galéria megtekintése

Szerzetesek és katonák

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

Sétánkat legutóbb a hányatott sorsú épülettorzónál, a néhai Honvéd Főparancsnokság Dísz térre néző csonkjánál fejeztük be. Mielőtt visszaindulnánk a királyi palota felé, vessünk még egy pillantást erre a sarokra: nem utolsósorban azért, mert ha valamit, akkor

ezt a fertályt egészen biztosan még ebben a kormányzati ciklusban átformálja az Orbán-kabinet várfoglaló hevülete.

A Hunyadi János út mentén, pár lépésnyire innen áll a Lónyay–Hatvany-villa, pontosabban az elpusztult eredeti Ybl tervei szerint újrafaragott változata: ez már a Nemzeti Bank tulajdonában van, úriember nem kötne fogadást arra, hogy a kormányt fogja szolgálni. Az út és a Dísz tér találkozásától délre a deklaráltan a kormányfő számára kiszemelt Karmelita-udvar magasodik, tőle északra pedig az egykori Külügyminisztérium üres telkét találjuk.

 

Az itt állt épületet a világháborús ostrom döntötte le. Ez is Hauszmann Alajos műve volt, 1901-ben emelte a szívének kedves neoreneszánsz stílben a magyar szent korona országainak Vöröskeresztegylete és a horvát–szlavon–dalmát minisztérium számára. A tér felől három, a várlejtő felől négyemeletes épület első szintjét foglalták el az irodák, a többi területen tizenöt nagyszerűen fölszerelt bérlakást alakítottak ki. 1919-ben azonban, amikor a nevezett minisztérium léte okafogyottá vált, az épületbe a Külügyminisztérium költözött be, és annak 1944-es pusztulásig ott ismaradt. Az üres telek hét évtizede vár újrahasznosításra.

Ostrom után: a Külügyminisztérium és a karmelita rendház sarka, háttérben a Lónyay-villa
Ostrom után: a Külügyminisztérium és a karmelita rendház sarka, háttérben a Lónyay-villa
FORTEPAN.HU

A háború előtti felvételeken azt is látni, hogy akkor még a Hunyadi János út átelleni sarka is be volt építve. A karmelita kolostornak állt itt egy olyan szárnyépülete, amely ugyancsak a világháború után tűnt el. Ma ásatás folyik a telken, minden bizonnyal építkezésre készülnek itt.

Maga a kolostorépület egyébként a barokk Buda legrégebbi fennmaradt emléke a Várnak ezen a részén. A török idők előtt a Werbőczy-palota állt itt, a megszállás idején pedig a pasa szerája. A Vár visszavétele után előbb a jezsuiták szerezték meg a telket, később a karmeliták, akik 1734-ben itt építették fel a rendházukat.

Épp ötven évvel később azonban II. József feloszlatta a rendet, így a kolostorban hamarosan katonai parancsnokságot alakítottak ki. (Egyes időszakokban a hadmérnökkari igazgatóság és a tábori püspökség is itt székelt.) Az épületet a XIX. században előbb copf, majd klasszicista stílusban átépítették, a Színház utca mentén meg is magasították. A világháború pusztítása után 1977-re készült el a felújítása, azóta különféle művelődési intézményeknek adott otthont a belül puritán, mindmáig egy kolostor hangulatát őrző épület.

Ugyancsak 1977 óta szolgált ismét színházként a karmeliták egykor Szent Józsefről elnevezett temploma, amelyet a legutóbbi emberöltő során Várszínház néven ismertünk. A rend feloszlatása után a templomból katonai raktár lett, de csak addig, míg 1787-benKempelen Farkas színházzá nem alakította.

1790. október 25-én Kelemen László társulata itt lépett föl az első magyar nyelvű előadással: Simai Kristóf Igazházi című darabját játsszták. De 1924-re annyira leromlott a teátrum állaga, hogy be kellett zárni. Akkortól ismét katonai raktár lett. Az Orbán-kormány rendelete értelmében a karmelita kolostor és a Sándor-palota közé ékelődő ház a jövő évtől ugyancsak a Miniszterelnökséget fogja szolgálni.

A sorozat korábbi részei:

Végsőkig a vártán

Pompás lópalota

Műemlékvédelem robbantással

Az örök magasföldszint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.