte össze a Tabánra néző új épülettel, és annak a délnyugati sarkán, a főemeleten lévő kisebb és nagyobb ebédlővel. Valamint bekukkantottunk a második emelet két különleges helyszínére is, a koronaékszereket őrző páncélkamrába és az Erzsébet királyné emlékének szentelt múzeumba.

Nem szóltunk azonban még arról, mikor és miért létesült egyáltalán egy teljesen új palotaszárny a Várhegy tetején. Mária Terézia barokk palotája ugyanis nélkülözte ezt a nyugati lezárást, és létesítése csak a Vár teljes rendbetétele során, a Várkert Bazár 1881-es befejezését követően került szóba. Egyrészt, mert – ahogy Hauszmann Alajos leírja – a Vár itteni támasztófalai rendkívül gyengék voltak, másrészt, mert egy új utat is nyitni akartak, hogy azon lehessen megközelíteni a palotát.

1893-ban viszont, egy királyi látogatás során az is fölmerült, hogy gondoskodni kell a „koronás vendégek és azok kísérete számára szükséges helyiségekről, továbbá Rudolf trónörökös és Stefánia főhercegnő ő császári és királyi fenségeik, valamint a főudvarmesterek és más udvari méltóságok lakosztályairól, végül pedig a hivatalokról és gazdasági helyiségekről”. Ez utóbbi igény szülte végül az új palotaszárnyat.

 

A tervezést és az építkezést Ybl Miklós kezdte el, hirtelen halálát követően aztán Hauszmann vette át az irányítást. A millennium évére elkészült a robusztus mű alapja, azaz maga a támasztófal, azon pedig két emelet, amely a palota szintjéről nézve alagsor, habár fellegvárként magasodik a Tabán fölé. „Ennél nehezebb falazás és merészebb munka a magasépítészet keretében egyhamar nem készül” – jegyezte meg a büszke alkotó, aki aztán a két- (a közepén három-) emeletes palotát is odaültette a roppant fal tetejébe.

A frissen elkészült palota Klösz György képén
A frissen elkészült palota Klösz György képén
Budapest F?város Levéltára, Fotótár

A két alsó szint persze valójában négy volt, hiszen az alagsori emeletek alatt volt pince is. A legalsó fa és kőszén tárolására szolgált, a fölötte lévő pedig a kazánoknak adott otthont: innen járta be a márványkandallókkal kiegészített gőzfűtés a fenti palotatereket. A támasztófal koronája feletti kétszintes alagsorban helyezték el a konyhacsoportot – a nagy udvari konyhát, őfelsége személyes konyháját, a főhercegi és a személyzeti konyhát. Mindhez dukált mosogató, szakácsszoba és több kamra is, de volt itt cukrászda és élelmiszer-, valamint edény- és üvegraktár, illetve hűtőkamra.

Az ételszállítás villamos liftekkel történt, és alagutakon lehetett megközelíteni a régi palota dísztermeit. A konyhák fölött kaptak helyet a gazdasági hivatalok, a konyhaszemélyzet lakásai, illetve a fehérnemű- és ezüstnemű-raktárak. Krúdy szerint Ferenc József reggelije nem állt többől, mint kávéból és kuglófból; tízóraira egy korsó sört ivott, és többnyire tormás virslit hozatott, míg a szokásos ebédet, a bécsi csonthúst – levesben főtt zöldségekkel, jóféle mártásokkal – egy és két óra között fogyasztotta el.

Feltételezhetjük, hogy amikor Budán tartózkodott, s itt főztek neki a személyes konyhájában, e szokásain akkor sem változtatott. Az udvari konyhának azonban lényegesen nehezebb feladat jutott. Saly Noémitól tudjuk, hogy Ferenc József sietősen és keveset evett, viszont ha ő befejezte, az egész vendégseregnek ott kellett hagynia az asztalt, függetlenül attól, hogy egyáltalán megszegték-e az irtózatos bőségben felszolgált sülteket, pástétomokat, tortákat és süteményeket.

Nem véletlen, hogy egy bizonyos Kabon József, kvietált palotaőr az 1880-as években kocsmát nyitott az Attila úton, és kapcsolatait kihasználva részben épp a királynak erre a szokására alapozta az üzletmenetet. Kockás abroszos kisvendéglőjében, a Burgzsandárnál mérsékelt áron a királyi lakomák maradékát szolgálták fel a Tabánból, sőt távolabbi tájakról egybesereglő törzsközönségnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.