galéria megtekintése

Az örök magasföldszint

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

Ha egyszer pályázatot írnának ki a Magyarország legismertebb romja címre, Aquincum mellett alighanem a Dísz téri egykori Honvéd Főparancsnokság indulna a legnagyobb eséllyel. Abban pedig egész biztosan toronymagasan győzne a Világörökség részét képező magasföldszint, hogy hány különféle terv készült az évtizedek során a hasznosítására.

A Honvédelmi Minisztérium a két világháború között
A Honvédelmi Minisztérium a két világháború között
Forrás: fortepan.hu

Kell némi fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, milyen látványt kínált a Dísz tér és a Szent György tér, amikor Kallina Mór két egymásnak hátat vető épülete állt a találkozásuknál. Dél felé nézett az 1879 és 1881 között felépült Honvédelmi Minisztérium: neoreneszánsz homlokzatán, a negyedik emelet magasságában négy nagy hadvezér, Árpád, Hunyadi, Zrínyi és Nádasdy szobra jelezte az épület funkcióját. Ehhez a házhoz illesztették aztán hozzá – emeletenként és a föld alatt össze is kötötték vele – az önálló magyar hadsereg vezetését szolgáló Honvéd Főparancsnokságot 1895 és 1897 között. Kallina ennek pompás előcsarnokot és impozáns kupolát tervezett, melyet két oldalról a háború és a béke allegorikus figurája őrzött.

 

A polgárváros intim csöndjéhez talán nem, de Hauszmann habos palotájához és József főherceg rezidenciájának mozgalmas homlokzatához nagyon is illett ez az épületegyüttes. A világháborús ostrom idején erősen megsérült ugyan – a főparancsnokság kupolája megsemmisült –, de korántsem volt menthetetlen. Mégis, már 1945 nyarán úgy nyilatkozott a főváros főjegyzője, Péczely Béla, hogy mivel a két ház zavaróan nagy, visszabontásukat „a Vár hangulatának barátai, de az egész közvélemény is nagy örömmel vennék”. Erre négy évvel később került sor, de akkor még több emelet magasan megmaradtak a falak, sőt a főparancsnokságot koronázó timpanon is. A magasföldszintig való visszabontás egészen a hatvanas évekig váratott magára – akkor estek neki a tömbnek, mikor a Szent György tér nyugati oldalának térfalát is eltüntették.

A két épülettorzó helyére a legkülönfélébb közgyűjteményeket álmodták meg a hetvenes-nyolcvanas években – a Néprajzi Múzeum-koncepció egész sokáig tartotta magát –, de igazi karrierjük a rendszerváltás után indult meg. Számoltak velük, amikor épp kormányzati negyedet szánt ide az MDF; Hornék a Neumannról elnevezett digitális könyvtárat álmodták meg a helyükre, az első Orbán-kormány meg egy Gyerekvár nevű intézményt, Medgyessy alatt pedig szóba került, hogy a koronázási ékszerek jutnak a Parlamentnél alkalmasabb helyhez itt. A minisztérium romjait a Sándor-palota felújításával párhuzamosan eltakarították, a Honvéd Főparancsnokság torzóját azonban sokak meglepetésére 2004 októberében műemlékké nyilvánította az akkor még létező hivatal.

A Honvéd Főparancsnokság 1949-ben
A Honvéd Főparancsnokság 1949-ben
Forrás: fortepan.hu

Akkortól minden tervezgetés alfája és ómegája Kallina másfél szintje lett: efölé hajlott volna Kis Péterék rózsaszín, posztmodern tömbje, erre épített volna emeletet magas tetővel Mányi István, majd 2008-ban erre került volna a Zoboki Gábor ihlette klasszicizáló oszlopcsarnok. Ám hogy milyen funkciót kapott volna mindez, az tulajdonképpen sosem derült ki: turisztikai központról, konferenciateremről, kiállítótérről esett szó, míg végül az első kerületi önkormányzat 2008 novemberében meghekkelte az egész kezdeményezést, és változtatási tilalmat rendelt el a területre, lehetetlenné téve az EU pénzének itteni felhasználását.

Így jutottunk el végül 2013 őszéig, amikor hétszázmillió forint felhasználásával látogathatóvá tették és meg is nyitották a Honvéd Főparancsnokság semmibe nyíló, díszes előterét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.