galéria megtekintése

Pompás lópalota

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 18. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

A Szent György tér az utóbbi fél évszázadban minden volt, csak tér nem: inkább egy huzatos lapály a hegytetőn. De a múlt század első felében készült képeken látni, hogy a Krisztinaváros felől a királyi palota melléképületei zárták le ezt a területet, és Hauszmann még arról is gondoskodott, hogy itt is a díszterekre megalkotott stílus köszönjön vissza. Az oroszlános udvarhoz közeli főőrség után észak felé egy rendkívül hosszú építmény következett a sorban: a királyi istálló, amelyhez a Várhegy oldalában álló lovarda is hozzátartozott.

Hauszmann lovardája, előtte a Lófékező csikós szobra áll
Hauszmann lovardája, előtte a Lófékező csikós szobra áll
FORTEPAN.HU

Az udvari istálló épülete az 1850-es évek végén készült el. Istállóként, kocsiszínként és lovardaként is szolgált, megjelenése dísztelen volt és merőben praktikus. De Hauszmann ezt természetesen nem hagyhatta annyiban. Először is kettéválasztotta a két funkciót, és 1899–1900-ban új, neoreneszánsz lovardát épített a régi istállóépület alá, a hegyoldalba. Az épület leglátványosabb eleme a lovaglótér pompás fatetőzete volt, amely Thék Endre gyárában készült.

 

A palota felől egy lépcsőn lehetett ide eljutni, a terület vonzerejét pedig egy szoborral is fokozták: az építőbizottság javaslata szerint „a királyi palota magyar jellegének kidomborítása végett magyar tárgyú” műveket helyeztek el a roppant épületcsoport több pontján is – ide ifjabb Vastagh Györgytől rendeltek meg egy szilaj mént elővezető csikóst.

Magát a régi udvari istállót pedig nemcsak manzárdkupolákkal, hanem új homlokzati vakolatdíszekkel is ékítette az építész, a lábazat fölött végigfutó bábos korlátos teraszt pedig úgy alakította ki, hogy az a nagyszabású ünnepségek, felvonulások idején a közönség kilátóhelyeként is szolgálhasson.

Érdekes módon a hatalmas épületről alig rendelkezünk leírásokkal – úgy tűnik, fennállása alatt végig a palota kevésbé érdekes látnivalói közé sorolták. Hálásak lehetünk tehát a lelkesedésre mindig kész Megyery Ellának, aki 1937-es bedekkerében az istállónak is szentelt egy passzust. „Az Udvari Istállók bolthajtásos épülete régi vörösmárvány boxaival külön látványosság, éppen úgy, ahogy az előtte lófékezéssel remekelő hortobágyi csikós (Vastagh György műve) ércszobra is páratlan a maga nemében – csikó és csikós egy darab magyar lélek és magyar temperamentum.

Balra az istállóépület, vele szemben a királyi palota északi szárnya
Balra az istállóépület, vele szemben a királyi palota északi szárnya
FORTEPAN.HU

A minden részletében stílusos lópalota száz lóra van berendezve, s a lovas testőrség arab és lipicai szolgálati lovai mellett a kormányzó vadászlovait is őrzi. Érdeklődőknek megmutatják itt a szakértőknek oly sokatmondó, úgynevezett »füredi nyerget« is, amely az 1700-as kurucvilágból maradt fenn”.

A második világháborús ostrom idején az udvari istálló nagyon komoly károkat szenvedett, tetőzete nagyrészt leégett, födéme sok helyütt beszakadt. A ritka fotók egyikén az is látható, hogy a lovarda is csak afféle épületcsontvázként érte meg a negyvenes évek végét.

Hogy ez utóbbit mikor bontották le, arra nincs pontos adatunk – sok helyütt 1954-et írnak. Az istálló 1959-ig húzta: mire nekifogtak a bontásának, már rengeteg építőanyagot kihordtak belőle a szorgos környékbeliek. Így Hauszmann lópalota-komplexumából ma már semmi sem látható a budai Várban, csak a Lófékező csikós szobra.

Ráadásul nem is került messze az eredeti helyétől: a Nemzeti Galéria mögött, az istálló hűlt helyével szemben állították fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.