galéria megtekintése

Műemlékvédelem robbantással

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 25. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

1968 júniusában több százan nézték a Tabánból, ahogy porrá lesz a budai Vár egyik meghatározó épülete, a Szent György teret nyugatról szegélyező József főhercegi palota. A masszív épületet robbantani kellett, hogy eltűnjön a föld színéről, így aztán igen látványosra sikeredett a búcsú.

Ekkor már csaknem egy évtizede hiányzott a térfal meghatározó eleme, az egykori királyi istálló hosszú épülete – és ettől a pillanattól már semmi más nem emlékeztetett arra, hogy a Szent György tér korábban valódi, falakkal körülvett tér volt, mint a főőrségnek a másik kettőhöz képest apró házacskája. De az is már csak néhány éven át.

Ami akkor elpusztult, eredetét tekintve a tér egyik legrégebbi épülete volt.

 

A telket Teleki József gróf egy katonai árverésen vásárolta meg 1787-ben – tudjuk meg Farbaky Péter tanulmányából –, majd kétemeletes, U alakú, klasszicista formákba hajló késő barokk bérházat építtetett rá egy pozsonyi építésszel, Anton Fischesszel.

A Teleki-palota egy bő évszázadon át szolgált lakóházul, míg végül a szabadságharc leverése után Albrecht főherceg helytartói hivatala került bele. 1857-ben megvette a kincstár, hogy benne működhessen a Honvéd Főparancsnokság.

A kiegyezés után a belügyminisztérium kapta meg, majd némi bővítés, renoválás után ismét a honvédség, amelynek azonban ekkor már József főherceggel kellett rajta osztoznia.

Amikor átellenben, a Dísz tér és a Szent György tér között felépült a főparancsnokság és a honvédelmi minisztérium hatalmas tömbje, 1892-ben József főherceg megvásárolta a Teleki-palotát. Egy évtizeddel később pedig radikális átalakításba fogott. Előbb lebontatta azokat a kis földszintes, még a XVIII. századi Buda emlékét őrző polgárházakat, amelyek a palotától északra sorakoztak, majd felkérte Korb Flórist és Giergl Kálmánt – egyebek mellett a Zeneakadémia alkotóit –, hogy a régi épület felhasználásával új, divatos stílű lakot építsenek neki.

A mű 1906-ra készült el, és valóban pompás lett. A lebontott barokk házak helyén káprázatos park és „luxusistálló” feszített, nyugat felé egy plusztraktussal bővült a ház, a Vár belseje felé néző homlokzata meg a kor ízlésének megfelelően rendkívül díszes külsőt kapott. Üvegtetővel fedett belső csarnok, impozáns díszlépcső, reprezentatív táncterem és a homlokzatot uraló tornyok egészítették ki az összképet.

IV. Károly koronázására gyűlik a nép József főherceg palotája előtt
IV. Károly koronázására gyűlik a nép József főherceg palotája előtt
FORTEPAN.HU

A világháborús ostromban súlyos, de helyrehozható sérüléseket szenvedett el a ház. Nem csoda, hogy a műemlékvédők az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy sikerül megőrizni az utókornak.

A hatvanas években publikált Vár-hasznosítási tervekben az épület végig szerepelt is: könyvtár- és könyvtörténeti múzeumot, olykor kiadói főigazgatóságot szántak a falai közé. Czagány István, a Vár avatott ismerője pedig még 1966-ban is így írt az újra és újra szóba kerülő elpusztításáról: „semmi sem indokolja, hogy a Teleki-palota esetleges, meggondolatlan teljes lebontásával fővárosunk legintimebb hatású, empire-klasszicista városrészének ilyen veszteséget okozzunk”.

Czagány azt javasolta ugyanis: „a Habsburg-ház ízléstelen átépítésének köntöséből” bontsák ki a benne rejlő és helyreállítható Teleki-palotát, és ezt az „építészettörténeti ritkaságot” használják fel valamilyen közgyűjtemény otthonául.

Talán épp ez a javaslat rémisztette meg annyira a Vár átalakításának elszabaduló költségeitől egyébként is frusztrált döntéshozókat, hogy 1968 nyarán a robbantóbrigádot küldték rá a palotára az építők helyett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.